Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7

Post »

Może już za późno w tym sezonie, ale warto zastanowić się nad zwalczaniem przędziorków w ogórkach środkiem zawierający dobroczynka kalifornijskiego jak Spical Ulti-Mite, u mnie kiedyś się sprawdził.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

przemek1136 pisze: 7 sie 2024, o 19:10 Floramite 240EC[/b] niestety nie na moją kieszeń
Przemku, 10ml Floramite, na Alle... kosztuje 25 zł, wystarcza na 25l oprysku. Złotówka za litr cieczy roboczej, to nie jest źle. ;:136
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Floramite u mnie się sprawdza i ma tylko 1 dzień karencji . To małe opakowanie wystarcza na sezon a nawet na drugi zostaje .
Dobroczynek jest ok , ale zawsze miałam wątpliwość czy opryskami go nie ubiję np. tymolem .
Abamektyna też jest ok , ale ma już 3 dni karencji i trzeba wieczorem pryskać .
Staszek0077
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 paź 2021, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Sezon ogórkowy się kończy ale zainteresowałem się tematem siewu ogórków i mam takie pytanie dotyczące przesadzania z doniczek do gruntu; jak duże doniczki torfowe trzeba zakupić żeby móc siać w nich nasiona ogórka a później wsadzić do gruntu ? jaka średnica najlepsza ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Torfowych doniczek nie używałam ze względu na cenę , ale siałam w rolki po papierze toaletowym .
Najlepiej za długo w nich nie przetrzymywać .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Też kiedyś próbowałam rolek po papierze, ale jakoś średnio mi wychodziły te uprawy :? Najlepiej wszystko udaje mi się w plastikowych... Siałam w różne pojemności. Największe (1 l, czyli chyba C10, P11) stosowałam do pierwszych wysiewów (na początku kwietnia), ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy będzie je można wysadzić do gruntu. Im bliżej końca przymrozków, tym mniejsze doniczki brałam. Udawały się nawet w P8, P7.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wczoraj skończyła się u mnie definitywnie uprawa ogórka śremskiego, który był prowadzony na siatce.
Oczyściłam skrzynie,siatkę i posadziłam nowe sadzonki, które były wysiane w doniczkach w połowie lipca.
Mam nadzieje, że jeszcze w tym sezonie będą zbiory :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Staszek0077 pisze: 8 sie 2024, o 23:25 Witam. Sezon ogórkowy się kończy ale zainteresowałem się tematem siewu ogórków i mam takie pytanie dotyczące przesadzania z doniczek do gruntu; jak duże doniczki torfowe trzeba zakupić żeby móc siać w nich nasiona ogórka a później wsadzić do gruntu ? jaka średnica najlepsza ?
Raczej od doniczek torfowych się odchodzi. Lepszym rozwiązaniem, przynajmniej w moim przypadku są spinane pierścienie
Jeżeli zamierzasz uprawiać ogórek w gruncie z rozsady to najpierw musisz określić ile sadzonek potrzebujesz i jaką powierzchnią dla rozsad dysponujesz. W końcowym okresie produkcji rozsady za optymalną uważa się powierzchnię 1 m kwadratowego dla 16-20 roślin. Jeżeli nie ogranicza Cię powierzchnia to możesz wysiewać od razu do pierścieni o średnicy 10-12 cm (zaleca się by w momencie siewu pierścień był wypełniony podłożem do połowy wysokości-później w miarę wzrostu podłoże się dosypuje ). U mnie brakuje powierzchni do produkcji rozsady (liczą się też koszty zużytego podłoża) więc stosuję mniejsze średnice. Sadzę po 1 skiełkowanym nasionku do pierścieni 6/7 cm ale jeżeli muszę opóźnić sadzenie i produkcja rozsady się przedłuża przesadzam do większych pierścieni (8/8 lub nawet 10/10 cm) a nawet do doniczek 1,5 l.
zwyczajny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2019, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie!
Moja rozsada Octopusa na drugi rzut po nie udanym sezonie jest moim oczkiem w głowie i dziś podczas przeglądu zauważyłem jeden taki liść i już wiem, że też nie będzie łatwo.
Tydzień temu dostały Asahi jak temperatura w nocy spadła do 10 stopni, wczoraj był oprysk Proplant a dzisiaj taki lisć.
Oj chyba octopus jako tolerancyjny na mączniaka prawdziwego tak reaguje, ale to chyba Prawdziwy, czy może szara pleśń?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
TomekH
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2024, o 19:44

Post »

Przyjacielu, a czy to aby nie przędziorki🤔 ma drugim zdjęciu widać takie małe robaczki od spodu liścia.
Masz rację nie będzie lekko, dla mnie to gorsze niż mączniki, oprysk zarówno roślin jak i gleby, do tego ciężko polecić jakiś środek, bo z działaniem jest różnie.

Oczywiście mogę się mylić, jestem mega amatorem, ale tak mi to wygląda.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dużo masz tego obornika ? Możesz zrobić tak jak kolega radzi - rzędowo . Ja bym obornik wymieszała z masą zieloną , żeby
próchnicy było więcej bo to ona decyduje o żyzności gleby . Jak to zakopiesz to mam być wysoki wałek , który przez zimę obsiądzie .
Ogórki lubią ciepłą glebę . Wapń też jest bardzo ważny , możesz kupić saletrę wapniową do podlewania .
Rosjanie pod ogórki robią ciepłe poduszki , ale to wczesną wiosną by ziemię ogrzać .
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Cześć, co to za odmiana mszycy? czym chemicznie ją załatwić? obsiadła ogórki i arbuzy... karate nie zadziałało. Dziękuję.
Obrazek
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Staszek0077 pisze: 27 sie 2024, o 20:19 Dzięki. Czy można dać jesienią obornik kurzy ? posiadam własny obornik kurzy i mogę przykopać na zimę, jeżeli tak to ile tego obornika powinno się dać pod przyszłe ogórki ?
Obornik wiosną, jesienią jak dasz to będziesz miał straty w azocie. Ze względu na wydzielający się amoniak, musisz minimum 2 tygodnie wcześniej nawieź obornikiem przed wysadzaniem sadzonek. W tamtym roku dawałem 20L suszonego kurzeńca w rowek o dł. 10m i szerokości szpadla, głębokość około 20cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”