Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Post »

Adam
Hmmmm...może sukinkoty czują zbliżającą się jakąś katastrofę...
Zaniechałam wkopania rurki na kreta właśnie z powodu potwornej głębiny /nie chciało mi się kopać na 30 cm/
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Masaho
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lis 2023, o 16:41

Post »

W sobotę kosiłem, więc musiałem przełożyć wielki płat poliwęglanu. Pod spodem przeryte jakby spychacz przejechał. Rozgarnąłem ziemię i znalazłem kilka otworów biegnących do wnętrza ziemi. Od razu zmasowany atak. Każde 5 dziur zastawione zatrzaskiem. W poniedziałek jeden strzał. KARCZOWNIK!. Zaznaczę, że wokół tego poliwęglanu nie było żadnej widocznej aktywności. Chyba przykryję kilka miejsc na tydzień i będę je w ten sposób wywabiał. Strace trawnik, ale może drzewka obstoją.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie wczoraj wieczorem, po kilku miesiącach spokoju, pojawił się w ogrodzie bardzo płytko wykopany tunelik (tak płytko, że widać było uniesiony paseczek ziemi tuż nad nim i tylko dzięki temu ten tunel zauważyłam), i choc nogi mi już wiadomo z czego wyłaziły, to pofatygowałam się po jedną rurkę, delikatnie wkomponowałam w świeżutki tunel, który okazał się tak płytko pod ziemią, że grzbiet rurkołapki wystawał ponad powierzchnię, stwierdziłam że lipa i nic się w to nie złapie, i że na drugi dzień jakoś to lepiej zainstaluję, a tu rano niespodzianka - krecik w rurce i doooo widzeeeenia, ślepa Gienia. Złapany zanim zdążył przeryć pół ogrodu :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kabomba
Powinnaś pisać książki :;230
Już mi się humorek polepszył ;:63
''Nasz'' aksamitny pokazuje się subtelnie ,ignoruję jego obecność na razie :uszy
Moje linki
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

Dziękuję, Pelagio :) Ja już żadnemu nie przepuszczę, bo doświadczenia z ub. roku mi mówią, że jak na jednego przymknę oko, to nawet nie zauważę gdy przyjdzie drugi, a potem dwudziesty... Teraz już mam w miarę wyrobione oko i jak tylko gdzieś pojawi się podejrzana zmiana w otoczeniu (kopczyk, wybrzuszenie powierzchni gleby), to od razu pójdzie pułapka :)
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Uwaga Łowcy!
Podaję nowinki.
Poza tym że utłukłem karczownika, który mi zniszczył największy krzak arbuzowy. ;:215

Pojawiają się pierwsze (przynajmniej u mnie) tunele wentylacyjne norników i nornic.
Takie dziury w ziemi wielkości 5zł, bez kppców. ;:303 ;:303
Dziś zainstalowałem w dwa pierwsze 'oczka" po jednej lufie SuperCat-a.
Jedno oczko będzie szczególnie wydajne bo to tunel przelotowy. ;:215 ;:215
O efektach jutro napiszę, bo spodziewam się szybkiego łupu.
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Masaho
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie to się pojawiło na wiosnę - karczownik. Dzisiaj kosiłem i znowu, tak jak piszesz, dziury wentylacyjne. Jutro pułapki.
Zauważyłem, że No Pest ma słabszą sprężynę, dwa razy musiałem dobić ofiarę.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

O widzisz, to ważne z tą sprężyną No Pest-a!
Ale wiesz teraz te pułapki są w promocji po 19.90PLN o ile pamiętam więc cena = jakość.
U mnie efekty są takie, że na tunelu przelotowym odłowiłem dwa dorosłe norniki.
Na drugim otworze wentylacyjnym bocznym dziś odłowiłem dopiero dwie malutkie nornice. Czyli drugi otwór to wentylacja gniazda nornicy. Dwie sztuki z miotu odłowione, wyglądają jak miniaturki myszek.
Pewno niebawem następne się złapią.
Karczownik był tylko jeden bo od kilku dni nic się nie dzieje ani ne łowi na tym miejscu.Ale czujnym trzeba być. ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Masaho
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Rozkopałem szpadlem te otwory wentylacyjne. Korytarze prowadziły do wnętrza więc kopałem dalej i dokopałem się do gniazda/spiżarni (nazbierana trawa). Na każdej z odnóg założyłem pułapkę, ale nie wiem czy teraz coś tam wróci. Czekam. Po drugiej stronie działki też aktywność, niskie kopce. Pułapki założone, jeden chybiony strzał i poza tym cisza. Gdzieś się coś czai, ale się wymyka.
W promocji są te, które wyglądają jak Gardigo. One są jednobolcowe. NoPesty mam te większe, z dwoma bolcami. Są 10zł droższe. Ciekawe czy te z promocji, też mają słabszą sprężynę, bo Gardigo ma mocną.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

U mnie jest nieźle, tłukę na dwa SuperCaty od kiedy napisałem.W tej chwili poza dwoma norniczkami statystyka opiewa na 7 norników i co dnia coś się łapie. Same dorosłe dorodne sztuki. ;:215 ;:215
Co do pułapek.Niewątpliwie mocną stroną SuperCat-ów są dwie sprężyny w korpusie.To jest siła! Obie mocne, nierdzewne. Raz sobie tym palec przytrzasnąłem to do krwi od razu, potem to leczyłem długo.
Może te tanie zatrzaski mają tylko po jednej sprężynie?? ;:202 I dlatego są słabsze.
Nawet budowa i kształt korpusu Gadigo i podobnych wskazują na pojedyncze sprężyny.SuperCat ma korpus szeroki na kształt młota i w nim są dwie sprężyny po bokach.
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Masaho
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jak będę rozkręcał do czyszczenia to sprawdzę czym się różnią, a może przy okazji uda się założyć mocniejszą sprężynę. Tutaj dalej cisza, jakby porobił dziury i zwietrzył. Jutro robię obchód, może znajdę jakieś nowe stanowiska.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

U mnie supercat się zepsuł (ułamała się rączka). Mąż naprawił metodą chałupniczą, jednak na razie nie mogę potwierdzić, czy naprawiony jest równie skuteczny. Tymczasem rozkręca się mój kocur. Na jego terenie żadna mysza, czy nornica nie może się czuć bezpieczna. Czatuje przy norach od rana do wieczora. Niestety mocno przetrzebił też ogrodowe ryjówki. Przedwczoraj złapał też kreta. Ogólnie ma na koncie już trzy ;:215
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucyno
Na prawdę tylko pozazdrościć takiego wspaniałego kota :D
Nasz poszedł w siną dal...a sezon myszowy otwarty , w warzywniku aksamitny ryje w rządkach najmłodszych warzyw ;:oj Muszę rurki wkopać :twisted:
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”