Ogród zielonej
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Przepiękne masz te kompozycje; pochodziłam sobie po twoim ogrodzie i jestem nim zachwycona !!!
U mnie też tytoń się sieje; właśnie znalazłam 5 siewek i wsadziłam do doniczek aby je uratować; ciesze sie bo będą na jesień a może i dłużej,mam ogrodowy i leśny,pachną cudnie. Ciemiernik przybrał u mnie kolor limonkowy teraz.
Też mam Rozanne i tez są duże kępy oprocz jednego niestety;; chyba muszę dokupić je bo fajnie zdobią.
U mnie też tytoń się sieje; właśnie znalazłam 5 siewek i wsadziłam do doniczek aby je uratować; ciesze sie bo będą na jesień a może i dłużej,mam ogrodowy i leśny,pachną cudnie. Ciemiernik przybrał u mnie kolor limonkowy teraz.
Też mam Rozanne i tez są duże kępy oprocz jednego niestety;; chyba muszę dokupić je bo fajnie zdobią.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Upał, ale noce chłodne, więc ziemia nadal wilgotna i nawet trawnik ma soczystą zieleń.
Aniu wnusia była taka dumna, jak mi wręczała bukiet. Uściskom nie było końca.
Ciemierniki przesadziłam jeszcze kwitnące, ale obcięłam kwiaty. Widocznie jakieś ukryte pąki zostały i po zaaklimatyzowaniu się zechciały zakwitnąć. Natomiast siewka dostała tyle dobroci w dołek, że postanowiła podziękować kwiatkami.
Dwa irysy drugi rok kwitną powtórnie. Nie mam pojęcia dlaczego.
Dziękuję, ogród odżył i cieszy kolorami.
Igo dziękuję, ogród już trochę uporządkowany, jeszcze tylko dwie rabaty uzupełniam. Zmiany będą tylko jak coś wypadnie, albo kolejne chciejstwo mnie najdzie.
Ostatni ciemiernik to siewka, jaki będzie kwiat, pewnie wiosną się okaże, bo teraz jakiś dziwny.
Tytoniu, podobnie jak żeniszka, mam ponad trzydzieści. Nawet na różance się wysiał, chyba z kompostu.
Mój Rosanne został dość radykalnie przycięty, bo połamałam mu pędy, jak sprzątałam ścinki po cięciu świerków. Już się odbudowuje i kwitnie.
Nowy nabytek Sun Seekers 'Apple Green'
Będę trochę odpoczywać.
Dobrego tygodnia dla wszystkich.
Aniu wnusia była taka dumna, jak mi wręczała bukiet. Uściskom nie było końca.
Ciemierniki przesadziłam jeszcze kwitnące, ale obcięłam kwiaty. Widocznie jakieś ukryte pąki zostały i po zaaklimatyzowaniu się zechciały zakwitnąć. Natomiast siewka dostała tyle dobroci w dołek, że postanowiła podziękować kwiatkami.
Dwa irysy drugi rok kwitną powtórnie. Nie mam pojęcia dlaczego.
Dziękuję, ogród odżył i cieszy kolorami.
Igo dziękuję, ogród już trochę uporządkowany, jeszcze tylko dwie rabaty uzupełniam. Zmiany będą tylko jak coś wypadnie, albo kolejne chciejstwo mnie najdzie.
Ostatni ciemiernik to siewka, jaki będzie kwiat, pewnie wiosną się okaże, bo teraz jakiś dziwny.
Tytoniu, podobnie jak żeniszka, mam ponad trzydzieści. Nawet na różance się wysiał, chyba z kompostu.
Mój Rosanne został dość radykalnie przycięty, bo połamałam mu pędy, jak sprzątałam ścinki po cięciu świerków. Już się odbudowuje i kwitnie.
Nowy nabytek Sun Seekers 'Apple Green'
Będę trochę odpoczywać.
Dobrego tygodnia dla wszystkich.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Cudna ta ostania jeżówka . Co to za odmiana ? Ona ma podwójne płatki ?
Trawki śliczne. I szpalerek seslerii ?
