Syngonium (Zroślicha) - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Akkarai
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2024, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Syngonium (Zroślicha) - problemy w uprawie

Post »

Cześć. Mam syngonium Neon Robusta z festiwalu kwiatów egzotycznych już drugi rok. Zawsze odpowiednio podlewana, prędzej odrobinę przesuszana niż przelewana, stanowisko słoneczne nie bezpośrednie. Urosła piękna, duża, puściła pęd wysoki, który niestety złamał się przy remoncie, ale pięknie się ukorzenił i został dosadzony. Minął jakiś miesiąc i roślina zaczęła mi opadać w dół - po prostu liście oklapły. Myślałam, że może ma za mało wody przez upały, podlałam dodatkowo z nawozem. Pomogło odrobinę, ale minął kolejny miesiąc, a ja zauważyłam, że liście usychają, dostały plamek różnego rodzaju, ba, brązowe plamy są również na pędach i nowonarodzonych liściach! Co się stało, czy da się ją odratować?
Trochę liści wycięłam (trochę - w porównaniu do wiosny jest ich zaledwie 1/3 ;:145 ), ale na praktycznie każdym są jakieś zmiany i zastanawiam się czy pryskać czymś na grzyby czy już po prostu nie ma dla niej ratunku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”