Jarzębina,Jarząb ( Sorbus) Odmiany i dyskusje ogólne

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
panJawel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2024, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Jadalne owoce jarząbu

Post »

Hejka
Dowiedziałem się ostatnio że istnieją jadalne odmiany Jarząbu(Jarzębiny?). Podobno jedne z najsmaczniejszych to Jarząb Szwecki, Jarząb Domowy, i Sossenheimer Riesen. Czy próbował już ktoś owoców którejś z tych odmian? Z tego co czytam na różnych stronach polskich i angielskich to raczej nie jest to popularny owoc do jedzenia bezpośrednio, a jedynie wykorzystanie jakie ma to na przetwory czy jako dodatek do wina. Co prawda po przemrożeniu mają być podobno bardzo smaczne, trochę jak owoce nieszpułki a niektórzy uważają że nawet smaczniejsze. Także ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym owocem i mógłby opisać jak to smakuje? Jeśli chodzi o mnie to miałem jedynie okazje spróbować owoców jakiejś dzikiej odmiany rosnącej w parku, w dodatku latem a nie zimą, i przyznam że smak pozostawia wiele do życzenia - durze nasiona, straszna cierpkość i jeszcze do tego taki smak jakby "trucizny" który sprawia że chce się wymiotować

https://i.postimg.cc/1zt8JVqd/speierlin ... 27-D35.jpg

Interesuje mnie ten temat min. dlatego że jarzęby to pionierskie drzewa i myślałem o zasadzeniu kilku na kamienisto-gliniastej części działki. No ale najpierw chciałbym się przekonać czy to się w ogóle opłaca, najchętniej kupiłbym dojrzałe owoce żeby przekonać się do ich smaku ale z tego co wiem nikt tego nigdzie nie sprzedaje.

Nie piszemy posta pod postem,
nie wstawiamy zdjęć nie swojego autorstwa,
zdjęcia winny być w rozmiarze określonym regulaminem forum § 3.7 /Karo
piękno dzikiej przyrody zapiera dech w piersiach
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jarzębina,Jarząb ( Sorbus) Odmiany i dyskusje ogólne

Post »

Na moim jarzębie burka kilka owocków ;:215
Obrazek
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jarzębina,Jarząb ( Sorbus) Odmiany i dyskusje ogólne

Post »

U mnie nieco lepiej, ale smakowo szału nie robi :?
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”