Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

leszkat76 pisze: 10 sie 2024, o 17:43 Jeden arbuz ma taki dudniący odgłos jak go postukam, jakby był pełen wody, wąs ma suchy, prawie 40 dni od zapylenia, dojrzały będzie?
Mam ochotę zerwać i się boję. ;:oj
Nie zrywaj go jeszcze! ;:185
Daj mi taki bufor bezpieczeństwa 5-7dni. Wtedy ryzykuj. ;:215
Ja nie ma dużego doświadczenia ale te 45 dni to wg. mnie minImum.Tak sam zawsze kombinuję.
Oczywiście można mieć fart, uprawa w pełnym słońcu, szybka odmiana ale to nie Totolotek, tu nie ma co liczyć tylko na fart. "Chcesz hazardu to idź na automaty". To jest ogrodnictwo i trzeba być cierpliwym i rozważnym. ;:303
Witam, jestem Adam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kabomba mam na myśli tego 6800 w delikatne paski, co go ptaszek udziobał jak był mały, z drugiego worka. Chyba Sugar Baby albo Janosik a może tysiącpincet innych odmian. :lol:
A powiem ci że ten agreścik od ostatniego ważenia podwoił wielkość, aż go dzisiaj nie poznałam jak go zobaczyłam. No cóż deszczyk popadał nad ranem .żarełka też dostały.
No ok. Poczekam jeszcze tydzień, bałam się że przejrzały będzie. Widziałam w internecie jak wygląda przejrzały, taki pusty w środku jak dynia, masakra.
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasia, ja w zeszłym roku robiłem takie sprawozdanie i ważyłem co dnia mojego arbuza (Crimson Sweet) przez kilka dni i faktycznie co dnia bardzo mocno rósł, praktycznie podwajał wagę.One tak rosną, wręcz w oczach bo nawet gdy My śpimy w nocy one nadal rosną, non stop. ;:333 ;:333
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

U mnie będzie kiepski rok. Zielonej masy nie mogłem opanować, ale z owocami kiepsko.

Złoto Wolicy - choć odmiana drobno owocowa to jest ich dużo. Dwa dni temu zerwałem pierwszego i był dojrzały, a miał tylko 32 dni. Wcale się go nie spodziewałem tak wcześnie. Wczoraj zerwałem kolejnego, wąs suchy, łyżeczka sucha, a arbuz nie do końca dojrzały. Coś czuje, że będą problemy z trafieniem w punkt.

Asahi - tych jest niewiele i na dodatek słabo rosną. Tylko jeden jest pełno wymiarowy. Reszta to będzie drobnica poniżej 4 kg. Zerwałem wczoraj pierwszego i ten też był nie do końca dojrzały. Choć mimo wszystko były słodkie.

Crimson Sweet - w tym roku trzecie i ostatnie podejście do Crimsonów. Do tej pory miałem problem z plennością bo na krzaku rosło po jednej solidnej jagodzie. W tym roku owoców jest pełno, ale dorastają do wielkości pomarańczy i się zatrzymują..

Carolina Cross - największa ma około trzech tygodni i około 10kg. Dwa dni temu zorientowałem się, że druga mniejsza rosła na tym samym krzaku. ;:223 Mogłem ją urwać wcześniej. Wyrzuciłem sporą już jagodę. Na drugim krzaku wyrosły jeszcze trzy, ale zostawiłem jedną. Tak więc mam dwa krzaki po jednym owocu na krzak.
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 paź 2023, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Następny trochę większy od poprzedniego Bedouin F1.
Dziurawy ale niesamowicie słodki i chrupiący.
Ta odmiana będzie u mnie na 100% numerem 1 na przyszły rok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na dobry humor :)
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

reyav będę się do Ciebie mocno uśmiechał w sprawie nasion na przyszły sezon 8-) Na pewno Mirsini F1, TopGun F1 i Bedouin F1. Jestem pierwszy w kolejce! ;:172
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Odmiany profesjonalne mają jak dla mnie ważną zaletę - możliwość dłuższego przechowywania .
Taki np. Złoto Wolicy długo nie poleży .
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

wokan pisze: 12 sie 2024, o 21:53 reyav będę się do Ciebie mocno uśmiechał w sprawie nasion na przyszły sezon 8-) Na pewno Mirsini F1, TopGun F1 i Bedouin F1. Jestem pierwszy w kolejce! ;:172
Ok, za miesiąc będę miał jeszcze więcej innych odmian, których nigdy nie miałem.
Leci do mnie paka z nasionami:

