Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Post »

Małgorzato jeśli chodzi Ci o ten niski kwiatek z czerwonymi kwiatkami co na rabacie przy stawie to jest Gailardia ale nie znam jej nazwy. Natomiast jeśli o tę wysoką roślinkę o ciemnych liściach na nowej rabatce -to jest Słoneczniczek szorstki "Bleeding hearis"
Dziękuję za odwiedziny i serdeczne pozdrowienia ;:168
Jurku jak zawsze wielkie dzięki ;:180 za Twój zachwyt moim "buszem".
serdeczne pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chodziło mi o zdjęcie nr 13 z 20.07 z godz. 20:27, o te wyższe czerwone. Mówisz, że to słoneczniki?
A Gailardie dopiero zobaczyłam, jak o niej napisałaś :lol: Normalnie oczu nie mogłam oderwać od tych wyższych :lol:
krasna101

Post »

Małgorzato miałaś rację , że to jest Rutbekia ;:333 z tym , że ona w rzeczywistości ma bardziej w brąz-bordo wpadające swoje kwiatki. Widać, że robione zdjęcia były o zmroku to pewnie błysnęła lampa i taki odblask wyszedł i piękny kolor ;:224 .
W załączeniu jak wygląda w dzień;

Obrazek

Mamy już Sierpień na wsi na polach już widoki jesienne . Takie fotki z dzisiejszego spaceru ;:33 ;:33

widoki z mojej łąki na górce
Obrazek widać dachy najbliższych sąsiadów

Obrazek a tam w oddali za polami widać nawet centrum mojej wioski

Obrazek w tle moja górka, na którą robię codzienne spacery z moimi pieskami. Mają radochę bo często wypatrzą jakieś zwierzątko/ np;Zająca, Sarenkę i wtedy robią pościg za nimi , ale nie robią im żadnej krzywdy ;:215 Wracają zasapani z jęzorem na brodzie

Obrazek

Obrazek
oraz lubią szukać chyba norek mysz bo grzebią w ziemi
Obrazek

Natomiast na działce panuje taki misz-masz różnych kolorów ;:oj pojawia się już brąz przekwitniętych roślinek, jest jeszcze zieleń i wiele kolorów. U mnie to najbardziej kolorowa jest rabata przy stawie za przyczyną kwitnących Floksów. Pozwoliłam im się rozsiać i tworzą mi teraz na działce taki kolorowy obraz. ;:138

Obrazek

z przodu są i inne kwiatki, bo co roku podkopuję tę rabatę i sadzę różne kwiatki. Wiosną kwitną cebulowe a latem niższe byliny i jednoroczne
Obrazek
natomiast z tyłu rabaty rośnie Sadziec , świecznica i Przegorzan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

na rabacie przy śliwie też jest teraz kolorowo od Floksów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek a żółtego koloru dodają kwitnące Smrotawa, Oman Wielki, Krwawniki i Nagietki.

Jeszcze Floksy są w koło domu i na dzikiej łące w tych samych kolorach bo to wszystko rozsady z rabaty nad stawem

Natomiast następnymi moimi kwiatami które wnoszą dużo kolorów na działce to są Cynie, które też są wszędzie gdyż tak ładnie mi się wysiały i ciągle nimi uzupełniam puste miejsca na rabacie.
Jako pierwsze trafiły do donic

Obrazek
następnie na nową rabatkę, tak obecnie się rozrosły i poszły w górę
Obrazek

Obrazek

Obrazek tu na dużej rabacie przed domem

Obrazek

Obrazek na mniejszej też zostały dosadzone

Obrazek

Obrazek tu przy Różach
tak ogólnie przy domu kwitnienia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze parę Liliowców kwitnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Bożenko cudnie kolorowo u Ciebie.
Rutewka Delawaja, ma piękny kolor, a cynie przepiękne. ;:oj U siebie mam tylko kilka pełnych, a reszta jakaś mało ciekawa.
Floksowa łączka z innymi bylinami wspaniale wygląda. ;:215
Starzec, krwawnica, lilia Anastazja piękne byliny. Dziś właśnie wykopałam u synowej krwawnicę. ;:173
Biały powojnik to potwór. :shock: Miałam, ale po trzech latach wykopałam, bo zniszczył mi kolorowe, pięknie kwitnące włoskie.
Masz miniaturową budleję, czy to młoda sadzonka?
Psiaki urocze, świetnie, że wyprowadzasz je na spacery. ;:215 Koło mnie pies męczony tylko w ogrodzie. Żal go, bo nie może pobiegać po zagajnikach i ugorach, które ciągną sią na przestrzeni ponad kilometra.
Piękna ławka, przyjemnie na takiej siedzieć i wypić kawę lub zjeść posiłek.
Dużo miłych chwil w ogrodzie. ;:168
krasna101

