Kawon (arbuz) - część 14
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 14
Małe i czarne, tak jak twoje. Może się przekrzyżował ze Złotem Wolicy, który rósł obok. Znalazłam torebkę z oryginalnymi i faktycznie, dużo większe A to niespodzianka ale na plus. Arbuza z takimi małymi pestkami można jeść w całości, a nie łowić te pechy
- Misiek98
- 100p
- Od: 6 lip 2016, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie ten sezon najlepszy od jakichś 5 lat, mimo że (a może właśnie dlatego) że nie zajmowałem się arbuzami prawie wcale, rozsada sobie rosła, potem wsadziłem, podlałem może z 2 razy i opryskałem w lipcu Scorpionem, i nikt tam nie zaglądał wiele. Raczej oprysk coś pomógł, bo zahamowal infekcje która się zaczęła szerzyć w lipcu, liście były zdrowe dłużej niż w ostatnich latach, dopiero w ostatnim czasie po burzy w kilka dni na arbuzowisku zrobiło się czarno, ale i tak około 30 dość dużych arbuzów z kilkunastu krzaków, to wynik który mnie satysfakcjonuje. Jeszcze parę do zjedzenia i koniec sezonu.
Trzeba by pomyśleć nad jakimiś nowymi odmianami na przyszły rok, może Mirsini F1, jakby reyav albo ktoś inny miał nasiona xxxxxxx, bo z wyglądu i opisów wokana wydaje się, że może to być w przyszłych latach odmiana która zrobi "karierę" na forum jak niegdyś Asahi
Trzeba by pomyśleć nad jakimiś nowymi odmianami na przyszły rok, może Mirsini F1, jakby reyav albo ktoś inny miał nasiona xxxxxxx, bo z wyglądu i opisów wokana wydaje się, że może to być w przyszłych latach odmiana która zrobi "karierę" na forum jak niegdyś Asahi
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie Asahi okazał się być słabym wyborem . Zdecydowanie smaczniejsze i większe owoce wyrosły na
odmianie Romanza .
odmianie Romanza .
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Nic się nie zmieniło. Na pudło w tym roku przebojem wdarł się Mirsini F1 - bardzo smaczny, ale przede wszystkim plenny. Z 3 krzaków Mirsini wydał 17 owoców o łącznej wadze 184 kg, co daje średnio 10,8 kg/owoc.
Zebrane łącznie 837 kg z 30 krzaków. Na arbuzowisku zostały niedobitki, więc myślę że 900 kg będzie, nie jest źle Dużo otwieram popękanych w środku, kilka eksplodowało na polu. Myślę, że to z powodu obfitych opadów w okresie dojrzewania.
Przy ostatnim ważeniu zbiorów próbowałem zważyć też dwa Congo ale moja waga kuchenna do 20 kg okazała się za cienka w uszach, więc muszę przytargać następnym razem łazienkową Jakieś po 25 kg powinno być.
PS. Bedzie więcej niż 900 kg, bo do zważenia przecież czekają dwa prosiaczki Congo od kabomby
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ostatnie tegoroczne Red Stary F2. koło 7-8 kg. Dla mnie najsmaczniejsze. W przyszłym roku tylko Asahi i Red Star F3 i F1, czyli kupiony w Holandii nowy rzut, który na opakowaniu ma notkę Red Star / Fire Ball F1. Zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do F3. W sumie wszystkich miałem około 20 sztuk z 7 sadzonek. Red Star znacznie plenniejszy od Asahi. O nieszczepionym Złocie Wolicy nie ma co mówić. 2 małe (2-3kg) jagody. Sezon bardzo udany.
-
Bedouina nie miałem - ale patrząc na świetne recenzje reyava będzie to pewniak na przyszły rok.
TopGun - mam i wg mnie jest bardzo dobry, w typie crimsona, również smaczny i również na przyszły rok.
Pudło na chwile obecną (nie wszystko jeszcze zdegustowane):
1. Mirsini F1
2. Asahi F1
3. Ex. TopGun F1, Dumara F2
Na podstawie moich doświadczeń mogę stwierdzić, że w kolejnych pokoleniach Red Star utrzymuje cechy. Co więcej, w tym roku miałem F1 oraz F2 i F2 było plenniejsze i miało większe jagody Rekordowe okazy miały w okolicach 10,5 kg.Karczownik pisze: ↑26 sie 2024, o 11:21 Ostatnie tegoroczne Red Stary F2. koło 7-8 kg. Dla mnie najsmaczniejsze. W przyszłym roku tylko Asahi i Red Star F3 i F1, czyli kupiony w Holandii nowy rzut, który na opakowaniu ma notkę Red Star / Fire Ball F1. Zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do F3. W sumie wszystkich miałem około 20 sztuk z 7 sadzonek. Red Star znacznie plenniejszy od Asahi. O nieszczepionym Złocie Wolicy nie ma co mówić. 2 małe (2-3kg) jagody. Sezon bardzo udany.