Bedouin F1
Nosztalgia F1
Caravan F1
Bonta F1
Baronesa F1
Lady F1
Semaca F1
Sentinel F1
Grizzly F1
Zengo F1
Zora F1
Arashan F1
Huelva F1
Burebista F1
Fechete F1
Peace F1
Royal Fantasy F1
Fire Ball F1
Sunsweet F1
wingrul
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

A masz może opisy tych odmian czy trzeba samemu szukać?
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Jak otrzymam to wszystko opiszę i dodam zdjęcia.

Największy jest Caravan ponad 20kg

Obrazek
Obrazek
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

anulab pisze: 13 sie 2024, o 07:13 Odmiany profesjonalne mają jak dla mnie ważną zaletę - możliwość dłuższego przechowywania .
Taki np. Złoto Wolicy długo nie poleży .
To nie zależy od profesjonalizmu odmian, bo Złoto Wolicy też jest zarejestrowaną odmianą "profesjonalną", tylko od cech fizycznych - m.in. od grubości skórki.
reyav pisze: 13 sie 2024, o 09:24 Ok, za miesiąc będę miał jeszcze więcej innych odmian, których nigdy nie miałem.
Leci do mnie paka z nasionami:
;:63 ;:63 ;:63
Rozumiem, że Mirsini i TopGun posiadasz już większą ilość?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Miałam arbuzy z cienką skórką odmian profesjonalnych i mogły długo poleżeć i nie robiły się przejrzałe i
watowate .
Złoto Wolicy to stara , amatorska odmiana , owszem f1 , ale ja bym jej profesjonalnie nie porwała się uprawiać .
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

wokan pisze: 13 sie 2024, o 13:12
Rozumiem, że Mirsini i TopGun posiadasz już większą ilość?
Te akurat mam, kupiłem w zeszłym roku w paczkach po 1000 nasion więc jeszcze trochę zostało :)
Kosiash
100p
100p
Od: 8 cze 2022, o 12:45

Post »

Janosik 5 kg wagi, już bardziej dojrzały niż ten pierwszy zerwany z krzaka. Miałem problem z oceną dojrzałości jak zawsze, bo tym razem ślad po leżakowaniu był mniej wyrazisty, prawie zlewał się z kolorem reszty skórki. Może widać to na zdjęciu. Dni nie liczę.
Smak nie porywa, ale jest słodki. :wink:

Obrazek

Obrazek
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Rowerzysta pisze: 12 sie 2024, o 09:11 U mnie będzie kiepski rok. Zielonej masy nie mogłem opanować, ale z owocami kiepsko.

Asahi - tych jest niewiele i na dodatek słabo rosną. Tylko jeden jest pełno wymiarowy. Reszta to będzie drobnica poniżej 4 kg. Zerwałem wczoraj pierwszego i ten też był nie do końca dojrzały. Choć mimo wszystko były słodkie.
U mnie asahi nie schodzi poniżej 6kg, dziś zerwałem chyba mój rekord 9,8kg. Mniejszego 5kg, zerwałem w punkt , sama słodycz.... mniam.

Wglowie układam listę na kolejny sezon I asahi jest na pierwszym miejscu, ale trzeba pomyśleć o innych odmianach. Jakby ktoś chciał robić zamówienia grupowe, to jestem chętny 😉

Ogólnie pole arbuzowej mimo chorób jakoś się trzyma, oprysk infinito zatrzymał mączniaka rzekomego.
Jedna z moich odmian to sugar baby kupione nasionka w castoramie, możliwe że to ten podłużny arbuz ? Jak przeglądam zdjęcia w necie to powinien być okrągły.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”