Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki
Re: Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki
Może był przesadzany duży? Może mieć przez to uszkodzone korzenie, a teraz ma zbyt mokro i nie może wykorzystać tej wody.
-
- 50p
- Od: 12 kwie 2020, o 08:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć,
Kupiłem go w marcu 2022 roku, wtedy też został posadzony w miejscu, które widać na zdjęciu. W szkółce rósł w bardzo dużej donicy także uszkodzenie korzeni nie miało miejsca. Gdy wyjęliśmy go z donicy miał piękny system korzeniowy, przy sadzeniu obchodziliśmy się z nim bardzo delikatnie.
A teraz mam wrażenie, że z dnia na dzień wygląda gorzej
Kupiłem go w marcu 2022 roku, wtedy też został posadzony w miejscu, które widać na zdjęciu. W szkółce rósł w bardzo dużej donicy także uszkodzenie korzeni nie miało miejsca. Gdy wyjęliśmy go z donicy miał piękny system korzeniowy, przy sadzeniu obchodziliśmy się z nim bardzo delikatnie.
A teraz mam wrażenie, że z dnia na dzień wygląda gorzej
Ratunku!! Zamiera cyprys nutkajski i tuje
Dzień dobry
Coś się złego dzieje z moim ogrodem.
Wiosną całkiem mi zamarła jodła koreanka 15 letnia , po jakimś czasie zauważyłam że mój cyprys nutkajski żółknie , nie widać przyrostów .
Z pnia ścieka mu żywica, ma popękaną korę pod korą białe plamy. Nawoziłam, podlewałam Previcurem, stosowałam oprysk ze Skorpionem Opryskiwałam Bioseptem
niewiele to pomogło wydaje mi się że żółknięcie się zatrzymało ale przyrosty bardzo słabe.
W innym miejscu zamarła mi tuja też okoł 12 letnia też miała białe plamy pod korą, nagle straciła kolor i uschła widzę że jeszcze jedna traci kolor i obawiam się że zamiera.
Proszę bardzo o pomoc bo jak to będzie tak postępowało to stracę mój ogród.
Wiosną zawsze nawożę, stosuje opryski p/grzybowe , podlewam jak jest sucho co mam zrobić aby nie doszło do dalszego zamierania roślin.
Co to za choroba zaatakowała mój ogród i jak ochronić pozostałe rośliny
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Teresa
Coś się złego dzieje z moim ogrodem.
Wiosną całkiem mi zamarła jodła koreanka 15 letnia , po jakimś czasie zauważyłam że mój cyprys nutkajski żółknie , nie widać przyrostów .
Z pnia ścieka mu żywica, ma popękaną korę pod korą białe plamy. Nawoziłam, podlewałam Previcurem, stosowałam oprysk ze Skorpionem Opryskiwałam Bioseptem
niewiele to pomogło wydaje mi się że żółknięcie się zatrzymało ale przyrosty bardzo słabe.
W innym miejscu zamarła mi tuja też okoł 12 letnia też miała białe plamy pod korą, nagle straciła kolor i uschła widzę że jeszcze jedna traci kolor i obawiam się że zamiera.
Proszę bardzo o pomoc bo jak to będzie tak postępowało to stracę mój ogród.
Wiosną zawsze nawożę, stosuje opryski p/grzybowe , podlewam jak jest sucho co mam zrobić aby nie doszło do dalszego zamierania roślin.
Co to za choroba zaatakowała mój ogród i jak ochronić pozostałe rośliny
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Teresa
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Obejrzyj dokładnie pędy zarówno cyprysika jak i żywotników. Może Twoje drzewa są zaatakowane przez przędziorka sosnowca i stąd ten problem w ogrodzie. Jeśli to nie przędziorek to sprawa wygląda poważniej i jest to fytoftoroza choroba grzybowa odglebowa. Atakowany jest na początku system korzeniowy, choroba powoduje zahamowanie wzrostu rośliny i jej zamieranie. Walka z nią polega na odkażaniu gleby jak i opryskiwaniu samych roślin.
Dziękuje bardzo za wiadomość , podlewam previcurem, pryskam scorpionem ,prosze o informacje z czego zrobić oprysk i czym podlać.
Może zamienić ten previcur na coś innego?
Z góry dziękuję
Teresa
Może zamienić ten previcur na coś innego?
Z góry dziękuję
Teresa
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do żółtych "igieł" cyprysika nutkajskiego ja bym nie panikowała. One teraz zrzucają stare igły i jest to normalny proces. Swoją drogą, powinien być bardziej gęsty, więc sprawa nie jest nowa, on choruje już od dłuższego czasu.
Pozdrawiam Lucyna
Dzień dobry
Kolejne drzewko mi zamiera tym razem świerk srebrny ,
czy to może być atak opieńki?
Mieszkam obok małego lasku, niektóre drzewa słabe przechylone pewnie chore widziałam na nich hubę
czy to mogło przenieśc się z lasku?
Prosze o pomoc jakie środki stosować , jak stosować , może podlewać , ale czym?
samych opieniek nie stwierdziłam ale one będą dopiero jesienią widoczne ale objawy
białe płaty grzybni na pniu oraz wyciek żywiczny może o tym świadczyć.Czytałam o Rovralu i Topsinie
ale one są wycofane , może jakieś zamienniki?
Pozdrawiam TAdamska
Kolejne drzewko mi zamiera tym razem świerk srebrny ,
czy to może być atak opieńki?
Mieszkam obok małego lasku, niektóre drzewa słabe przechylone pewnie chore widziałam na nich hubę
czy to mogło przenieśc się z lasku?
Prosze o pomoc jakie środki stosować , jak stosować , może podlewać , ale czym?
samych opieniek nie stwierdziłam ale one będą dopiero jesienią widoczne ale objawy
białe płaty grzybni na pniu oraz wyciek żywiczny może o tym świadczyć.Czytałam o Rovralu i Topsinie
ale one są wycofane , może jakieś zamienniki?
Pozdrawiam TAdamska