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
Mój największy Red Star z nasion F2 od Ciebie miał 15,9 kg, drugi 11,5 kg, a pozostałe jak na razie nie schodzą poniżej 8 kg - mam jeszcze sporo tych nasion i nie zawaham się ich użyć
Tylko żeby smaczne były, bo za 50 kilo trocin to mnie przeklniesz na pięć lat wprzód
U mnie w końcu taczka też poszła w ruch:
I znowu zmieniły się szacunki co do ostatecznego plonu - jak gęsi pracowicie obgryzły wystające pędy Charlestona, to okazało się, że są dwa owoce więcej, niż myślałam:
Na samej Georgii to już strach liczyć ile będzie, bo poza głównym kabanem wszystkie nieskasowane prosiaki rosną jak głupie, a krzak wciąż ma się nieźle:
Niuniuś Original zamiast zwyczajowych dwóch jagód po 9 kilo wyprodukował... 9 jagód po średnio 5 kilo, no i nie wiedziałam, że sióstr Dumara (też od wokana) jest 7, a nie 5, a najmniejsza waży dychę (tylko mam tu pytanie do producenta nasion, czy Dumara nie powinna być w kształcie cygara? U mnie porosły bardziej wszerz, niż wzdłuż, takie pękate smocze jaja).
Wygląda na to, że w tym sezonie z 16 krzaków zbiorę więcej, niż rok temu z blisko trzydziestu, więc potwierdzam słowa poprzedników - to jest udany sezon.
Tylko z chłodnym miejscem do przechowywania mam chwilowo problem, bo schody do piwnicy się rozpadły
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
No i fajnie gratulacje
Oby tak już rok w rok czego Wam i sobie życzę
Muszę poczytać o co poniektórych odmianach tyle nowości w wątku
Oby tak już rok w rok czego Wam i sobie życzę
Muszę poczytać o co poniektórych odmianach tyle nowości w wątku
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Gratuluję i podziwiam . U mnie dużo skromniej , ale i roślin mało sadziłam . Sezonu jeszcze nie zamykam bo pogoda sprzyja i
rośliny wykazują wolę życia .
Wczoraj w b. był między odmianami zagranicznymi też arbuz z polskiej uprawy odmiana Melia .
rośliny wykazują wolę życia .
Wczoraj w b. był między odmianami zagranicznymi też arbuz z polskiej uprawy odmiana Melia .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
A ja wyrwałam krzak tego Orangeglo, myślałam że cały worek będzie przerośnięty korzeniami a tu takie cuś małe.
Jakieć 2 czy 3 cieniaski doszły do dna i wrosły w ziemię pod workiem.
A , wzięłam do pracy kawał tego arbuza to znajomi zachwycali się smakiem, że lepszy niż czerwony, więc nie tylko mi podszedł . No ale oni nie uprawiają tylko jedzą marketowe jak ja do tej pory.
Jakieć 2 czy 3 cieniaski doszły do dna i wrosły w ziemię pod workiem.
A , wzięłam do pracy kawał tego arbuza to znajomi zachwycali się smakiem, że lepszy niż czerwony, więc nie tylko mi podszedł . No ale oni nie uprawiają tylko jedzą marketowe jak ja do tej pory.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
Super wyniki
Tylko, że u mnie z dwóch krzaków zebrałem 105 kg Red Starów w postaci 15 jagód
Niestety obawiam się, że rewelacji smakowej nie będzie. Przeczuwam grubą skórę i dużo pustych przestrzeni bo waga mnie trochę zaskoczyła in minus.
Oba ważyły po nieco ponad 21 kg choć objętość sugerowałaby okolice 25-27 kg
U mnie w tym roku też Dumary bardziej przypominały Crimsony niż pasiaste cygara. Muszę sprawdzić z którego woreczka brałem nasiona, bo mam dwa z dwóch matczynych owoców. Albo z wiekiem nasion tracą cechy pierwotne.Kabomba pisze: ↑26 sie 2024, o 15:12 Niuniuś Original zamiast zwyczajowych dwóch jagód po 9 kilo wyprodukował... 9 jagód po średnio 5 kilo, no i nie wiedziałam, że sióstr Dumara (też od wokana) jest 7, a nie 5, a najmniejsza waży dychę (tylko mam tu pytanie do producenta nasion, czy Dumara nie powinna być w kształcie cygara? U mnie porosły bardziej wszerz, niż wzdłuż, takie pękate smocze jaja).
Faktycznie udany. Myślałem, że będzie gorzej ale finisz imponujący. Na chwilę obecną zebrane 124 sztuki o wadze ca. 1035 kg co daje średnią 8,35 kg/owoc.
Pierwszy raz udało mi się przekroczyć tonę z 30 krzaków
Arbuzowisko umiera, zostało kilka sztuk, więc pewnie w weekend zostanie zlikwidowane... Wcześniej się zaczęły i wcześniej skończyły niż w poprzednich latach... Po sezonie
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
A idź Całą radość człowiekowi zepsuje... A tak serio, to ten mój "wynik" jest takim samym wypadkiem przy pracy, co te Złota Wolicy po 9 kg - raz na ruski rok coś któremuś krzakowi odbije, a tak poza tym to w normie.
Szkody nie ma - jestem już po degustacji pierwszej sztuki i jest słodka jak diabli, 100% arbuza w arbuzie bez dziwnych nutek w bukiecie, tylko skóra jak na słoniu
Gratki