Lithops - żywe kamienie cz.2
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Luna sam kiedyś kupiłem Lithopsa w znanym markecie budowlanym (miałem nie kupować takich Lithopsów) i w tamtym roku kwitł.
Większość Lithopsów zaczyna kwitnąć na jesień, chyba że masz
L.pseudotruncatella albo L.gracilidelineata one kwitną najwcześniej.
L.gracilidelineata powinien za kilka dni zakwitnąć.
Pozdrawiam
Większość Lithopsów zaczyna kwitnąć na jesień, chyba że masz
L.pseudotruncatella albo L.gracilidelineata one kwitną najwcześniej.
L.gracilidelineata powinien za kilka dni zakwitnąć.
Pozdrawiam
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie ładne stokrotki. L. gracilidelineata jaki ma piękny marmurek na liściach. Cudo
Moje dwa z Obi też były wielkie i napompowane jak je kupiłam (chyba z 8 lat temu) ale od tego czasu się podzieliły i nie wyglądają już tak okazale. Te po lewej nigdy nie kwitły...
Słyszałam, że młode kwitną pierwszy raz po około 3 latach. Moje mają prawie 5 i są tak małe, że nie wyobrażam sobie, żeby pojawił się w nich pąk.
Słyszałam, że młode kwitną pierwszy raz po około 3 latach. Moje mają prawie 5 i są tak małe, że nie wyobrażam sobie, żeby pojawił się w nich pąk.
Maćku ,cieszę się, że to właśnie moje lithopsy przyczyniły się do większego zainteresowania tymi pięknymi roślinkami.
Luna ,nie wiem jak zimujesz lithopsy.Ja moje trzymam w temperaturze 8-12 stopni z dostępem do światła. Od końca października nie podlewam, dopóki nie przejdą wylinki, potem od wiosny dużo słoneczka, także dobrze robi im różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą ,no i muszą mieć odpowiednią wielkość, żeby mogły zakwitnąć.
Luna ,nie wiem jak zimujesz lithopsy.Ja moje trzymam w temperaturze 8-12 stopni z dostępem do światła. Od końca października nie podlewam, dopóki nie przejdą wylinki, potem od wiosny dużo słoneczka, także dobrze robi im różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą ,no i muszą mieć odpowiednią wielkość, żeby mogły zakwitnąć.
Maciek ładne te Dorotki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładnie wybarwione bardzo ładne.
Pozdrawiam