Co posadzić?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 maja 2020, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co posadzić przy krzaczkach owocowych, żeby zagospodarować pustą przestrzeń?
Podpowiedźcie co można posiać, posadzić przy krzewach owocowych takich jak aronia, borówka am., porzeczka, agrest, jagoda kamczacka, żeby wykorzystać powierzchnie pod krzewami? Chodzi mi o dobre, sprzyjające towarzystwo, które nie będzie ze sobą rywalizować i które nie ma tych samych szkodników. Mogą być kwiaty, zioła, jak również inne owoce, czy warzywa. Podzielcie się swoim doświadczeniem. Z góry dzięki.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co posadzić przy krzaczkach owocowych, żeby zagospodarować pustą przestrzeń?
Ja mam pod borówkami żurawiny a pod jagodami truskawki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 maja 2020, o 16:30
Re: Co posadzić przy krzaczkach owocowych, żeby zagospodarować pustą przestrzeń?
Dzięki za odpowiedź
Twoje zestawienia są naprawdę fajne.
Też się zastanawiałam nad żurawiną, ale u mnie piasek i za duzo wody by zeszło, może kiedyś...
Mam rząd poziomek i tak myślę, czy przed nimi nie wsadzić bratków? Mogą być nawet wkopane w donicy.
Potem mam borówki i tam planuje między nimi kontynuować poziomki.
Przy porzeczce chciałabym posadzić bodziszki. Dobry pomysł?
Nie wiem jeszcze co przed aronią i jagodą kamczacką, bo truskawek na razie nie chce.
Twoje zestawienia są naprawdę fajne.
Też się zastanawiałam nad żurawiną, ale u mnie piasek i za duzo wody by zeszło, może kiedyś...
Mam rząd poziomek i tak myślę, czy przed nimi nie wsadzić bratków? Mogą być nawet wkopane w donicy.
Potem mam borówki i tam planuje między nimi kontynuować poziomki.
Przy porzeczce chciałabym posadzić bodziszki. Dobry pomysł?
Nie wiem jeszcze co przed aronią i jagodą kamczacką, bo truskawek na razie nie chce.
Re: Proszę doradźcie
Ja sadziłam różne drzewka i krzewy i zakładałam im osłonki ze skrzynek tzw. jedynek z oderwanym dnem. Mam dwóch kopaczy i sikaczy.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Re: Co posadzić ?
Pilnować psy i oduczyć kopania . Mam lagotto romagnolo, które jest wybitnie kopiącą rasą i dało się oduczyć Przed zadeptaniem chronię rośliny w ten sposób, że wbijam wokół roślin patyki, wokół których oplatam kilka razy żółty sznurek budowlany. Potem uczę, że za sznurek nie wchodzimy
Pozdrawiam Lucyna
Co pod ścianą garażu? Od podstaw dla laika
Cześć wszystkim, jestem kompletnym laikem więc sory z góry za słabą znajomość tematu ogrodnictwa.
Jestem rolnikiem i na uprawie ziemi oraz roślinach coś nie coś wiem, ale jeśli chodzi o krzewy, kwiaty itp to jest pustka.
Do rzeczy, mam trochę miejsca które chciałbym upiększyć.
Zacznę od dwóch miejsc o długości 10m i szerokości 50cm.
Miejsca są dwa, jedno przy wjeździe do gospodarstwa przy ścianie garażu oraz drugie miejsce po prostu przed garażem na podwórku.
Oba miejsca to strona wschodnia (północno-wschodnia)
Zamierzam wybrać trochę ziemii 50cm od ściany, dookoła wyłożyć krawężnikiem, zasadzić krzewy i obłożyć folią(włókniną).
I teraz najważniejsze, co będzie pasowało w takie miejsca? Coś nie za wysokiego, coś co będzie wytrzymałe na dużą ilość słońca, mało wymagające jeśli chodzi o ziemie a i będzie ładne . Wiem, dużo wymagam.
Post pewnie chaotyczny, chce trochę poprawić wizualnie podwórko.
Chcę uniknąć jechania w ciemno do sklepu i kupowania co Pan doradzi. Czytam dużo artykułów itp ale czym więcej czytam tym wydaje mi się że mniej wiem
Pozdrawiam
Jestem rolnikiem i na uprawie ziemi oraz roślinach coś nie coś wiem, ale jeśli chodzi o krzewy, kwiaty itp to jest pustka.
