Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Temperatura ok 10*C, minimalne podlewanie jak widzę przywiędnięte liście które traci sukcesywnie do wiosny. Wiosną wycinam suche gałęzie,nie formuję go bo zależy mi na dużej ilości owoców.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Biała wygląda mi trochę na NuMex Easter Ornamental, fioletowa to może być w sumie ten NuMex Twilight, niby nie do końca odpowiada mi z tym kształtem owoców, bo z tego co widzę to bardziej szpiczaste są niż ta twoja, ale w sumie fenotyp z bardziej zaokrąglonymi owocami też gdzieś widziałem.
Pozdrawiam, Aleksander
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Jacek
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ obfitość i jaka dekoracyjna roślina
Ja mam z chilli tylko peperoncini, wysianą z przyprawy. Dopiero niedawno zaczęła kwitnąc i wiązać. Żadna moja papryka nie ma tak objedzonych przez szkodniki liści jak ta Smaczne takie? I ma skłonność do niedoborów, rosła bardzo powoli, a uszczknięcie czubka bardziej ją zdeformowało niż rozkrzewiło. No taka milutka
Ja mam z chilli tylko peperoncini, wysianą z przyprawy. Dopiero niedawno zaczęła kwitnąc i wiązać. Żadna moja papryka nie ma tak objedzonych przez szkodniki liści jak ta Smaczne takie? I ma skłonność do niedoborów, rosła bardzo powoli, a uszczknięcie czubka bardziej ją zdeformowało niż rozkrzewiło. No taka milutka
- moritius
Boli od samego patrzenia. Ale widzę, że fenotyp taki trochę bez sensu, jak moja z zeszłego roku .
Tak dla porównania, to jest moim zdaniem ładny fenotyp (owoc z zamówienia, które odebrałem w czwartek - jako, że w tym roku praktycznie nie mam swoich poza czterema krzyżówkami F1, a zapasy ostrego sosu mi się skończyły, zamówiłem trochę habanero, naga jolokia i carolina reaper, kiszą się od czwartku ).
Żeby tak całkiem gołosłownym nie być, AX006 - Tabasco x Jalapeno ma pierwszy owoc. Ciekawe jak duży będzie - osobiście obstawiam albo mniej-więcej połowa owocu Jalapeno, albo bliżej do Tabasco.
Pozdrawiam, Aleksander
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- moritius
Koniki polne podobno lubią podgryzać liście i owoce papryki. Tzn, tak słyszałem, osobiście nie mam z tym żadnych doświadczeń.
Który? Po jasnym wybarwieniu miałem strzelać, że Peach, ale jak tak oglądam w internecie, niedojrzałe owoce na Peach, Red i Stripey nie różnią się niczym.Sugar Rush od ,,bioy,,
Ciekawi mnie, jak smakują, słyszałem, że podobno dosyć smaczne. Chyba pokuszę się o wysianie jednej-dwóch już teraz (zamiast czekać do przyszłego roku) i przetrzymam pod lampami przez zimę, może zaowocuje .
Bishop akurat smakowo nie był taki zły, ale na tyle "taki sobie", że nie zachowałem żadnych nasion.Bishop Crown plonuje przyzwoicie na moich krzaczorach
Jedyna "pamiątka" po BC to moja AX007 - Tabasco x Bishop's Crown, która w końcu zabrała się do życia. Jak podrośnie większa, to może wrzucę jakieś fotki.
AX006 - Tabasco x Jalapeno daje radę (na parapecie bajzel, którego niezbyt mi się chce sprzątać, i tak zaraz będzie to samo jak tylko zacznę coś robić koło roślin )
Reszty, póki co, nie fotografuję, AX005 - Tabasco x Fatalii White jest już dosyć blisko rozkwitu, AX001 - Carolina Reaper x Not Pink Tiger też pokazała zawiązki pąków. Pokażę jak będą owoce .
