Pochrzyn słoniowy, roślina żółw (Dioscorea elephantipes) - uprawa
Pochrzyn słoniowy, roślina żółw (Dioscorea elephantipes) - uprawa
Zamówiłem 1 nasionko. Czy ktoś wcześniej to kupował albo ma u siebie w domu?
.
.
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te nasiona też zwróciły moją uwagę, masz je już w domu? Napisz proszę coś konktetnego odnośnie uprawy z załączonej instrukcji?
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
Mam, już posadziłem A oto załączona instrukcja w której są moje spostrzeżenia:
Posiej nasiona powierzchownie, przykrywając/nakrywając jedynie cienką warstwą piasku lub ziemi.
Używaj ziemi dostępnej w sklepach, mieszając ją z piaskiem drobnoziarnistym w stosunku 1:1
[przy wysiewie nie trzeba mieszać ziemi z piaskiem dopiero jak wykiełkuje (w pierwszym przesadzaniu), sadzimy w małe doniczce]
Przed wysianiem należy naszą ziemię wysterylizować [ABSURD przecież żadne rośliny nie rosną w sterylnych warunkach bo zdechną ]
Często i delikatnie zraszaj ziemię (nie może być zbita). Kiełkowanie następuje od 30-60 dnia od wysiewu, temperatura podłoża przy kiełkowaniu 25-30'C
Zraszaj przegotowaną wodą.
To cała instrukcja. Ja zrobiłem taki mini tunelik z jedną dziurką do podlewania i trzymam pod lampką nie do końca wiem czy tak można ale podłoże ma 28'C
Posiej nasiona powierzchownie, przykrywając/nakrywając jedynie cienką warstwą piasku lub ziemi.
Używaj ziemi dostępnej w sklepach, mieszając ją z piaskiem drobnoziarnistym w stosunku 1:1
[przy wysiewie nie trzeba mieszać ziemi z piaskiem dopiero jak wykiełkuje (w pierwszym przesadzaniu), sadzimy w małe doniczce]
Przed wysianiem należy naszą ziemię wysterylizować [ABSURD przecież żadne rośliny nie rosną w sterylnych warunkach bo zdechną ]
Często i delikatnie zraszaj ziemię (nie może być zbita). Kiełkowanie następuje od 30-60 dnia od wysiewu, temperatura podłoża przy kiełkowaniu 25-30'C
Zraszaj przegotowaną wodą.
To cała instrukcja. Ja zrobiłem taki mini tunelik z jedną dziurką do podlewania i trzymam pod lampką nie do końca wiem czy tak można ale podłoże ma 28'C
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 mar 2007, o 23:26
Gdzieś czytałam, że średnia kiełkowania tych nasionek to 1:10. Trzymam kciuki za to, iż to Twoje, to właśnie to jedno
Zaglądam tutaj, bo roślinka bardzo mi się podoba i podglądam jak idzie hodowla
Czekam na dalsze wieści i pozdrawiam
Marta
Zaglądam tutaj, bo roślinka bardzo mi się podoba i podglądam jak idzie hodowla
Czekam na dalsze wieści i pozdrawiam
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 sie 2007, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I jak czy Twoje nasionko wzeszło? Mnie także zaintrygowała ta roślina i mam zamiar ją kupić... ale to może w niedalekiej przyszłości. Lecz nie wiem w jakich warunkach najlepiej rośnie. Dlatego decyzję o zakupie nasionek przekładam na później:P
Teraz nie pora myśleć o tym, czego ci brak. Lepiej pomyśl, co możesz zrobić z tym, co masz.
Ernest Hemingway, Siedem dróg do szczescia
Pozdrawiam, Paweł
Ernest Hemingway, Siedem dróg do szczescia
Pozdrawiam, Paweł