Co posadzić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Ogrodniczka12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2020, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co posadzić przy krzaczkach owocowych, żeby zagospodarować pustą przestrzeń?

Post »

Podpowiedźcie co można posiać, posadzić przy krzewach owocowych takich jak aronia, borówka am., porzeczka, agrest, jagoda kamczacka, żeby wykorzystać powierzchnie pod krzewami? Chodzi mi o dobre, sprzyjające towarzystwo, które nie będzie ze sobą rywalizować i które nie ma tych samych szkodników. Mogą być kwiaty, zioła, jak również inne owoce, czy warzywa. Podzielcie się swoim doświadczeniem. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co posadzić przy krzaczkach owocowych, żeby zagospodarować pustą przestrzeń?

Post »

Ja mam pod borówkami żurawiny a pod jagodami truskawki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ogrodniczka12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2020, o 16:30

Re: Co posadzić przy krzaczkach owocowych, żeby zagospodarować pustą przestrzeń?

Post »

Dzięki za odpowiedź ;:138
Twoje zestawienia są naprawdę fajne.
Też się zastanawiałam nad żurawiną, ale u mnie piasek i za duzo wody by zeszło, może kiedyś...
Mam rząd poziomek i tak myślę, czy przed nimi nie wsadzić bratków? Mogą być nawet wkopane w donicy.
Potem mam borówki i tam planuje między nimi kontynuować poziomki.
Przy porzeczce chciałabym posadzić bodziszki. Dobry pomysł?
Nie wiem jeszcze co przed aronią i jagodą kamczacką, bo truskawek na razie nie chce.
Ania87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2022, o 14:32

Co posadzić ?

Post »

Hej

Dołączam zdjęcia , proszę pomożcie co mam posadzić w tych miejscach. Mamy trzy psy które wykopały nam trochę lawendy, trzmieliny i małych iglaków.Czy są jakieś krzewy rośliny czy system sadzenia(siatki itp.) który się sprawdzi przy zwierzetach? Upodobały sobie akurat te dwa miejsca.
Obrazek

Obrazek
jagusia111

Re: Proszę doradźcie

Post »

Ja sadziłam różne drzewka i krzewy i zakładałam im osłonki ze skrzynek tzw. jedynek z oderwanym dnem. Mam dwóch kopaczy i sikaczy.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Re: Co posadzić ?

Post »

Pilnować psy i oduczyć kopania :D . Mam lagotto romagnolo, które jest wybitnie kopiącą rasą i dało się oduczyć :wink: Przed zadeptaniem chronię rośliny w ten sposób, że wbijam wokół roślin patyki, wokół których oplatam kilka razy żółty sznurek budowlany. Potem uczę, że za sznurek nie wchodzimy :D
Pozdrawiam Lucyna
rafau
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2023, o 15:19

Co pod ścianą garażu? Od podstaw dla laika

Post »

Cześć wszystkim, jestem kompletnym laikem więc sory z góry za słabą znajomość tematu ogrodnictwa.
Jestem rolnikiem i na uprawie ziemi oraz roślinach coś nie coś wiem, ale jeśli chodzi o krzewy, kwiaty itp to jest pustka.

Do rzeczy, mam trochę miejsca które chciałbym upiększyć.
Zacznę od dwóch miejsc o długości 10m i szerokości 50cm.
Miejsca są dwa, jedno przy wjeździe do gospodarstwa przy ścianie garażu oraz drugie miejsce po prostu przed garażem na podwórku.
Oba miejsca to strona wschodnia (północno-wschodnia)
Zamierzam wybrać trochę ziemii 50cm od ściany, dookoła wyłożyć krawężnikiem, zasadzić krzewy i obłożyć folią(włókniną).
I teraz najważniejsze, co będzie pasowało w takie miejsca? Coś nie za wysokiego, coś co będzie wytrzymałe na dużą ilość słońca, mało wymagające jeśli chodzi o ziemie a i będzie ładne :D . Wiem, dużo wymagam.

Post pewnie chaotyczny, chce trochę poprawić wizualnie podwórko.
Chcę uniknąć jechania w ciemno do sklepu i kupowania co Pan doradzi. Czytam dużo artykułów itp ale czym więcej czytam tym wydaje mi się że mniej wiem ;:14

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Rośliny wrzosowate

Post »

Mam taki problem: Muszę "odciąć" rabatę z kwasolubnymi od trawnika. "Odcinać" będę gazonami betonowymi (małymi, będą częściowo zakopane w ziemi, bez dna) Początkowo myślałam, żeby zasadzić w tych gazonach wrzosy, jednak na kwitnienie będę musiała czekać do późnego lata. Co ewentualnie zasadzić zamiast lub oprócz wrzosów w gazonach?
Warunki: podłoże kwaśne. Pomieszam kwaśny torf z rodzimą ziemią leśną i kwaśnym kompostem. Wystawa słoneczna/ lekki półcień, miejsce osłonięte przed zimnymi wiatrami.
Na czym mi zależy: rośliny powinny nie rosnąć zbyt wysoko, jednak fajnie byłoby, żeby nieco "rozłożyły się" i zasłoniły gazon. Mają się komponować z roślinami na rabacie (głównie hortensje bukietowe, pierisy, magnolie, iglaczki, oczary). Kwiaty atrakcyjne dla owadów zapylających.
No i potrzebuję 100 sztuk :wink:
Pozdrawiam Lucyna
holli73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2024, o 14:28

Pomoc przy doborze roslin

Post »

Witam, mam pytanie a zarazem prośbę do osób znających się na temacie potrzebuje pomocy w doborze roslin przed mieszkanie (myslalem o 4 krzewach trzemieliny i cos pomiedzy) ponizej dolaczam obrazek jak to wyglada, pada duzo slonca dlugosc to 7,65m i szerokie 32cm bardzo prosze o propozycje ew roslin ktore by tam sie dobrze wkomponowaly..

Pozdrawiam

https://i.imgur.com/w5jk6fj.jpeg
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Co posadzić?

Post »

A co Chcesz osiągnąć, czy to ma być zielona przesłona, czy po prostu ma coś rosnąć. Jak wysoko? Napisz proszę jaka to jest wystawa i jaka tam jest gleba?
Pozdrawiam Lucyna
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Małgorzato ślicznie dziękuję za odpowiedź ;:180 ;:180 ;:167
waldemar1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2024, o 22:18

Post »

Cześć Wam.
Nie znalazłem tu działu o ... kwiatach na cmentarzu.
Posadziłem to co widzicie na foto, ale jakoś tak ubogo.
Miedzy te kwiaty chciałem posadzić coś małego zielonego, no na pewno nie trawę ;)
Macie jakiś pomysł ?
Ważna jest tu też cena. To co na foto muszę obsadzić x3.

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To może być niska trawa typu kostrzewa lub niedźwiedzie futro lub płożące rośliny które pokryją cała przestrzeń między tymi nasadzeniami np. Tojeść rozesłana 'Aurea' (Lysimachia nummularia)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”