Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Florianie
Bardzo piękne odmiany georginii z Łotwy :D
Zwłaszcza biało - ecru. ;:3
Bukiet cudny ,świetnie białe kulki się prezentują na tle liści szarłatu / choć bym dodała jeszcze ze dwie sztuki/ 8-)
Z wrotyczem to jest tak ,że posadziłam do dużej doniczki i wrósł korzeniami w ziemię. Potem się rozsiał.
Chodzi o to ,że stoi obok domu ,można łatwo przemieścić a ,jak by się rozszalał w gruncie...
Trzeba przyznać ,że wyjątkowo dorodny w tym roku :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Miłko. Kompozycja miała być elegancka i stonowana z uwagi na uroczystość, na jaką została wykonana.I taki efekt chyba udało się osiągnąć. Tak jak pokazywałem w czerwcu, szarłatu mam pod dostatkiem więc mogę z nim kombinować do woli.
Powroty. Bardzo się cieszę, gdy odmiana, jaką utraciłem, wraca do mnie. Pokazałem wcześniej 'Aprila Pilleni' a teraz kolejny powrót po kilku latach nieobecności:
'Grysons Yellow Spider'
Obrazek

'Duet', to była dalia przywieziona z Holandii i podarowana mi, kiedy jeszcze nie kolekcjonowałem tych kwiatów. Cieszę się z jej powrotu :tan
Obrazek

Agnieszko, z tym wrotyczem to jakoś dziwnie kombinujesz. Posadzić go w bezpiecznym miejscu czyli z dala od roślin szlachetnych ale blisko domu i nie przejmować się nim. A jak przyjdzie pora zbioru - przypomnieć sobie :lol: Właśnie dziś usuwałem siewki wrotycza z grządek.
Tak, ja też bym dodał do kompozycji jeszcze dwie dalie ale tyle tylko miałem w tym kolorze.
Szczęśliwych powrotów ciąg dalszy.
'Erna Panzer' miałem tę dalię bardzo krótko - pół sezonu więc późno zakwitła i tyle ją widziałem. Ale teraz mam nadzieję zostanie ze mną na dłużej, bo to z kolekcji słynnego niemieckiego twórcy dalii Paula Panzera, który upamiętnił swoją żonę w nazwie:
Obrazek

'Heatwave', dalia kupiona w markecie w kapersie w zamierzchłych czasach. Przetrwała co najmniej dekadę i ze smutkiem stwierdziłem 2 lata temu, że nie wyszła. Kupiłem w ub. roku ponownie i na szczęście okazała się zgodna:
Obrazek

A skoro o powrotach mowa - w ub. roku powróciła do mnie po latach perowskia. Ma wyjątkowo piękne łodygi więc nie mogę się doczekać, kiedy się rozrośnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
''Erna Panzer'' /wciąż bawi mnie ta nazwa/ najpiękniejsza dla mnie w tym zestawie ;:224
Dziwaczka ze mnie to i dziwnie kombinuję z roślinami ;:306
Przy domu sporo ''dzikich ziół'' ;:224
Perowskia jest bardzo oryginalna. U nas słabo rośnie / nie lubi zimna/
Za to w nasadzeniach pod blokiem w S. ma wielkie pędy :shock:
Moje linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja też patrzę z sentymentem na dalie, które miałam dawno temu. Wiele jest już nie do kupienia, ale są i takie, które wracają do mojego ogrodu. Też mam kilka dzięki Tobie :D I pewnie o niejedną jeszcze poproszę ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, perowskię wypatrzyłem u sąsiadki i tak wychwalałem, że nie miała wyjścia i podzieliła się. Oczywiście zrewanżowałem się inną rośliną. Teraz czekam, aż się rozrośnie i będę testował, jak się będzie sprawować florystycznie.
'Erna Panzer' to taka dalia-słoneczko; rozświetlona. Podobnie jak wcześniej pokazana 'Banshu No Mori'. Takie rozświetlające kolory ma też dalia 'Irish Pinwheel'. Jednak kształt płatków zupełnie inny. Lubię ją bo bardzo wyróżnia się "z tłumu dalii"
Obrazek

Inna dalia w podobnej kolorystyce ale w jeszcze piękniejszym kształcie to 'Hapet Poesie'
Obrazek

Z innej beczki. Co roku któryś z kosaćców powtarza kwitnienie. Teraz właśnie dwa zakwitły i to dość obficie. Jednym z nich jest 'English Cottage'
Obrazek

Miłko, jakby nie patrzeć - przywiązujemy się do dalii, bo troszczymy się o nie, wykopujemy, wkopujemy, pielęgnujemy, czasem zamartwiamy. Więc jak którąś tracimy, to jest smutno. Nawet jeśli mam już tych odmian ponad 600. Zatem jest radość z takich powrotów czyli odzyskania utraconej dalii :tan
Kolejna dalia, z której powrotu ogromnie się cieszę to 'Mas Angora'
Obrazek

I jeszcze jedna, którą odzyskałem w ub. roku po wielu latach i z miejsca rozmnożyłem:
'Mingus Tony'
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Florian – i tak zraziłeś się po jednym razie? Ja widzę, że z roku na rok jest gigantyczna zmienność w tym jak rozmaite rośliny wschodzą, rosną i kwitną – zapewne wynikająca z panujących w danym roku warunków pogodowych. Chociaż Ty pewnie nie możesz sobie pozwolić na rośliny kapryśne, które raz się udają, a innym razem nie bardzo, zważywszy na to, że wykorzystujesz je zawodowo, Tobie potrzeba absolutnych pewniaków.

