Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

Małe i czarne, tak jak twoje. Może się przekrzyżował ze Złotem Wolicy, który rósł obok. Znalazłam torebkę z oryginalnymi i faktycznie, dużo większe ;:oj A to niespodzianka ;:131 ale na plus. Arbuza z takimi małymi pestkami można jeść w całości, a nie łowić te pechy ;:185
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Misiek98
100p
100p
Od: 6 lip 2016, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie ten sezon najlepszy od jakichś 5 lat, mimo że (a może właśnie dlatego) że nie zajmowałem się arbuzami prawie wcale, rozsada sobie rosła, potem wsadziłem, podlałem może z 2 razy i opryskałem w lipcu Scorpionem, i nikt tam nie zaglądał wiele. Raczej oprysk coś pomógł, bo zahamowal infekcje która się zaczęła szerzyć w lipcu, liście były zdrowe dłużej niż w ostatnich latach, dopiero w ostatnim czasie po burzy w kilka dni na arbuzowisku zrobiło się czarno, ale i tak około 30 dość dużych arbuzów z kilkunastu krzaków, to wynik który mnie satysfakcjonuje. Jeszcze parę do zjedzenia i koniec sezonu.
Obrazek
Trzeba by pomyśleć nad jakimiś nowymi odmianami na przyszły rok, może Mirsini F1, jakby reyav albo ktoś inny miał nasiona xxxxxxx, bo z wyglądu i opisów wokana wydaje się, że może to być w przyszłych latach odmiana która zrobi "karierę" na forum jak niegdyś Asahi :wink:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

U mnie Asahi okazał się być słabym wyborem . Zdecydowanie smaczniejsze i większe owoce wyrosły na
odmianie Romanza .
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

rolnik90 pisze: 21 sie 2024, o 21:10 Wokan kiedyś robiłeś listę odmian które najlepiej ci smakowały. , zmieniło się coś ?
Dla mnie numer jeden to asahi, najlepiej porównać jego słodycz zaraz po zjedzonym wczesniej rosario, wtedy czuć, że jest dużo smaczniejszy
Nic się nie zmieniło. Na pudło w tym roku przebojem wdarł się Mirsini F1 - bardzo smaczny, ale przede wszystkim plenny. Z 3 krzaków Mirsini wydał 17 owoców o łącznej wadze 184 kg, co daje średnio 10,8 kg/owoc.
Zebrane łącznie 837 kg z 30 krzaków. Na arbuzowisku zostały niedobitki, więc myślę że 900 kg będzie, nie jest źle ;:224 Dużo otwieram popękanych w środku, kilka eksplodowało na polu. Myślę, że to z powodu obfitych opadów w okresie dojrzewania.
Przy ostatnim ważeniu zbiorów próbowałem zważyć też dwa Congo ale moja waga kuchenna do 20 kg okazała się za cienka w uszach, więc muszę przytargać następnym razem łazienkową :;230 Jakieś po 25 kg powinno być.

