Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.2

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Matss42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2024, o 11:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.2

Post »

Poniżej na zdjęciu zaznaczyłem nowy przyrost zielone końcówki, wcześniej cała gałązka była brązowa.
Czy warto zastosować jeszcze nawóz interwencyjny przeciw brązowienie czy lepiej jednak zaczekać i mocno podlewac?

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widziałem. Ale mam wątpliwości...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
kuba82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2021, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, kilkadziesiąt krzaczków tak wygląda, niektóre całkiem usychają. Nie znalazłem żadnych owadów,lub są tak małe, że ich nie dostrzegam. Gałązki uschniętych pędów też suche, lecz nie są jakieś zgniłe czy czarne. Po odcięciu zdrowej gałązki jest ona jasna w środku i raczej bez oznak chorób. Pomocy🙁
Obrazek
Obrazek
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2023, o 10:44

Post »

Ma ktoś pomysł dlaczego tuje mi tak jakby od środka na dolnych gałęziach takie pożółknięte troszkę są?

Nie jest to jakoś dużo tego, po prostu tak na każdej tui na 2-3 gałązkach tak przy pniu te gałązki się takie żółte robią. Dalsza część gałązki jest ok ale od pnia takie żółte. Zawsze były okazem zdrowia, mam je 3 lata. Sadzone od maluteńkich 50 cm teraz mają tak do szyi człowieka czyli ze 150 cm wysokości. Rosna bardzo silnie, podłoże mają bardzo wilgotne.

Uprzedzając pytanie tak są pod agrowłókniną a na to kora. Wiem, że to takie super rozwiązanie nie jest, ale wzorowałem się na sąsiedzie co miał też tuje pod włókniną a jak miały już tak z 3 metry to usunął folie. Moje raptem 150 cm wysokości i już przeszkadzałaby im folia? Nie za szybko? Znajomi mają na foli z 10 lat już tuje a u mnie 3 lata dopiero. Zajrzałem pod folie i rzeczywiście każda tuja ma tak z 5-6 włosków na wierzchu ale co to jest 5-6 takich korzoneczków równie dobrze jakby ich nie miała chyba? Sucho nie mają na pewno zastanawiam się czy nie przelane są. Ale nie podlewam ich tylko po prostu rosną w dole działki i przy rowie w którym często stoi woda. No nie wiem, może jakiś grzyb?

Mogę likwidować folie tylko co potem? Dosypać im ziemi żeby przykryć te korzonki jeśli to jest problemem? Mógłby mi ktoś doradzić tak od serca, bez powielania schematów że agrowłóknina to zło, tylko tak realnie spojrzeć czy faktycznie 3 letnia tuja ma problem z agrowłókniną?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Jeśli żółkną od pnia, a reszta gałązki jest zielona, to nie ma się czym przejmować. Zaczyna się powoli normalny, coroczny proces jesiennej wymiany starych "igieł". Tak samo mają sosny, jodły, cyprysiki i inne iglaki. Poczekaj, aż te żółte "igły" zbrązowieją i będą łatwo odpadać i Wytrzep wszystko z wnętrza krzewu. Będzie początkowo bardziej ażurowy, ale o to chodzi, nie zagnieździ się tam grzyb. Trzepanie iglaków to coroczny zabieg pielęgnacyjny ;:333
Jeśli Martwisz się tym, że korzonki tui są tuż pod agrowłókniną, to się nie Martw :wink: . To normalne, że podrastają ku górze, jednak ja bym tą ścierkę wywaliła, jeśli tujki rosną już trzy lata, to po co im ona? Ubytek podłoża Uzupełnij korą, zrębkami, słomą, czy inna ściółką, którą Masz pod ręką.
Pozdrawiam Lucyna
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2023, o 10:44

Post »

Załączam fotkę żeby się upewnić czy tak ma być i nic im nie jest.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Jak dla mnie, wygląda ok
Pozdrawiam Lucyna
jdamiecki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2024, o 20:15

Tuje proszę o poradę

Post »

Dzień dobry.
Proszę o poradę. Czy to jakąś choroba ?
Tuje posadzone w kwietniu br duże sadzonki 1.80 cm około. Niczym nie nawożone. Dopiero teraz zaczęły brązowieć gałazki. Głównie przy ziemi ale też po całości rośliny są
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”