Uwielbiam zadrzechnie! Pełno się ich u mnie kręci. Zwłaszcza wiosną, gdy kwitną moszenki południowe.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Jeju kolorowe dalie są przepiękne ;:167 Biała spogląda na nas swoim okiem :D Dziękuję za pouczenie odnośnie zimowania zależnego od zawartości wody w roślinie ;:180
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Florianie gratuluję wystawy w Rapotinie. ;:215 Piękna okolica, mieszkałam dwa lata w Ołomuńcu.
Kompozycja z szarłatem i białymi daliami cudna, ;:oj jak zawsze u Ciebie. :D
Dalie podziwiam, 'Mas Angora' wyjątkowo urocza. Nie mam w tym roku do nich szczęścia.
W ubiegłym roku też widziałam u siebie zadrzechnię, teraz mało zaglądam do ogrodu, może się nie wyprowadziła.
Piękne irysy, u mnie też pięć kwitło ponownie. Od ubiegłego roku tak się dzieje.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Irys mnie powalił ;:oj
Dalia ''Mas Angora'' cudna :!:
Perowskia chyba się ''sypie'' ,ale masz swoje sposoby....
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, najpierw trzeba zarobić na chleb (sadzić pewniaki), a potem bawić się w eksperymenty ogrodnicze. Lubię to drugie, ale najcenniejszy w biznesie jest czas, którego wciąż mam deficyt, dlatego trzeba się ograniczyć ze wszystkim, co nie służy biznesowi.
Na farmie są inne warunki uprawne więc na pewno z wieloma roślinami spróbuję ponownie właśnie tam.
Zadrzechnia uważana była w PL za wymarłą, dlatego pojawienie się jej wywołuje dużo emocji. U was chyba jej nie brakuje? Podobnie sensacją było, jak w tym roku pierwszy raz zobaczyłem w ogrodzie padalca.
Wbrew temu, co napisałem wcześniej - pojawia się u mnie wiele nowości. Np. po raz pierwszy posiałem cynię meksykańską i bardzo mi się spodobała:
Obrazek

Mówiąc o nowościach i eksperymentowaniu to nowe odmiany dalii też wpisują się w ten temat.
'Bellino', nowość, nawet jeszcze nie zweryfikowałem, czy to ta odmiana.
Obrazek

Olu, ależ proszę :lol: Jesienią już nie podlewa ani nie nawozi się dalii. Bulwy muszą stwardnieć, a rośliny wyhamować wzrost. Inaczej łatwo gnije.
Dalie ogólnie rzecz biorąc są kolorowe, a niektóre szczególnie, bo są dwu- lub trójbarwne.
Na przykład 'Bartosz' piękna dwukolorowa odmiana:
Obrazek

Albo 'Checkers', który wybarwił się idealnie. U dalii z białymi końcówkami płatków nie jest to takie oczywiste. Niektórych odmian nawet nie obfociłem jeszcze, bo nie wybarwiły się całkowicie:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Ciekawe co piszesz .
Pierwszy raz czytam o tym ,żeby już dalii nie podlewać :shock:
A u nas akurat sucho i jeszcze /wstyd się przyznać/ dwa taksony nie zakwitły.
Padalców u nas mnóstwo ;:oj
Cudna ''Bellino''.
Ciekawa jestem co pokażesz w Rybniku ;:224
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Soniu. Zadrzechnia piękna jest! Dość głośna w locie, bo ma swoje rozmiary więc czasem najpierw ją usłyszę, a potem sprawdzam czy to aby nie szerszeń.
U mnie co roku kilka kosaćców zakwita ponownie. Teraz obok pokazanego kwitnie jeszcze jeden kosaciec:
'Rameses'
Obrazek

Kolejna kompozycja, jaką zrobiłem jest nieco podobna; również bazą był szarłat, a kwiatem głównym dalie z odmiany 'Zahradnik Dragon'. Ta dalia na kremowym tle ma lekko czerwony nalot więc doskonale harmonizuje z szarłatem:
Obrazek

Agnieszko, fajnie, że kosaćce zakwitły teraz, bo w ub. roku drugie kwitnienie przypadło, gdy zaczęły się przymrozki i szybko ścięło pąki.
'Bellino' okazałą się zgodna ale ten kwiat, który pokazałem nie jest jeszcze właściwie wybarwiony. Zatem czekam na następne. A tymczasem zakwitła kolejna nowość:
'Uncle B'
Obrazek

Transporterki handlowe powoli się zmieniają. Zaczęły dominować dalie i kwiaty późnoletnie, np. dzielżany, rozchodniki okazałe, trawy typowe dla tego okresu (np. obiedka, trzcinniczek 'Karl Foerster', miskant chiński, proso) itp:
Obrazek

No i astry, o które pytałaś:
aster ageratoides
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florku
Rewelacyjnie wyglądają kwiaty i dodatki florystyczne w takiej masie :!:
Dzielżany uwielbiam. :D Trawa zielona z dużymi nasiennikami cudna :!:
W sumie mało się ich widuje w ogrodach.
Dalia w ciepłym odcieniu w bukiecie do Kościoła bardzo miła dla oka. :D
Aster super ,u nas w pąkach.
Aaaa ciekawa jestem co myślisz na temat nutrii w Waszym regionie.
Czy stanowi zagrożenie dla działkowców tzn. upraw :?:
Chyba powinno się je faktycznie wyeliminować ,jeśli stanowią taki problem. :?
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”