PS. Bedzie więcej niż 900 kg, bo do zważenia przecież czekają dwa prosiaczki Congo od kabomby :D
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Rozumiem, że Topgun i Bedouin po za pudłem?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnie tegoroczne Red Stary F2. koło 7-8 kg. Dla mnie najsmaczniejsze. W przyszłym roku tylko Asahi i Red Star F3 i F1, czyli kupiony w Holandii nowy rzut, który na opakowaniu ma notkę Red Star / Fire Ball F1. Zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do F3. W sumie wszystkich miałem około 20 sztuk z 7 sadzonek. Red Star znacznie plenniejszy od Asahi. O nieszczepionym Złocie Wolicy nie ma co mówić. 2 małe (2-3kg) jagody. Sezon bardzo udany.
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bioy pisze: 26 sie 2024, o 10:17 Rozumiem, że Topgun i Bedouin po za pudłem?
Bedouina nie miałem - ale patrząc na świetne recenzje reyava będzie to pewniak na przyszły rok.
TopGun - mam i wg mnie jest bardzo dobry, w typie crimsona, również smaczny i również na przyszły rok.
Pudło na chwile obecną (nie wszystko jeszcze zdegustowane):
1. Mirsini F1
2. Asahi F1
3. Ex. TopGun F1, Dumara F2
Karczownik pisze: 26 sie 2024, o 11:21 Ostatnie tegoroczne Red Stary F2. koło 7-8 kg. Dla mnie najsmaczniejsze. W przyszłym roku tylko Asahi i Red Star F3 i F1, czyli kupiony w Holandii nowy rzut, który na opakowaniu ma notkę Red Star / Fire Ball F1. Zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do F3. W sumie wszystkich miałem około 20 sztuk z 7 sadzonek. Red Star znacznie plenniejszy od Asahi. O nieszczepionym Złocie Wolicy nie ma co mówić. 2 małe (2-3kg) jagody. Sezon bardzo udany.
Na podstawie moich doświadczeń mogę stwierdzić, że w kolejnych pokoleniach Red Star utrzymuje cechy. Co więcej, w tym roku miałem F1 oraz F2 i F2 było plenniejsze i miało większe jagody :idea: Rekordowe okazy miały w okolicach 10,5 kg.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

wokan pisze: 26 sie 2024, o 14:37Rekordowe okazy miały w okolicach 10,5 kg.
Mój największy Red Star z nasion F2 od Ciebie miał 15,9 kg, drugi 11,5 kg, a pozostałe jak na razie nie schodzą poniżej 8 kg - mam jeszcze sporo tych nasion i nie zawaham się ich użyć :D
wokan pisze: 26 sie 2024, o 08:14Bedzie więcej niż 900 kg, bo do zważenia przecież czekają dwa prosiaczki Congo od kabomby :D
Tylko żeby smaczne były, bo za 50 kilo trocin to mnie przeklniesz na pięć lat wprzód :;230

U mnie w końcu taczka też poszła w ruch:

Obrazek

Obrazek

I znowu zmieniły się szacunki co do ostatecznego plonu - jak gęsi pracowicie obgryzły wystające pędy Charlestona, to okazało się, że są dwa owoce więcej, niż myślałam:

Obrazek
Na samej Georgii to już strach liczyć ile będzie, bo poza głównym kabanem wszystkie nieskasowane prosiaki rosną jak głupie, a krzak wciąż ma się nieźle:

Obrazek

Niuniuś Original zamiast zwyczajowych dwóch jagód po 9 kilo wyprodukował... 9 jagód po średnio 5 kilo, no i nie wiedziałam, że sióstr Dumara (też od wokana) jest 7, a nie 5, a najmniejsza waży dychę (tylko mam tu pytanie do producenta nasion, czy Dumara nie powinna być w kształcie cygara? U mnie porosły bardziej wszerz, niż wzdłuż, takie pękate smocze jaja).
Wygląda na to, że w tym sezonie z 16 krzaków zbiorę więcej, niż rok temu z blisko trzydziestu, więc potwierdzam słowa poprzedników - to jest udany sezon.

Tylko z chłodnym miejscem do przechowywania mam chwilowo problem, bo schody do piwnicy się rozpadły ;:202
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

No i fajnie gratulacje :D
Oby tak już rok w rok czego Wam i sobie życzę ;:304

Muszę poczytać o co poniektórych odmianach tyle nowości w wątku ;:215
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Gratuluję i podziwiam . U mnie dużo skromniej , ale i roślin mało sadziłam . Sezonu jeszcze nie zamykam bo pogoda sprzyja i
rośliny wykazują wolę życia .
Wczoraj w b. był między odmianami zagranicznymi też arbuz z polskiej uprawy odmiana Melia .
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

A ja wyrwałam krzak tego Orangeglo, myślałam że cały worek będzie przerośnięty korzeniami a tu takie cuś małe. :shock:
Obrazek