Post »

Soniu bardzo mi miło, że podoba Ci się u mnie :tan Wszystkie moje Budleje są z tych wysokich.Już od kilku lat je mam ale były posadzone wcześniej w złym miejscu/ w cieniu i wiatr tam szalał/ i bardzo słabo rosły. Od dwóch lat przeniosłam pod dom gdzie mam dużo słońca i są osłonięte od wiatru przez Tuje. I z roku na rok bardziej mi się rozkrzewiają.
Odnośnie tego białego Powojnika to masz rację , że jest inwazyjny. Wszystkie Powojniki które miałam posadzone tam przy Różach powoli przenoszę w inne miejsca bo są zagłuszane przez niego.
Dziś odkryłam ostatniego kwitnącego który był ukryty w tym gąszczu;
Obrazek te nisko pod gałęziami

Obrazek a ten jakoś przebił się do góry

Obrazek

Moja altana nie ma dachu tylko takie nieduże okrągłe sklepienie jest na czubku więc te pnącza tworzą jakby takie zadaszenie altany. Jednak jakoś muszę ograniczyć wychodzenie tych pnączy na Róże i Powojniki bo już nawet światło się nie przebija do altany ;:223 Zwykłe cięcie wiosenne nic nie daje a nawet chyba pobudza rozrost więc chyba będę musiała od samego dołu wyciąć kilka gałęzi ;:131
Dziękuję za ten wpis, ;:180 bo zainspirowałaś mnie do działań w tym kierunku. Zamiast przenosić inne Powojniki ukrócę inwazję tego białego ;:108
serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Piękne kolorowe widoki ... bardzo mi się podoba Twoje siedlisko Bożenko. ;:180 :D
Nie wiem czy ograniczysz skutecznie wzrost tego szaleńca, też go miałam w ogródku,puściłam po wielu latach na siatkę ale...musiałam zlikwidować zupełnie i jeszcze znajduje gdzieś w innych miejscach jego siewki. To faktycznie bestia :D
Fioletowa tawułka cudownie Ci kwitnie w tym gąszczu musi być jej dobrze :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Cudowne te kompozycje z floksami w roli głównej! ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
krasna101

Post »

Karo dziękuję za odwiedziny ;:180 Miło mi, że Ci się u mnie podoba. Już postanowiłam, że jesienią część gałęzi , tych od strony gdzie są Róże wytnę z samego dołu. ;:108. Może to ograniczy go przynajmniej z tej zewnętrznej strony bo aby piął się na dach altany potrzebuję.
Karo zainspirowałaś mnie aby próbować rozmnażać Róże. Pościągałam trochę metod z internetu jak sadzenie patyczków w bananach , smarowanie czosnkiem, wsadzanie łebkiem do ziemi , w doniczkach w butelkach plastikowych. Obserwuję je cały czas ale w większości te patyczki czarnieją i łamią się ;:223 To wszystko stoi na zewnątrz i pewnie dlatego , że różna jest aura im nie służy. A ja nie mam szklarni ani parapetów w domu, bo to bardzo stary dom i tak go zastałam bez parapetów ;:306
Jurku teraz jeszcze bardziej kolorowa się zrobiła ta rabata z Floksami, bo już praktycznie wszystkie rozkwitły. Dlatego aparatem uwieczniam ją fragmentami, wtedy widać dokładnie jak się różnią odcieniami koloru , środkiem, fakturą

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek tu ujęta z przodu i prawie cała się zmieściła w obiektywie ;:oj

Już kiedyś wspominałam, że czasami moja sąsiadka obdarza mnie swoimi kwiatkami. Pójdę do niej kupić jednego kwiatka a dostaję wiele. Dzieje się tak między innymi dlatego , że z roku na rok spada jej sprzedaż szczególnie innych kwiatków niż tych pospolitych jak Pelargonie, Prymulki, Aksamitki itp....Nowości jakoś nie bardzo tu na wsi są w zainteresowaniu....
W tym roku posadziła dużo Portulaki no i nie bardzo się sprzedaje. Może dlatego, że ona w dziwny sposób zakwita, ma kwiatki potem ma przerwę w kwitnieniu, znów zakwita i tak w kółko. Ja parę tych sadzonek otrzymałam w fazie przerwy ale jak zakwitły pokazały urocze kwiatki'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek wcześniej kupiłam tę sadzonkę w pełni rozkwitu . I w tym rowerku też raz jest pełna doniczka tych pięknych kwiatków a potem następuje przerwa w ich kwitnieniu.

