Hortensja - FOTO prezentacje 2016 - 2024
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hortensja - FOTO prezentacje 2016,2017,2018,2019,2020,2021,2022
Interesująca i piękna!
To nie jest hortensja bukietowa Eraźmie a hortensja ogrodowa.(H.macrophylla)
U mnie zachowywała się podobnie podczas próby doprowadzenia jej do kwitnienia na niebiesko.
To nie jest hortensja bukietowa Eraźmie a hortensja ogrodowa.(H.macrophylla)
U mnie zachowywała się podobnie podczas próby doprowadzenia jej do kwitnienia na niebiesko.
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Re: Hortensja - FOTO prezentacje 2016,2017,2018,2019,2020,2021,2022
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Re: Hortensja - FOTO prezentacje 2016 - 2024
Cudowny busz!
Będziesz je rozsadzać czy tak zostawisz?
Jest pięknie

Będziesz je rozsadzać czy tak zostawisz?
Jest pięknie

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie mam już siły ryć tego, tak już zostanie, jeszcze obok duża 'Anabelle' rośnie, dzisiaj dowieźli duże, spawane koło, żeby się nie rozkładała po deszczach, ale to już jesienią wbiję. Obiecałam sobie na wiosnę poprzycinać te krzaczory, nadać jakiś kształt, bo teraz to jak piorun w rabarbar ;)
Hortensje kocham, mam z nich jeszcze żywopłot/granicę, która oddziela przedogródek od reszty posesji.

Hortensje kocham, mam z nich jeszcze żywopłot/granicę, która oddziela przedogródek od reszty posesji.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Brak mi słów! Jestem zachwycona tym widokiem! Cudownie! 

Moja kolekcja hortensji bukietowych jest co prawda mała, ale cieszy! A szczególnie cieszy różnorodnością odcieni różu.
Ta tutaj miała być Mojito, ale nie jest. Wybaczam, chociaż chciałabym wiedzieć co to za odmiana (jak ktoś wie, to proszę nie trzymać tego dla siebie, tylko mi napisać). Ma bardzo przyjemny, ciepły różowy kolor, który wchodzi na biały podkład, więc jest czysty, ale na żywo dużo lepiej widać jak jak bardzo różni się od np. VanilleFraise, która też ma biały podkład.

Ta tutaj została kupiona jako PinkDiamond (DiamantRouge), ale jeszcze nie mam wyrobionego o niej do końca zdania. Pierwsze kwitnienie, malutkie kwiatostany, cały czas była zielona, aż w końcu pojawił się ciemny róż na tym zielonym podkładzie. Zobaczymy co będzie za rok.

Najbardziej jestem rozczarowna hortensją kupioną jako WhiteLady. To znaczy sama w sobie to ona jest ładna, ale kupując kierowałam się zdjęciami które przedstawiały kwiatostany z dużą ilością kwiatów płodnych, niektóre opisy mówią o ząbkowanych kwiatach płonnych, moja jak widać nie posiada żadnej z tych cech. No ale ładna jest!
To z przodu to tegoroczna "córka" tej z dużym kwiatem. "Mamusia" jest biedronkowa, większość pewnie wie jak to się przekłada na wiekosc i jakoś sadzonki
Rośnie w doniczce, więc warunki ma takie sobie, a w dodatku w maju miałam ostatecznie dość patrzenia na te wszystkie drobne gałązki, jakie powypuszczała po zimie, więc zredukowałam ją do 0, po czym jedną z takich ściętych rozgałęzionych gałązek wsadziłam z przodu doniczki. No i rosną obie, a juniorka nawet zdąży zakwitnąć.

A to LimeLight, już różowieje na podkładzie z limonkowej zieleni, dużo ciemniejsza nie bywa (przynajmniej ja nie widziałam). LimeLight jest zgodna z opisem, wygląda i zachowuje się jak typowa przedstawicielka odmiany, przynajmiej ona!

Ta tutaj miała być Mojito, ale nie jest. Wybaczam, chociaż chciałabym wiedzieć co to za odmiana (jak ktoś wie, to proszę nie trzymać tego dla siebie, tylko mi napisać). Ma bardzo przyjemny, ciepły różowy kolor, który wchodzi na biały podkład, więc jest czysty, ale na żywo dużo lepiej widać jak jak bardzo różni się od np. VanilleFraise, która też ma biały podkład.

Ta tutaj została kupiona jako PinkDiamond (DiamantRouge), ale jeszcze nie mam wyrobionego o niej do końca zdania. Pierwsze kwitnienie, malutkie kwiatostany, cały czas była zielona, aż w końcu pojawił się ciemny róż na tym zielonym podkładzie. Zobaczymy co będzie za rok.

Najbardziej jestem rozczarowna hortensją kupioną jako WhiteLady. To znaczy sama w sobie to ona jest ładna, ale kupując kierowałam się zdjęciami które przedstawiały kwiatostany z dużą ilością kwiatów płodnych, niektóre opisy mówią o ząbkowanych kwiatach płonnych, moja jak widać nie posiada żadnej z tych cech. No ale ładna jest!
To z przodu to tegoroczna "córka" tej z dużym kwiatem. "Mamusia" jest biedronkowa, większość pewnie wie jak to się przekłada na wiekosc i jakoś sadzonki

A to LimeLight, już różowieje na podkładzie z limonkowej zieleni, dużo ciemniejsza nie bywa (przynajmniej ja nie widziałam). LimeLight jest zgodna z opisem, wygląda i zachowuje się jak typowa przedstawicielka odmiany, przynajmiej ona!