Obrazek
Jakieć 2 czy 3 cieniaski doszły do dna i wrosły w ziemię pod workiem.
A , wzięłam do pracy kawał tego arbuza to znajomi zachwycali się smakiem, że lepszy niż czerwony, więc nie tylko mi podszedł . :D No ale oni nie uprawiają tylko jedzą marketowe jak ja do tej pory.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kabomba pisze: 26 sie 2024, o 15:12 Mój największy Red Star z nasion F2 od Ciebie miał 15,9 kg, drugi 11,5 kg, a pozostałe jak na razie nie schodzą poniżej 8 kg - mam jeszcze sporo tych nasion i nie zawaham się ich użyć :D
Super wyniki ;:63
Tylko, że u mnie z dwóch krzaków zebrałem 105 kg Red Starów w postaci 15 jagód :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kabomba pisze: 26 sie 2024, o 15:12 Tylko żeby smaczne były, bo za 50 kilo trocin to mnie przeklniesz na pięć lat wprzód :;230
Niestety obawiam się, że rewelacji smakowej nie będzie. Przeczuwam grubą skórę i dużo pustych przestrzeni bo waga mnie trochę zaskoczyła in minus.
Oba ważyły po nieco ponad 21 kg choć objętość sugerowałaby okolice 25-27 kg
Kabomba pisze: 26 sie 2024, o 15:12 Niuniuś Original zamiast zwyczajowych dwóch jagód po 9 kilo wyprodukował... 9 jagód po średnio 5 kilo, no i nie wiedziałam, że sióstr Dumara (też od wokana) jest 7, a nie 5, a najmniejsza waży dychę (tylko mam tu pytanie do producenta nasion, czy Dumara nie powinna być w kształcie cygara? U mnie porosły bardziej wszerz, niż wzdłuż, takie pękate smocze jaja).
U mnie w tym roku też Dumary bardziej przypominały Crimsony niż pasiaste cygara. Muszę sprawdzić z którego woreczka brałem nasiona, bo mam dwa z dwóch matczynych owoców. Albo z wiekiem nasion tracą cechy pierwotne.
Kabomba pisze: 26 sie 2024, o 15:12 Wygląda na to, że w tym sezonie z 16 krzaków zbiorę więcej, niż rok temu z blisko trzydziestu, więc potwierdzam słowa poprzedników - to jest udany sezon.
Faktycznie udany. Myślałem, że będzie gorzej ale finisz imponujący. Na chwilę obecną zebrane 124 sztuki o wadze ca. 1035 kg co daje średnią 8,35 kg/owoc.
Pierwszy raz udało mi się przekroczyć tonę z 30 krzaków ;:209 ;:170 ;:172
Arbuzowisko umiera, zostało kilka sztuk, więc pewnie w weekend zostanie zlikwidowane... Wcześniej się zaczęły i wcześniej skończyły niż w poprzednich latach... Po sezonie :cry:
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

wokan pisze: 27 sie 2024, o 22:15Tylko, że u mnie z dwóch krzaków zebrałem 105 kg Red Starów w postaci 15 jagód :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A idź :;230 Całą radość człowiekowi zepsuje... A tak serio, to ten mój "wynik" jest takim samym wypadkiem przy pracy, co te Złota Wolicy po 9 kg - raz na ruski rok coś któremuś krzakowi odbije, a tak poza tym to w normie.
wokan pisze: 27 sie 2024, o 22:15U mnie w tym roku też Dumary bardziej przypominały Crimsony niż pasiaste cygara
Szkody nie ma - jestem już po degustacji pierwszej sztuki i jest słodka jak diabli, 100% arbuza w arbuzie bez dziwnych nutek w bukiecie, tylko skóra jak na słoniu :D
wokan pisze: 27 sie 2024, o 22:15Pierwszy raz udało mi się przekroczyć tonę z 30 krzaków ;:209 ;:170 ;:172
Gratki ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”