Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
Mój dereń NN ma małe owoce, ale dużo. W tym roku cały obsypany owocami znacznie wcześniej niż zazwyczaj.
A poniżej znacznie młodsza Kotula, jeszcze nie dojrzały owoce , ale większe niż na NN.
Moje derenie rosną na fajnym, leśnym piasku VI klasy, co roku wiosną posypywane sporą dawką kompostu.
A poniżej znacznie młodsza Kotula, jeszcze nie dojrzały owoce , ale większe niż na NN.
Moje derenie rosną na fajnym, leśnym piasku VI klasy, co roku wiosną posypywane sporą dawką kompostu.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Wysiał mi się dereń, jestem ciekawa co z tego wyrośnie ?
Pozdrawiam Lucyna
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak to co? No dereń wyjdzie. Przecie nie dynia...
No nie mogłam się powstrzymać
Dawno, dawno temu, może nawet i 10 lat będzie, pozbierałam pestki w ogrodzie botanicznym spod krzewu z etykietą Dereń jadalny "Macrocarpa". Owoców na oczy nie widziałam, tylko potem doczytałam, że ma duże owoce. W tym roku mam pierwsze owoce na tamtej siewce - tylko kilka na 1,5 metrowy krzaczor. Chyba powtórzył cechy, a przynajmniej wielkość owocu. Rzeczywiście, są wielkie. Jak dotrę na RODos, to wstawię fotkę z porównaniem.
Jeśli wiesz, z czego masz siewkę, to jest duża szansa, że będzie podobny do rośliny matecznej. Czytałam, że większość dereni może się samodzielnie zapylać.
Edit:
Czy komuś udała się okulizacja na dereniu?
Czytałam, że sierpień jest dobrym czasem na okulizację derenia i jest to najefektywniejsza metoda dla tego gatunku.
No nie mogłam się powstrzymać
Dawno, dawno temu, może nawet i 10 lat będzie, pozbierałam pestki w ogrodzie botanicznym spod krzewu z etykietą Dereń jadalny "Macrocarpa". Owoców na oczy nie widziałam, tylko potem doczytałam, że ma duże owoce. W tym roku mam pierwsze owoce na tamtej siewce - tylko kilka na 1,5 metrowy krzaczor. Chyba powtórzył cechy, a przynajmniej wielkość owocu. Rzeczywiście, są wielkie. Jak dotrę na RODos, to wstawię fotkę z porównaniem.
Jeśli wiesz, z czego masz siewkę, to jest duża szansa, że będzie podobny do rośliny matecznej. Czytałam, że większość dereni może się samodzielnie zapylać.
Edit:
Czy komuś udała się okulizacja na dereniu?
Czytałam, że sierpień jest dobrym czasem na okulizację derenia i jest to najefektywniejsza metoda dla tego gatunku.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Okazała ta siewka. Słowianina mam, ale jego jego smak mi nie pasuje, no chyba że kiszony będzie dobry. Może jeszcze zdążę złapać jakieś mniej dojrzałe owoce.
W zeszłym roku zaokulizowałam trzy oczka, z czego przeżyło jedno. Tyle że zraz włos, a podkładka stary krzaczor... Na młodszych powinny być lepsze efekty.
W zeszłym roku zaokulizowałam trzy oczka, z czego przeżyło jedno. Tyle że zraz włos, a podkładka stary krzaczor... Na młodszych powinny być lepsze efekty.
-
- 50p
- Od: 30 gru 2015, o 12:45
Fajne są te derenie. Prawie wszędzie ładnie rosną i owocują, i teraz pięknie wyglądają z dojrzewającymi owocami.
Porównanie owoców Aloszy (po lewej) i Flavy.
Pierwsze owoce Aloszy, zaczęły opadać 18 lipca a Flavy 28 lipca. W smaku bardzo podobne, tzn. bardzo smaczne. Alosza w tym roku był odrobinę słodszy.
Porównanie owoców Aloszy (po lewej) i Flavy.
Pierwsze owoce Aloszy, zaczęły opadać 18 lipca a Flavy 28 lipca. W smaku bardzo podobne, tzn. bardzo smaczne. Alosza w tym roku był odrobinę słodszy.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
kuneg Ha ha, akurat dynia też mi się obok tej siewki sama zasiała
Pozdrawiam Lucyna
- andrzej1050
- 500p
Moje tegoroczne zbiory derenia NN. 4 takie miski jak na zdjęciu. 6 półlitrowych słoików dżemu, maceruje się około 2 litrów nalewki, jedna miska dla przyjaciela i jeszcze tyle zostało jak na drugiej fotce .
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dziś zaczął sypać. Sezon rozpoczęty podobnie jak w ubiegłym roku. I znowu klęska urodzaju. Miałem nadzieję iż chociaż cześć kwiatów przemarznie i owoce będą dorodniejsze. Na marginesie, wino wyszło bardzo smaczne, nalewki też. W tym sezonie pewnie znowu nastawię kilka balonów.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- andrzej1050
- 500p
Teraz zbieram sobie do jedzenia codziennie małe wiaderko, a czekam jak dojrzeje Kotula. Ma dwa razy większe owoce ale dojrzewa później. Teraz właśnie zaczynają się czerwienić. Myślę, że za jakieś dwa tygodnie będą dobre.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej