Awokado - problem z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Awokado - problem z liśćmi

Post »

Beznadziejne podłoże to raz, doniczka wsadzona do ciasnej osłonki zamiast stać na podstawce, podlewanie twardą wodą...
Trzeba przesadzić na mieszankę ziemi i perlitu. Doniczka oczywiście musi być z odpływem. Podlewasz wyłącznie miękką wodą.
Wszystko masz w wątku, jak prawidłowo uprawiać.

Jednak jest ryzyko, że ta roślina po prostu nie przeżyje po takich ewidentnych błędach uprawowych...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
maciej_r
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2024, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Przejrzałem cały temat i ciężko mi stwierdzić w czym leży problem.

Krótki opis:
Awokado - 3 lata.
Ziemia - pH 5,5-6,5 wymieszana z perlitem. Przesadzone w tamtym roku do jednej chyba z największych doniczek,
gdyż w poprzedniej korzenie się ściaśniały.
Podlewanie - woda ze studni (przywożona specjalnie) | jak zabraknie, to wodą miękką.
Nawożenie - co 2-3 tygodnie Citrus Focus (zgodnie z zaleceniami (wcześniej podlewałem Biohumusem, ale poczytałem i odstawiłem).
Stanowisko - jak widać, przy drzwiach balkonowych. Pasowało mu cały czas. Od samego początku stoi mniej więcej,
w tym samym miejscu. Nie wystawiam na zewnątrz.

Był epizod (widać na lepie) z ziemiórkami. Ale się uspokoiło. Przedziorków nie ma. Czasami widzę białe robaczki,
które nie przypominają ani ziemiórek, ani larw przędziorków. Sobie krążą po ziemi, pomiędzy korzeniami...

Był również taki czas, kiedy nagle 6-8 liści zrobiło się brązowych i odpadło. Reszta się utrzymała.

Było dobrze z tym awokadem, a od 2 tygodni liście zaczynają mieć brązowe plamki rozsypane w różnych miejscach liścia,
a potem liść wygląda jakby usychał. Nie robi się brązowy (przerabiałem też zalanie) tylko jasny i suchy, kruszy się w ręku.
Ziemia jest stale wilgotna.
Zamieszczam wszystkie zdjęcia. Liczę na pomoc, bo ja już zgłupiałem co mu dolega.
Zastanawiam się jeszcze nad wilgotnością, chociaż w lato nie było problemu. Zimą - a i o wszem, nawilżacz chodzi.
Myślałem, że jeszcze przenawożenie (nadmiar manganu), ale reszta liści i nowe wyglądają zdrowo.
Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktokolwiek coś wie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://i.postimg.cc/h4TdZjBp/586e84f9- ... 1b6b62.jpg

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witam i prosze uprejmie o wst5awianie zdjęć zgodnie z wytycznymi regulaminu naszego forum:

§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed każdym podlewaniem wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć. Sprawdź stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Koril
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2024, o 10:00

Post »

Cześć,
Od 2 lat hoduję awokado z pestki, do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów a od jakiegoś czasu zaczęły najpierw odpadać na oko zdrowe liście w dużych ilościach a potem doszło do tego ich zwijanie się. Awokado stoi od niedawna w ziemi uniwersalnej z warstwą drenażową, przesadzane było w celu sprawdzenia czy nie gniją korzenie oraz nic w ziemi nie siedzi. Podlewam je co 2 dzień małymi ilościami tak, aby ziemia zawsze była lekko wilgotna. Co może być przyczyną?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz wszystko w wątku, wystarczy poczytać...

1. Nieprawidłowe podlewanie, roślin nie podlewa się małą ilością wody i często, ale dużo ilością wody, zwłaszcza latem i w przypadku Awokado gdy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża...

2. Nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej, to nie są roślinki ogrodowe. Do korzeni musi docierać powietrze. Sadzisz do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.

Przesadź i skoryguj podlewanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p
Od: 18 wrz 2013, o 21:52

Post »

To i ja się podłącze pod zapytanie o Advokato. Otóż już drugi raz zaczynają obsychać końcówki liści, przy czym jakby tylko te starsze. Wygląda to jakby miało za sucho w powietrzu. Tylko że wilgotność teraz latem gdy ten problem wystąpił to 50-60% a jako że stoi koło nawilżacza to nieraz podchodzi do 65%. Stoi na oknie (podczas gdy żarówka zaczyna świecić na maxa zasłaniam roletą coby nie popaliło liści), ziemia to do zielonych mix z do storczyków mix z Perlitem. Podlewam przegotowaną wodą raz na tydzień chyba że widzę iż dopomina się o więcej wody. Co może się dziać?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te zmiany to od nadmiaru wody w roślinie. Nawilżacz nie powinien stać za blisko rośliny, za wysoka wilgotność powietrza. W przypadku Awokado nie ma zupełnie potrzeby (no może poza okresem grzewczym) podnosić tak wysoko wilgotności.
Do tego rośliny nie podlewa się co do dnia. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Wyciągnij roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni.
Jeśli coś z korzeniami będzie coś nie tak, usuń chore i posadź do nowego podłoża.
Zrezygnuj do okresu grzewczego z nawilżacza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”