Do rzeczy, mam trochę miejsca które chciałbym upiększyć.
Zacznę od dwóch miejsc o długości 10m i szerokości 50cm.
Miejsca są dwa, jedno przy wjeździe do gospodarstwa przy ścianie garażu oraz drugie miejsce po prostu przed garażem na podwórku.
Oba miejsca to strona wschodnia (północno-wschodnia)
Zamierzam wybrać trochę ziemii 50cm od ściany, dookoła wyłożyć krawężnikiem, zasadzić krzewy i obłożyć folią(włókniną).
I teraz najważniejsze, co będzie pasowało w takie miejsca? Coś nie za wysokiego, coś co będzie wytrzymałe na dużą ilość słońca, mało wymagające jeśli chodzi o ziemie a i będzie ładne . Wiem, dużo wymagam.
Post pewnie chaotyczny, chce trochę poprawić wizualnie podwórko.
Chcę uniknąć jechania w ciemno do sklepu i kupowania co Pan doradzi. Czytam dużo artykułów itp ale czym więcej czytam tym wydaje mi się że mniej wiem
Pozdrawiam
- Szczurbobik
Re: Rośliny wrzosowate
Mam taki problem: Muszę "odciąć" rabatę z kwasolubnymi od trawnika. "Odcinać" będę gazonami betonowymi (małymi, będą częściowo zakopane w ziemi, bez dna) Początkowo myślałam, żeby zasadzić w tych gazonach wrzosy, jednak na kwitnienie będę musiała czekać do późnego lata. Co ewentualnie zasadzić zamiast lub oprócz wrzosów w gazonach?
Warunki: podłoże kwaśne. Pomieszam kwaśny torf z rodzimą ziemią leśną i kwaśnym kompostem. Wystawa słoneczna/ lekki półcień, miejsce osłonięte przed zimnymi wiatrami.
Na czym mi zależy: rośliny powinny nie rosnąć zbyt wysoko, jednak fajnie byłoby, żeby nieco "rozłożyły się" i zasłoniły gazon. Mają się komponować z roślinami na rabacie (głównie hortensje bukietowe, pierisy, magnolie, iglaczki, oczary). Kwiaty atrakcyjne dla owadów zapylających.
No i potrzebuję 100 sztuk
Warunki: podłoże kwaśne. Pomieszam kwaśny torf z rodzimą ziemią leśną i kwaśnym kompostem. Wystawa słoneczna/ lekki półcień, miejsce osłonięte przed zimnymi wiatrami.
Na czym mi zależy: rośliny powinny nie rosnąć zbyt wysoko, jednak fajnie byłoby, żeby nieco "rozłożyły się" i zasłoniły gazon. Mają się komponować z roślinami na rabacie (głównie hortensje bukietowe, pierisy, magnolie, iglaczki, oczary). Kwiaty atrakcyjne dla owadów zapylających.
No i potrzebuję 100 sztuk
Pozdrawiam Lucyna
Pomoc przy doborze roslin
Witam, mam pytanie a zarazem prośbę do osób znających się na temacie potrzebuje pomocy w doborze roslin przed mieszkanie (myslalem o 4 krzewach trzemieliny i cos pomiedzy) ponizej dolaczam obrazek jak to wyglada, pada duzo slonca dlugosc to 7,65m i szerokie 32cm bardzo prosze o propozycje ew roslin ktore by tam sie dobrze wkomponowaly..
Pozdrawiam
https://i.imgur.com/w5jk6fj.jpeg
Pozdrawiam
https://i.imgur.com/w5jk6fj.jpeg
- Szczurbobik
Re: Co posadzić?
A co Chcesz osiągnąć, czy to ma być zielona przesłona, czy po prostu ma coś rosnąć. Jak wysoko? Napisz proszę jaka to jest wystawa i jaka tam jest gleba?
Pozdrawiam Lucyna
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 gru 2011, o 21:58
Małgorzato ślicznie dziękuję za odpowiedź
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To może być niska trawa typu kostrzewa lub niedźwiedzie futro lub płożące rośliny które pokryją cała przestrzeń między tymi nasadzeniami np. Tojeść rozesłana 'Aurea' (Lysimachia nummularia)