Jak już o eksperymentach mowa to możesz spróbować podwójnego szczepienia, ze wstawką z pigwojabłoni. Może być ciężko znaleźć sztobry. Jedna ze szkółek miała kilka lat temu odmianę Red (x Cydolus Red). Nie wiem czy dalej mają. Pigwojabłoń jest bliżej spokrewniona z gruszą niż grusza z jabłonią, więc taka wstawka może poprawić kompatybilność. Jednak nikt tego nie robi i nie ma gwaranacji powodzenia. Dodatkowo takie szczepienie trwa o rok dłużej.
Jabłoń dyskusje ogólne
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W ogrodzie, gdzie obecnie pracuję, posadzono na jesieni jabłonki. Nie znam odmian ani podkładek. Drzewka w postaci jednej, nierozgałęzionej witki, obsypane są owocami. W miarę dojrzewania, wygięły się ku ziemi, kilka złamało się i kaput. Czy te, wygięte biedaki, są jeszcze do odratowania?
Pozdrawiam Lucyna
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Do tej pory nie miałem z nim problemów, opryski 2-3 profilaktycznie wiosną robię, w tym roku niestety mimo tego parch się pojawił.
Ale i tak mu to wybaczę bo owoc jest w smaku świetny - soczysty, chrupki, nuta gruszkowa.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ma ktoś u siebie jabłoń Szampion??
Zapewne chcesz wiedzieć coś więcej niż tylko to czy ktoś ma Szampiona. Co jeszcze mogę dodać? Nie mają z tą jabłonią jakichś większych problemów. Nie wiem na czym szczepiona. Owocuje naprzemiennie mocno i słabo. Jabłka od średniej wielkości do dużych, mniejsze ale smaczniejsze niż to co na rynku sprzedają jako Szampion. Dojrzewa na koniec września.vYVYv pisze: ↑11 lip 2024, o 00:52 Szampion rośnie u moich rodziców, parcha na nim nigdy nie widziałem, a na choroby grzybowe nie był nigdy pryskany.
Mączniaka miewa na pojedynczych pędach, tzn. w nieznacznej ilości. Przy jednym drzewie wystarczy usuwanie porażonych pędów.
Głównym zmartwieniem na nim są szkodniki typu namiotniki, mszyce, owocówki etc.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
U mnie Champion przemarza. Kupione drzewko zmarzło pierwszej zimy całkowicie, tylko została podkładka.
Na naszczepionym zmarzł czubek , obcięłam do żywego i rośnie, w rok po szczepieniu ma pierwsze owoce. Ponad metr przyrostu.
Na naszczepionym zmarzł czubek , obcięłam do żywego i rośnie, w rok po szczepieniu ma pierwsze owoce. Ponad metr przyrostu.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- BobejGS
- Kontakt:
Ucięło mi połowe wypowiedzi.
Kupując sobie jabłonki jakoś dwa lata temu, kuzyn ode mnie wziął cztery jabłonki. Najpierw jednak przysiedziałem i zrobiłem spis, która z jaką się wzajemnie zapyla itd
W tych właśnie był wcześniej wspomniany Szampion. W tym roku owocuje pierwszy raz i ma 5 lub 6jabłek ale w życiu nie widziałem na drzewie tak naocznie tak ogromnych jabłek. Normalnie jakby pomarańcza czy grejpfruty wisiały na drzewie. Niestety nie mam zdjęć ale nie omieszkam się wybrać do niego w weekend i zrobić zdjęcie.
Główne moje pytanie to takie czy to faktycznie Szampion, bo ogolnie nie wygląda jak na zdjęciach ze sklepu gdzie kupowany, bo tam jabłka czerwone, a tu zielone. Chyba że jeszcze zmieni kolor.
Zastanawiam sie czy to nie pomyłka bo bym sobie zamowił z dwa drzewka z tego samego źródła jesienią.
Kupując sobie jabłonki jakoś dwa lata temu, kuzyn ode mnie wziął cztery jabłonki. Najpierw jednak przysiedziałem i zrobiłem spis, która z jaką się wzajemnie zapyla itd
W tych właśnie był wcześniej wspomniany Szampion. W tym roku owocuje pierwszy raz i ma 5 lub 6jabłek ale w życiu nie widziałem na drzewie tak naocznie tak ogromnych jabłek. Normalnie jakby pomarańcza czy grejpfruty wisiały na drzewie. Niestety nie mam zdjęć ale nie omieszkam się wybrać do niego w weekend i zrobić zdjęcie.
Główne moje pytanie to takie czy to faktycznie Szampion, bo ogolnie nie wygląda jak na zdjęciach ze sklepu gdzie kupowany, bo tam jabłka czerwone, a tu zielone. Chyba że jeszcze zmieni kolor.
Zastanawiam sie czy to nie pomyłka bo bym sobie zamowił z dwa drzewka z tego samego źródła jesienią.
- leszkat76
Duże zielone jabłka kojarzą mi się z Antonówką Półtorafuntową. U mnie Szampion jeszcze zielony i jabłka małe.
Ale zaraz pójdę sprawdzić i zrobie fotkę.
Ale zaraz pójdę sprawdzić i zrobie fotkę.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje, chętnie obejrze zdjęcia.
- leszkat76
Szczepione w zacienionym miejscu są całkowicie zielone.
Natomiast w nasłonecznionym miejscu naszczepione na innej jabłonce łapią już delikatny rumieniec.
Natomiast w nasłonecznionym miejscu naszczepione na innej jabłonce łapią już delikatny rumieniec.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Jest strona na której są pokazane owoce różnych podkładek jabłoni. U mnie też będzie kilka jabłek M26, którą wszczepiłem w Kronselską, na razie małe płaskie jabłka są.
https://www.flickr.com/photos/67002978@N02/
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeciez to nie jest Champion. Raczej Goldendelicious.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale fajne fotki tych podkładek owocujących Niektóre wyglądają, jak krzewy pomidorków koktajlowych
Niektóre są kompletnie nieznane u nas.
Dzięki serdeczne
Niektóre są kompletnie nieznane u nas.
Dzięki serdeczne