W moim ogrodzie cz.4
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W moim ogrodzie cz.4
Jeżuś bardzo sympatyczny!
Ładnie Ci kwitną budleje. Ja też je mam w tym roku po raz pierwszy u siebie, ale na razie sięgają mi zaledwie do pasa. Czy Twoje są wyższe?
Ładnie Ci kwitną budleje. Ja też je mam w tym roku po raz pierwszy u siebie, ale na razie sięgają mi zaledwie do pasa. Czy Twoje są wyższe?
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Boscopbel piękna, lubię takie rozbielone kolory.
Lilie masz śliczne. Trąbkowa urocza, też mi się trafiła jedna w miksie z wyprzedaży.
Kanna śliczna, w takim stadium świecy.
Jeżyka w ogrodzie zazdroszczę. U mnie krótko zagościł, ma dużo spokojnych miejsc w okolicy.
Miłej niedzieli.
Lilie masz śliczne. Trąbkowa urocza, też mi się trafiła jedna w miksie z wyprzedaży.
Kanna śliczna, w takim stadium świecy.
Jeżyka w ogrodzie zazdroszczę. U mnie krótko zagościł, ma dużo spokojnych miejsc w okolicy.
Miłej niedzieli.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Małgorzato Moje róże również miewają przerwy w kwitnieniu, ważne że je powtarzają
Wandziu Budleję mam od kilku lat, w zeszłym roku była pierwszy raz cięta, kiedyś zimą śnieg połamał jej pędy, ale odrosła. W tym roku jej nie cięłam, ostatnio trochę (dla własnego bezpieczeństwa) wycięłam kilka pędów od dołu. Niestety wcześniej podczas pracy przy niej cienki patyczek wszedł mi do oka). Obecnie ma na pewno ponad dwa metry wysokości i szerokości, nie wiem czy ma 2.5 czy 3 m.
Soniu jeże goszczą w moim ogrodzie od dawna
Bazylia
Powojniki
Miskant Giganteus
Mieczyk
Lilia której zapach roznosi się aż za płot
Gailardia - z powrotem w moim ogrodzie, oby utrzymała się dłużej niż jej poprzedniczka
Pozdrawiam
Wandziu Budleję mam od kilku lat, w zeszłym roku była pierwszy raz cięta, kiedyś zimą śnieg połamał jej pędy, ale odrosła. W tym roku jej nie cięłam, ostatnio trochę (dla własnego bezpieczeństwa) wycięłam kilka pędów od dołu. Niestety wcześniej podczas pracy przy niej cienki patyczek wszedł mi do oka). Obecnie ma na pewno ponad dwa metry wysokości i szerokości, nie wiem czy ma 2.5 czy 3 m.
Soniu jeże goszczą w moim ogrodzie od dawna
Bazylia
Powojniki
Miskant Giganteus
Mieczyk
Lilia której zapach roznosi się aż za płot
Gailardia - z powrotem w moim ogrodzie, oby utrzymała się dłużej niż jej poprzedniczka
Pozdrawiam
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
A gailardia poprzedniczka wymarzła? Ja się właśnie waham, czy wprowadzić ją u siebie.
- Bufo-bufo
Było to parę lat temu Wandziu, ale zakładam że nie pojawiła się po zimie. Swoją drogą moi rodzicie mieli ją kiedyś na działce i nie marzła. Zakupiłam przed sezonowo cebulki, ciekawe że teraz oferowane są lilie orientalne, przechowam je w domu na zimę.
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Olu widzę ze masz Galiarde a moja nie przezimowała atak mi się one podobają
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Fajna taka wycieczka policzona ze zwiedzaniem.
Lilie, mieczyki i liliowce piękne.
A co to za ładne białe kwiatki z ostatniego zdjęcia ? To jednoroczne ?
Lilie, mieczyki i liliowce piękne.
