Platan- choroby,szkodniki
Proszę o pomoc z chorymi drzewami.
Witam,
Stałem sie właścicielem fajnego ogrodu gdzie mam kilka drzewek potrzebujących pomocy.
Jedno to chyba ablicja niestety polowa drzewa chyba jest martw i nie wiem jak i kiedy wyciąć suche części.
Następne to chyba platan klonolistny, jest ich kilka i ostatnio zauważyłem ze na wielu liściach jest taki bialy osad a na młodych liściach nie dość że jest osad to jeszcze sie zwijają...
Prosze pooglądjcie fotki i dajcie mi znać jak sobie z tym poradzić.
Dzięki
Stałem sie właścicielem fajnego ogrodu gdzie mam kilka drzewek potrzebujących pomocy.
Jedno to chyba ablicja niestety polowa drzewa chyba jest martw i nie wiem jak i kiedy wyciąć suche części.
Następne to chyba platan klonolistny, jest ich kilka i ostatnio zauważyłem ze na wielu liściach jest taki bialy osad a na młodych liściach nie dość że jest osad to jeszcze sie zwijają...
Prosze pooglądjcie fotki i dajcie mi znać jak sobie z tym poradzić.
Dzięki
Re: Proszę o pomoc z chorymi drzewami.
Mączniak prawdziwy, o chorobach platana tu: viewtopic.php?f=17&t=26459&start=28
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Platan- choroby,szkodniki
O albicji tu:
- viewtopic.php?f=33&t=22598
- viewtopic.php?f=19&t=24224
Jednak na konarach albicji widać porosty o których poczytaj tu
- viewtopic.php?f=7&t=41497
- viewtopic.php?f=33&t=22598
- viewtopic.php?f=19&t=24224
Jednak na konarach albicji widać porosty o których poczytaj tu
- viewtopic.php?f=7&t=41497
Platan - problem z drzewem - liście wysychają
Witam wszystkich serdecznie,
jestem ogrodnikiem amatorem i po 6 latach dbania o ogród niestety pojawiły się dziwne objawy na platanie i winoroślach i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Planta jest juz duży ponad 11 lat. zawsze o tej porze roku miał już duże liście, natomiast w tym roku nie dość, że rośnie wolniej (pewnie susza) to na wszystkich liściach pojawiły się bardzo dziwne objawy - liście obumierają, wysychają, czasem wysychają nawet zielone nie zmieniając koloru. Nie widzę typowych objawów grzyba... natomiast na niektórych z tyłu widać taki biały nalot ale dopiero dzisiaj w deszczu.
Podobny los spotkał winorośl która rośnie z drugiej strony ogrodu. Inne drzewa są ok.
Zastanawiam się też czy to nie efekt przymrozków - 3 dni temu nagle temperatura spadła do -2 st.
Dziękuję z góry za pomoc!
jestem ogrodnikiem amatorem i po 6 latach dbania o ogród niestety pojawiły się dziwne objawy na platanie i winoroślach i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Planta jest juz duży ponad 11 lat. zawsze o tej porze roku miał już duże liście, natomiast w tym roku nie dość, że rośnie wolniej (pewnie susza) to na wszystkich liściach pojawiły się bardzo dziwne objawy - liście obumierają, wysychają, czasem wysychają nawet zielone nie zmieniając koloru. Nie widzę typowych objawów grzyba... natomiast na niektórych z tyłu widać taki biały nalot ale dopiero dzisiaj w deszczu.
Podobny los spotkał winorośl która rośnie z drugiej strony ogrodu. Inne drzewa są ok.
Zastanawiam się też czy to nie efekt przymrozków - 3 dni temu nagle temperatura spadła do -2 st.
Dziękuję z góry za pomoc!
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej hej, odkopię temat.
Od roku jestem właścicielem platana, obecnie ma z 2m.
Coś go atakuje, podejrzewam że grzyb? Tylko jak mu pomóc? Proszę o pomoc w identyfikacji.
Od roku jestem właścicielem platana, obecnie ma z 2m.