Dostałam też dwie sadzonki niskich Tytoni o różnych ciekawych kolorach

Obrazek

Obrazek
a u mnie z nasion zakwitły takie inne Tytonie /ponoć to ten tytoń co robi się machorkę do papierosów/
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Bożenko skoro zainspirowałaś się :wit to może będą pomocne Ci te doświadczenia
viewtopic.php?t=6804
viewtopic.php?t=67989
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Floksy cudowne. Portulaka w prezencie też mnie zachwyca – to piękne rośliny (a mnie nigdy się nie udały, już dawno przestałem próbować). Podobnie jak tytonie (tak samo).

Pozdrawiam!
LOKI
krasna101

Post »

Karo dziękuję za te linki ;:180 już raz przeczytałam ale na pewno będę wracać do nich aby zapamięta i nauczyć się rozmnażania Róż ;:108
Jurku tak to już jest , że u jednych dobrze rosną inne rośliny a u kogoś innego akurat też inne. Akurat byłam u Ciebie z rewizytą i aż zaszokowana jestem ile kwiatów u Ciebie pięknie kwitnie ;:oj i ile masz odmian poszczególnego gatunku danej rośliny ;:138 Ja nawet niektóre po raz pierwszy widzę :shock: Może niektóre odmiany nawet postaram się posadzić u siebie ;:108

A teraz pochwalę się portrecikami moich Cynii. Posiałam dwa gatunki Daliową i nie bardzo wiem czy te drugie to Chryzantemowe czy Kaktusowe ba są podobne do siebie / a swoją torebkę wyrzuciłam/. Wszystkie pięknie mi wzeszły i się przyjęły w gruncie..Bardzo mi się podobają ich kwiatki ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
krasna101

Post »

Chyba wcześniej nie pokazywałam , że przy donicach z Cyniami jest też donica z Onętkami pełnymi i tak mi rosną i kwitną.Ich kwiatki są takie delikatne i śliczne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Wysiałam też choć dużo później Onętki te zwyczajne i ładnie mi wzeszły . A rozsady przeniosłam przede wszystkim na nową rabatę. Pięknie mi wyrosły, bardzo bujne tworzą śliczne zielona krzaczki ale nie kwitną ;:145 Prawdopodobnie przenawoziłam je bo tę rabatę w większości podlewałam gnojówką z pokrzyw. I teraz mam zmartwienie próbuję ratować je uszczypując wierzchołki. Choć nie wiem czy już nie za późno bo nie widać zawiązek kwiatowych, nawet te boczne łodyżki są bardzo bujne w zieleń.
Tak one wyglądają z każdej strony rabatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazeka
w całości rabata
Obrazek
i inne na niej kwitnienia

Obrazek Róża po ścięciu pierwszego kwitnienia ładnie wypuściła nowe pączki i rozpoczyna następne kwitnienie. Ale ukryta jest w gąszczu przerośniętych Cynii które osiągnęły do metra wysokość ;:oj
zakwitły pierwsze żółte kwiatki na jednej sadzonce " Ucho Niedźwiedzia?
Obrazek

Obrazek
ledwo widać też dzielżany
Obrazek

Obrazek w kąciku rożne kwiatki

Obrazek przez Cynie przedarła się Werbena natomiast Cynie mają teraz bardzo duże kwiaty / kilka przykładów/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekW tyle rabaty jeszcze nie kwitnąca Ketmia błotna i wysiane Tytonie

w innych miejscach kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek dzika łąka teraz tak wygląda
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ano tak to jest, tak to jest. A jeśli Cię czymkolwiek zainspirowałem, to bardzo się cieszę. I służę radą w miarę moich skromnych możliwości.

Piękną masz tę kolekcję cynii!

Pozdrawiam!
LOKI
krasna101

Post »

Dawno tu mnie nie było jednak nie z powodu jakiegoś wyjazdu urlopowego :cry: ale dlatego, ze zbyt wielkich zmian w tym czasie nie było na rabatach :wink: Po za tym ,że już przekwitły Floksy,
Tak teraz wygląda ta floksowa rabata , teraz kwitną zasiane Aksamitki i jeszcze Rutbekie;

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Są trzy rodzaje Aksamitek - drobne wysokie i niskie oraz pomponowe w kolorze pomarańczowym i żółtym
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
z tyłu kwitnie jeszcze Sadziec a na rozkwitnięcie czeka Pluskwica / inaczej świecznica/
Obrazek

na rabatach przed domem rozkwitły 3 Zawilce;
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek najpóźniej kwitnący Floks z jednym kwiatem bo coś się nie rozrasta

Obrazek Liltrop

Obrazek

Obrazek po raz drugi zakwita Róża pnąca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Ogrom kwiatów jeszcze u Ciebie w ogrodzie. Sezon powoli się kończy, a aksamitki dopiero dają czadu :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”