Zdjęcie kwitnącej hosty przepiękne
Zeniszki i ją polubiłam i wysiewamy i od 2 lat mam.
Ale tytoniu to nie mam. Ale on to chyba duży rośnie ?
Trawki śliczne. I szpalerek seslerii ?
Zdjęcie kwitnącej hosty przepiękne
Zeniszki i ją polubiłam i wysiewamy i od 2 lat mam.
Ale tytoniu to nie mam. Ale on to chyba duży rośnie ?
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Kocimiętka uschła? Ciekawe...moich nie rozpieszczam, a nawet musiałam wiosną przesadzić gigantyczny (do celowo) okaz na znacznie gorsze stanowisko, ale żyje. Przyszłą wiosną przesadzę świerzbnicę bo także to olbrzymka jak na bylinę.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie też ona uschła.
Nie wiem co sie stało
Nie mów, że nic nie robisz z jeżówkami. U mnie naprawdę wegetują
Jednej właśnie obcięłam wszystkie pędy, bo uschła. Może coś spadło na ziemię w tym miejscu, bo obok rosła babtysja i też musiałam ją obciąć.
U Ciebie wszystko pięknie wygląda jakby suszy nie było.
Nie wiem co sie stało
Nie mów, że nic nie robisz z jeżówkami. U mnie naprawdę wegetują
Jednej właśnie obcięłam wszystkie pędy, bo uschła. Może coś spadło na ziemię w tym miejscu, bo obok rosła babtysja i też musiałam ją obciąć.
U Ciebie wszystko pięknie wygląda jakby suszy nie było.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Rabatka biało-niebieska super! Podziwiam za konsekwencję i dyscyplinę kolorystyczną.
Jeżówka seledynowa wymiata! Coś niezwykłego!
Jeżówka seledynowa wymiata! Coś niezwykłego!
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Piękne masz jeżówki a mnie one nie lubią i są każdego roku zawsze liche po dwa kwiatki a szkoda bo mi się bardzo podobają i tyle ich nakupowałam i nic z nich nie mam
- cyma2704
Upał, 35 stopni drugi dzień. Trochę odpoczęłam, a teraz czekam na ochłodzenie, bo trzeba powycinać przekwitłe kwiaty i oczywiście trochę roślin przesadzić.
Aniu jeżówka z serii SunSeekers Apple Green. Mam jeszcze białą i różową, są jeszcze inne kolory. Wszystkie mają podwójne płatki.
Sesleria właśnie kwitnie, lubię jej nienachalne kłosy.
Tytoń zwykły ma u mnie około 30 centymetrów. Tylko jak sąsiednie byliny lepiej ponawożę, osiąga 40 cm.
Olu zwykła kocimiętka to u mnie też terminator, rośnie bez podlewania. Natomiast Blue Dragon przesadziłam, bo słabo kwitła w cieniu. Ma palowy korzeń i słabo sobie radzi po przesadzeniu.
Gosiu naprawdę nie rozpieszczam jeżówek, chyba gruba warstwa kory ogranicza utratę wody i dlatego dobrze rosną i kwitną. Właśnie rozsypałam 7 worków w najbardziej suche miejsca.
U mnie Secret Glow też dokonała żywota, choć przesadziłam ją koło zaworu z wodą i pilnowałam podlewania.
Florianie niebieskości na tej rabacie głównie za sprawą żeniszka i szałwii omączonej.
Apple Green i Salmon kupiłam niedawno, bo biała z tej serii wspaniale się rozrosła. Niestety znowu podziemne potwory ryją, więc boję się, że przepadną. Kupiłam w necie, a w pobliskiej szkółce się pojawiły, w dodatku tańsze o 2 złote.
Halinko zaglądam do Twojego, pięknego ogrodu pod balkonem, ale nie pamiętam jaką masz glebę. Jeżówki wolą lekką glebę i są dość żarłoczne. Niektóre odmiany też nie goszczą dłużej u mnie niż dwa, trzy lata.
Róż pięć na krzyż, ale kwitną, więc trzeba pokazać.