Coś go atakuje, podejrzewam że grzyb? Tylko jak mu pomóc? Proszę o pomoc w identyfikacji.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A od spodu liścia na zbliżeniu nie ma jakichś atrakcji?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- majmaj
- 200p
Badanie gleby 2019:
- maryann
Nie wiem co to, ale dwie rzeczy. Jeśli to grzyb, i nie Topsin to w odwodzie jest Amistar. Też szerokie spektrum, ale przesunięte.
Drugie, że 'nie działa', tzn. choroba się rozszerza?
Drugie, że 'nie działa', tzn. choroba się rozszerza?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- majmaj
- 200p
Zapobiegawczo wiosna był oprysk sylitem, po wystąpieniu objawów oprysk topsinem - nie działa tzn. Choroba "przeskakuje" na kolejne zdrowe liście.
Badanie gleby 2019:
- maryann
Na ile widzę, to dotyczy p.wszystkim starszych liści. A porażenie jest wyraźniejsze między nerwami. To zaś nasuwa skojarzenia z problemami fizjologicznymi, a te sięgają zwykle do korzeni. Tam nie ma podejrzeń o zalanie, podgryzienie, ogólnie złe podłoże albo jeszcze niedorozwinięty system po posadzeniu? To ostatnie wręcz pewne... jeśli by to ktoś potwierdził, a nawet jeśli nie, to i tak korzystne - jest podanie nawozu na bazie fosforyn, soli kwasu fosorawego(nie fosforowego). Na przykład Nawóz wieloskładnikowy ARKOP płyn. Linki usunięte./K
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- majmaj
- 200p
Ciekawy trop, nie wpadł bym na to.
Ziemia raczej dość żyzna.
System korzeniowy może być skromny ze względu że roślina rośnie w tym miejscu dość krótko, pozbędę się trawy koło pnia aby nie kradła składników.
Podam nawóz z fosforem + stymulator korzeni (gdzieś mam canna rhizotonic).
Dzięki wielkie za sugestie, za jakiś czas dam znać czy pomogło.
Ziemia raczej dość żyzna.
System korzeniowy może być skromny ze względu że roślina rośnie w tym miejscu dość krótko, pozbędę się trawy koło pnia aby nie kradła składników.
Podam nawóz z fosforem + stymulator korzeni (gdzieś mam canna rhizotonic).
Dzięki wielkie za sugestie, za jakiś czas dam znać czy pomogło.
Badanie gleby 2019:
Witam, proszę o poradę. Mam 3 dwuletnie platany w szpalerze. W ciągu półtora tygodnia dwóm z nich zżółkły, a następnie zbrązowiały i opadły liście. Ostatnimi czasy u nas praktycznie brak deszczu. Wcześniej na platanach zaobserwowałam biały nalot (mączniak?) i przyznam się, że nic z tym nie zrobiłam.... Czy to możliwe aby od mączniaka drzewa tak szybko "padły?" Czy myślicie, że odbiją normalnie w przyszłym roku? A może to inna choroba? Jeden platan jeszcze się nie posypał, ma zielone liście ale z bliska nalot jest na nich widoczny (pierwsze i ostatnie zdjęcie). Jakiego środka teraz użyć na te łyse platany, czy może jest już za późno... Proszę o poradę doświadczonych forumowiczów Z góry dziękuję
https://i.postimg.cc/5t8WtbdJ/IMG-20240822-120655-1.jpg
https://i.postimg.cc/j2dpvfWq/IMG-20240822-120704-1.jpg
https://i.postimg.cc/Mp786z8S/IMG-20240822-122245.jpg
Zdjęcia nie spełniające wymogów forum zamieniłam na linki./Karo
https://i.postimg.cc/5t8WtbdJ/IMG-20240822-120655-1.jpg
https://i.postimg.cc/j2dpvfWq/IMG-20240822-120704-1.jpg
https://i.postimg.cc/Mp786z8S/IMG-20240822-122245.jpg
Zdjęcia nie spełniające wymogów forum zamieniłam na linki./Karo
- maryann
Wygląda jak szara pleśń, albo bardziej mączniak prawdziwy. Tak czy inaczej opryskać co jest, np. Scorpion'em. Liście opadłe spalić.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.