Pozdrawiam, Aleksander
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
U mnie też zaczyna dojrzewać Wild Brasil, ładne żółte perełki, krzak zdecydowanie kompaktowy, gdyż ma 20 cm, próbowałem, to mają moc, w ustach czułem palenie i trochę goryczy
Jak ją przełknąłem to grzało w żołądku i pojawiła się czkawka.
moritius zdradź tajemnice dobrej kondycji papryki w doniczce u mnie często marnieją.
Jak ją przełknąłem to grzało w żołądku i pojawiła się czkawka.
moritius zdradź tajemnice dobrej kondycji papryki w doniczce u mnie często marnieją.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- moritius
Całkiem ładnie wyglądają te Wild Brazil, aż mnie korci w przyszłym roku spróbować skrzyżować ją z Cheiro Roxa, jeśli z coś wyjdzie z WB i CR, nasze źródło nasion, póki co, nie miało najlepszych osiągów jeśli chodzi o % kiełkowania . A jeśli nic nie wyjdzie, zawsze mogę zamówić z semillas.de, mają obydwie w ofercie (plus parę innych, które mam ochotę przetestować) - a z tego, co ludzie mówią, to dobre źródło, jeśli chodzi o jakość nasion. Z drugiej strony, nie zamknąłem jeszcze listy odmian, które zamierzam wysiać w przyszłym roku, choć ta zrobiła się już całkiem niemała - 23 odmiany, nie wliczając krzyżówek własnych .
Tak szczerze, nie mam pojęcia, nie robię z nimi nic szczególnego. Rosną w normalnej ziemi kwiatowej, czasem dostają jakiegoś nawozu do pomidorów czy papryki rozpuszczonego w wodzie, młode siewki dostały z raz czy dwa humusu (też rozpuszczonego w wodzie, nie chce mi się teraz szukać butelki, żeby sprawdzić, jaki to był dokładnie, może kiedyś przy okazji, póki co powiem tyle, że cholerstwo jest gęstsze niż taki świeżo wybrany miód pszczeli), podlewam jak mają sucho.moritius zdradź tajemnice dobrej kondycji papryki w doniczce u mnie często marnieją.
Swoją drogą, znalazłem dzisiaj pąki na AX007 - Tabasco x Bishop's Crown . Fotki, póki co, brak, są jeszcze za małe i nie jestem w stanie złapać dobrej ostrości .
Pozdrawiam, Aleksander
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
moritius zbiorę nasiona z Wild Brasill będzie wiadomo, że świeże Nie udało się jej ożenić z C. annuum, może w przyszłym roku spróbuję. Czekam na relacje z degustacji hybryd między gatunkowych.
- moritius
Z własnych to wiadomo, po tych co w gratisie dostałem wiele nie oczekuję .
Ktoś może się kłócić ze mną, ale moim zdaniem dużo zależy od odmian użytych w krzyżowaniu. I tak np. z mojego zapylania annuum x chinense, jalapeno jako annuum przyjmowała wszelkie chinense jakich używałem za pierwszym podejściem. Info od kogoś innego, nie pamiętam teraz jakie a x c (ale z tego co kojarzę to nie było jalapeno), do tej pory sześć prób tego samego krzyżowania, zero sukcesu. Generalnie w przypadku międzygatunkowych polecam zapylać więcej niż jeden kwiat za jednym razem, któryś może złapie.Nie udało się jej ożenić z C. annuum, może w przyszłym roku spróbuję.
A to jeszcze chwila, Tabasco x Jalapeno jeszcze nie zaczęła dojrzewać, Tabasco x Fatali White ma dopiero dwa zawiązki owoców takie gdzieś mniej-więcej 2mm, Carolina Reaper x Not Pink Tiger jeszcze nie kwitnie (małe pąki, obstawiam, że tak jeszcze tydzień-dwa zanim zacznie), a Tabasco x Bishop's Crown pewnie dopiero gdzieś we wrześniu będzie mieć kwiaty, jeśli nie zrzuci pąków.Czekam na relacje z degustacji hybryd między gatunkowych.
Pozdrawiam, Aleksander