Jeżówki nadal kwitną.
Przycięty na 20 cm, przesadzony w maju Cunningham,s White.
Cynie
Różności
Nie może zabraknąć hortensji.
Aniu jeżówka z serii SunSeekers Apple Green. Mam jeszcze białą i różową, są jeszcze inne kolory. Wszystkie mają podwójne płatki.
Sesleria właśnie kwitnie, lubię jej nienachalne kłosy.
Tytoń zwykły ma u mnie około 30 centymetrów. Tylko jak sąsiednie byliny lepiej ponawożę, osiąga 40 cm.
Olu zwykła kocimiętka to u mnie też terminator, rośnie bez podlewania. Natomiast Blue Dragon przesadziłam, bo słabo kwitła w cieniu. Ma palowy korzeń i słabo sobie radzi po przesadzeniu.
Gosiu naprawdę nie rozpieszczam jeżówek, chyba gruba warstwa kory ogranicza utratę wody i dlatego dobrze rosną i kwitną. Właśnie rozsypałam 7 worków w najbardziej suche miejsca.
U mnie Secret Glow też dokonała żywota, choć przesadziłam ją koło zaworu z wodą i pilnowałam podlewania.
Florianie niebieskości na tej rabacie głównie za sprawą żeniszka i szałwii omączonej.
Apple Green i Salmon kupiłam niedawno, bo biała z tej serii wspaniale się rozrosła. Niestety znowu podziemne potwory ryją, więc boję się, że przepadną. Kupiłam w necie, a w pobliskiej szkółce się pojawiły, w dodatku tańsze o 2 złote.
Halinko zaglądam do Twojego, pięknego ogrodu pod balkonem, ale nie pamiętam jaką masz glebę. Jeżówki wolą lekką glebę i są dość żarłoczne. Niektóre odmiany też nie goszczą dłużej u mnie niż dwa, trzy lata.
Róż pięć na krzyż, ale kwitną, więc trzeba pokazać.
Jeżówki nadal kwitną.
Przycięty na 20 cm, przesadzony w maju Cunningham,s White.
Cynie
Różności
Nie może zabraknąć hortensji.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
No cóż ,...piękny ogród,bogactwo nasadzeń,klimatyczne zdjęcia!
Dzisiaj odetchniemy od upału,na szczęście wczorajszy burzowy front nie poczynił nam szkód..
Miłego dnia Soniu!
Dzisiaj odetchniemy od upału,na szczęście wczorajszy burzowy front nie poczynił nam szkód..
Miłego dnia Soniu!
- cyma2704
Maryniu dziękuję. Ucieszyłam się z deszczu, bo już było bardzo sucho. Uschła jedna dalia rosnąca w korzeniach miłorzębu. Za głęboko gleba nie przemoczona, ale przynajmniej deszczówki do warzywnika uzbierałam.
W ten chłodniejszy dzień powycinałam trochę uschniętych kwiatostanów, a dzisiaj dopiero koło 19 wyszłam zająć się warzywnikiem, bo upał ponad 30 stopni.
Trochę pisma obrazkowego.
Tarasowe ładne, ale muszę przyciąć.
Wysiała mi się taka wielka roślina i położyła się na róży. Pachnie bardzo intensywnie. Może ktoś podpowie co co za dziwak.
W ten chłodniejszy dzień powycinałam trochę uschniętych kwiatostanów, a dzisiaj dopiero koło 19 wyszłam zająć się warzywnikiem, bo upał ponad 30 stopni.
Trochę pisma obrazkowego.
Tarasowe ładne, ale muszę przyciąć.
Wysiała mi się taka wielka roślina i położyła się na róży. Pachnie bardzo intensywnie. Może ktoś podpowie co co za dziwak.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Piękny ogród, Soniu
Uwielbiam do Ciebie zaglądać.
Uwielbiam do Ciebie zaglądać.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Soniu tajemnicza roślina przypomina mi ambrozję meksykańską. Podoba mi się sposób w jaki komponujesz nasadzania
- cyma2704