A co to za ładne białe kwiatki z ostatniego zdjęcia ? To jednoroczne ?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Olu, mam pytania o miskanta olbrzymiego. Czy on się rozłazi? W jakiej ziemi rośnie u Ciebie - sucha, mokra, kwaśna, zasadowa, gliniasta, piaszczysta? Grube i twarde ma tyczki jesienią? Dużo słomy z niego jest?
Tak kombinuję posadzić go u mnie, ale waham się...
Tak kombinuję posadzić go u mnie, ale waham się...
- Bufo-bufo
Halinko przysypię ją jesienią warstwą ściółki, lub kory.
Aniu dziękuję Koło gailaridii jest gałązka hyzopu - on jest wieloletni, ale kwiaty ma raczej fioletowe (ale i tak nie widać ich na zdjęciu)
Małgorzato Nie mam miskanta olbrzymiego, a gigiganteusa i 3 inne, ale żaden z nich nie rozrasta się jak cukrowy. Te na zdjęciu też rosną kępiasto. Ziemia przepuszczalna, żwirowa, ale wzbogacona w czasie sadzenia, nawożony i podlewany.
Podam przepis na lody które właśnie zajadam i nie mogę przestać
Na szklankę wody (u mnie z butelki) sok z dwóch cytryn i szczypta stewii. Wlać do przygotowanych foremek (polecam silikonowe). Włożyć do zamrażarki. Zrobić rano, wieczorem są gotowe.
Lato należy do róż
Zatrwiany suszę i zimą dekorują dom
Nasturcja pnąca
Róża pnąca, lekko pachnąca
Krzewuszka
Rozchodnik
Floks
Jeżyna
Aniu dziękuję Koło gailaridii jest gałązka hyzopu - on jest wieloletni, ale kwiaty ma raczej fioletowe (ale i tak nie widać ich na zdjęciu)
Małgorzato Nie mam miskanta olbrzymiego, a gigiganteusa i 3 inne, ale żaden z nich nie rozrasta się jak cukrowy. Te na zdjęciu też rosną kępiasto. Ziemia przepuszczalna, żwirowa, ale wzbogacona w czasie sadzenia, nawożony i podlewany.
Podam przepis na lody które właśnie zajadam i nie mogę przestać
Na szklankę wody (u mnie z butelki) sok z dwóch cytryn i szczypta stewii. Wlać do przygotowanych foremek (polecam silikonowe). Włożyć do zamrażarki. Zrobić rano, wieczorem są gotowe.
Lato należy do róż
Zatrwiany suszę i zimą dekorują dom
Nasturcja pnąca
Róża pnąca, lekko pachnąca
Krzewuszka
Rozchodnik
Floks
Jeżyna
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Miscanthus giganteus, to właśnie miskan olbrzymi
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miskant_olbrzymi
Dziękuję za informacje. O to mi chodziło
Bardzo ciekawy kolor ma floks na przedostatnim zdjęciu. Czy on w rzeczywistości przechodzi w taki ceglasty?
- Bufo-bufo
Ok. Floks jest bardziej czerwony niż na zdjęciu.
SUSZA
Dzięki Bogu mam 4 pojemniki na deszczówkę, bo gdyby nie to strciłabym mnóstwo roślin. Na dniach będę wysadzała maki syberyjskie, łubiny, naparstnice i miechunki. I kupione przetaczniki oraz bodziszka oraz zawilca i roślinę której nazwy zapomniałam, a zobaczyłam ją po raz pierwszy około 20 lat temu.
SUSZA
Dzięki Bogu mam 4 pojemniki na deszczówkę, bo gdyby nie to strciłabym mnóstwo roślin. Na dniach będę wysadzała maki syberyjskie, łubiny, naparstnice i miechunki. I kupione przetaczniki oraz bodziszka oraz zawilca i roślinę której nazwy zapomniałam, a zobaczyłam ją po raz pierwszy około 20 lat temu.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Zatrwian wrębny super! Mi od dwóch lat słabo rośnie, pomimo że rozsady mam zawsze dużo a szkoda, bo to świetna roślina do cięcia i oczywiście suszenia.