Wiśnie - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiśnie - choroby i szkodniki
Niczym nie spaliłeś, widzisz przecież że tylko nieliczne kwiaty zostały zapylone. Albo brak pszczółek albo drugiego drzewka jako zapylacza.
Pozdrawiam! Gienia.
No.wlasnie nie. W kazdym.kielichu jest maly owoc. Prawie wszystko bylo zapylone.
Prosimy pisać poprawnie, z użyciem polskich znaków diakrytycznych.
Prosimy nie pisać posta za postem. /Karo
Prosimy pisać poprawnie, z użyciem polskich znaków diakrytycznych.
Prosimy nie pisać posta za postem. /Karo
Obstawiam przymrozki
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To, że zostało zapylone wcale nie znaczy, że zostało zapłodnione. Jeśli w zawiązku w pestce nie pojawi się zarodek to drzewko taki owocek zrzuci.
Bardzo fajnie wyjaśnił to Klakier w wątku "czereśnia i wiśnia- choroby i szkodniki" część I, w poście z 27 maja 2020 z godz.8;42. Wyjaśniał też jaka jest różnica pomiędzy samopylna a samopłodna.
Pozdrawiam! Gienia.
Tylko ten sam problem występuje na wiśni Sabina które wg. opisu jest samopłodna. Drzewko 3 letnie. W tym roku pięknie kwitło a finał jak na innych wiśniach.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślałem, że pytasz właśnie o mszyce. Miej litość, pokrop Mospilanem.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sie 2024, o 19:33
Dzień dobry!
Jestem bardzo początkującym posiadaczem.. roślin.
Mamy wiśnię Kanzan, która na moje oko zaczęła zachowywać się dziwnie. Liście żółkną od nerwów, co chyba nie jest normalnie. Nie zauważyłam żadnego wzorca żółknięcia - są to liście mniej więcej na środku drzewka. inna część liści czerwienieje od zewnętrznej strony.
Posadzona w tym roku w okolicach w pierwszych dni czerwca. Póki co dodatkowo nie naworzone.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc w diagnozie i podarę co robić dalej!!
Jestem bardzo początkującym posiadaczem.. roślin.
Mamy wiśnię Kanzan, która na moje oko zaczęła zachowywać się dziwnie. Liście żółkną od nerwów, co chyba nie jest normalnie. Nie zauważyłam żadnego wzorca żółknięcia - są to liście mniej więcej na środku drzewka. inna część liści czerwienieje od zewnętrznej strony.
Posadzona w tym roku w okolicach w pierwszych dni czerwca. Póki co dodatkowo nie naworzone.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc w diagnozie i podarę co robić dalej!!
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Spokojnie, drzewko jest młode, nie do końca rozwinęło korzenie po posadzeniu więc jest trochę niedożywione. Tak czy inaczej ze względu na aurę nie zaszkodzi oprysk na drobną plamistość porządnym fungicydem. Nie wiem na co tam trafisz w sklepie ale pomoże Scorpion, Domark etc.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.