Wysoki Ci urósł ten Uluru Ochre? Czytałem pozytywne opinie o jego smaku i w zeszłym roku kupiłem na Pomidorlandii nasiona, wysiałem i urosły kurduple max 30cm, coś w stylu Tiny Tim, Micro Tom itd. Już na etapie rozsady wyglądały komicznie, bo inne miały po 30-40cm gdy je na działkę wiozlem, a one wtedy jakieś 15. Choć owoce mialy duże i żółte, ale totalnie niesmaczne, jakbym ziemie z dzialki jadł a nie pomidora, dziwne Zastanawiam się czy spróbować jeszcze z innego źródła czy olać tą odmianę...
Pomidory zielone i żółte - uprawa
Re: Pomidory zielone i żółte - uprawa
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wyrósł dobrze za kolano, tak nawet do pół uda.
On nie może przejrzeć, bo wtedy traci smak.
Powinien zachować jędrność, soczystość, wtedy kwasy są zrównoważone,
a tak to kwasy zamieniają się w cukry i robi się taki niesmaczny już, ziemniaczny.
On nie może przejrzeć, bo wtedy traci smak.
Powinien zachować jędrność, soczystość, wtedy kwasy są zrównoważone,
a tak to kwasy zamieniają się w cukry i robi się taki niesmaczny już, ziemniaczny.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Mnie Uluru Ochre smakuje zawsze Mam wrażenie, że bardziej dojrzały robi się masełkowaty, rozpływa się w ustach, zbliżony jest konsystencją do Malachitowej Szkatułki, może bardziej zwarty, trochę cięższy, bo smak inny i jest pyszny. Chyba każdy sam musi spróbować Mam pod folią i w gruncie. Oba mniej więcej jednakowego wzrostu, takie, jak opisała Jola, pod folią trochę wyższy.
Pozdrawiam Eugenia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Zgadzam się.
Może troszkę przesadziłam z tym niesmaczny, ale chyba dlatego, że bardziej preferuję pomidory soczyste. No dla mnie są pyszne, mięsiste i soczyste zarazem.
Mam je w tunelu.
Może troszkę przesadziłam z tym niesmaczny, ale chyba dlatego, że bardziej preferuję pomidory soczyste. No dla mnie są pyszne, mięsiste i soczyste zarazem.
Mam je w tunelu.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Weglowy cieszę się że Yellowstone jest smaczny bo zakupiłam sobie jego nasionka na kolejny sezon.
U mnie w tym roku popisał się Kumbulu z nasion wyjętych z pomidora marketowego. Krzaczysko wielgachne, silne, zdrowe, plenne. Owoce smaczne, mięsiste, nie zagruba skórka.
Reszta pomidorów przy nim to ,,karzełki"
Najlepszy zaś w tym roku pomidor to Kam1A F4 krzyżówka Kamila, miało być malinowe serce a wyszedł żółty, ale jaki...piękny, pyszny, bez skaz, pęknięć, a skórka cieniutka, barwa taka aksamitna coś jak lody brzoskwiniowe, trudno to opisać, w każdym razie ja nie moge wzroku oderwać jak na nie patrzę. Do tego mega plenny.
U mnie w tym roku popisał się Kumbulu z nasion wyjętych z pomidora marketowego. Krzaczysko wielgachne, silne, zdrowe, plenne. Owoce smaczne, mięsiste, nie zagruba skórka.
Reszta pomidorów przy nim to ,,karzełki"
Najlepszy zaś w tym roku pomidor to Kam1A F4 krzyżówka Kamila, miało być malinowe serce a wyszedł żółty, ale jaki...piękny, pyszny, bez skaz, pęknięć, a skórka cieniutka, barwa taka aksamitna coś jak lody brzoskwiniowe, trudno to opisać, w każdym razie ja nie moge wzroku oderwać jak na nie patrzę. Do tego mega plenny.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- jokaer
- -Moderator Forum-.
To koniecznie pozyskaj nasionka.
F4 roślina, czy owoce ?
F4 roślina, czy owoce ?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Wyrosły z nasion F3, teraz zbieram nasionka F4. Postaram się zebrać jak najwięcej bo jest bardzo udana krzyżówka , chociaż miało być coś innego ale ja bym szła w tym kierunku.
Na pewno będę nadal wysiewać i selekcjonować.
Na pewno będę nadal wysiewać i selekcjonować.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu. Ten pomidor z daleka pachnie. Jeśli tak smakuje jak wygląda to gratuluję, że go masz.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Cieszę, się, że mieszaniec smakuje , mam nadzieję, że uda się ustalić same najlepsze wersje.
- ogrodzona
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lip 2013, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
może znajdzie się osoba, która pomoże mi w pozyskaniu nasionek pomidorków krzyżówki Kasi MORANGO nazwa M4 F2, żółte bardzo duże i duże owoce. Kochani zamówiłam sobie te nasionka na AWN w 2017 roku (chyba). Leżały, leżały, a ja nie umiałam się zdecydować czy je
zacząć uprawiać w szklarni czy też nie. W ubiegłym roku wysiałam nasionka, a one miały taką wolę życia, że wszystkie 5 nasionek skiełkowało. Podzieliłam się ze znajomymi sadzonkami i sobie zostawiłam 1 sztukę M4 F2. Chcę Wam powiedzieć, że to mój ulubiony pomidorek. Pychota. Niestety nie uchowały się zebrane nasionka i teraz zostałam z niczym.
Czy jest ktoś kto mi pomoże i się podzieli? W zamian oferuję megagronki Kozulowe, które zostaną ze mną na zawsze lub zapłacę.
Szukam też Malachitową szkatułkę i Sakiewkę Chudziaka, które kupiłam 2 lata temu na All... ale obydwie odmiany były inne niż je znam. Malachitowa szkatułka była czerwona a przecież taka nie jest w rzeczywistości.
Serdeczności dla wszystkich
Ogrodzona
może znajdzie się osoba, która pomoże mi w pozyskaniu nasionek pomidorków krzyżówki Kasi MORANGO nazwa M4 F2, żółte bardzo duże i duże owoce. Kochani zamówiłam sobie te nasionka na AWN w 2017 roku (chyba). Leżały, leżały, a ja nie umiałam się zdecydować czy je
zacząć uprawiać w szklarni czy też nie. W ubiegłym roku wysiałam nasionka, a one miały taką wolę życia, że wszystkie 5 nasionek skiełkowało. Podzieliłam się ze znajomymi sadzonkami i sobie zostawiłam 1 sztukę M4 F2. Chcę Wam powiedzieć, że to mój ulubiony pomidorek. Pychota. Niestety nie uchowały się zebrane nasionka i teraz zostałam z niczym.
Czy jest ktoś kto mi pomoże i się podzieli? W zamian oferuję megagronki Kozulowe, które zostaną ze mną na zawsze lub zapłacę.
Szukam też Malachitową szkatułkę i Sakiewkę Chudziaka, które kupiłam 2 lata temu na All... ale obydwie odmiany były inne niż je znam. Malachitowa szkatułka była czerwona a przecież taka nie jest w rzeczywistości.
Serdeczności dla wszystkich
Ogrodzona
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona