Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

Wcześniej już pisałam , że najbardziej jestem zadowolona z uprawy w skrzyni . Popełniłam jednak największy błąd , mimo iż
wiedziałam , że materia organiczna siada , za mało napakowałam skrzynie .
Skrzynię mam zrobioną wzdłuż wschodniej ściany tunelu . Wyprosiłam by mi ją m. zrobił z desek i jestem mu wdzięczna .
To jest odmiana Romanza i uprawiałam ją w skrzyni . To nie koniec zbiorów , pozostałe arbuzy są podobnej wielkości .
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Gratuluję wszystkim pięknych arbuzów, sezon jak widać na prawdę udany. ;:215
O dziwo i u mnie co nieco urosło, choć dwa miesiące temu, nie było to takie pewne.
Dzięki rewelacyjnej pogodzie przez całe lato rośliny się zregenerowały i sezon arbuzowy u mnie się zaczyna. :heja
Na razie zebrałem trzy sztuki Asahi, 3,5kg, 4kg i 7kg. Przy waszych to maluchy, ale i tak większe niż rok temu. :wink:
Czekam z niecierpliwością na odmianę Bedouin, która dojrzeje na dniach. ;:3

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Piękne macie arbuzy.
W tym roku posadziłam 3 sadzonki kupione w ogrodniczym i poniosłam totalne fiasko. Odmiany NN
Rosły w skrzyni , ziemia była zasilona obornikiem, dokarmiałam je , a i tak rosły marnie , krzaczki zawiązały po jednej jagodzie , aż w końcu załapały mączniaka rzekomego i w zasadzie to był koniec.
Zerwałam 1 szt malutkiego , był dojrzały i smaczny.
Na grządce jest jeszcze jeden arbuzik, dzisiaj go zerwę i zabiorę ze sobą na wakacje , bo nie będzie mnie dwa tygodnie więc jak wrócę , to będzie za późno.
Mam pytanie, czy nasiona profesjonalne gwarantują jakiś sensowny zbiór, tak jak nap, nasiona rzodkiewki?
Jaka odmianę byście polecili jakiegoś smacznego niedużego arbuza?
Pozdrawiam zakręconych arbuzowo
Asia
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anulab pisze: 2 wrz 2024, o 08:20To jest odmiana Romanza i uprawiałam ją w skrzyni . To nie koniec zbiorów , pozostałe arbuzy są podobnej wielkości
Super ;:333 Właśnie o to chodzi, żeby sobie choćby metodą prób i błędów wypracować sposób, który akurat u nas najlepiej się sprawdza.
bioy pisze: 2 wrz 2024, o 09:11O dziwo i u mnie co nieco urosło, choć dwa miesiące temu, nie było to takie pewne.
Szacun ;:180 To co pokazywałeś po tym katastrofalnym gradobiciu i ogrom pracy, jaki włożyłeś żeby postawić nie tylko tę uprawę na nogi (ja bym rzuciła motyką i poszła się rozpłakać) i fakt, że teraz zbierasz piękne arbuzy - "szacun" to za mało, ale lepszych słów nie znajduję.
lunatyk pisze: 2 wrz 2024, o 06:34Myślę że warto przeczytać i obejrzeć (podane są odmiany jakie się uprawia).
Sensowny człowiek. Dla zaawansowanych nie ma tam nic nowego, ale obejrzeć zawsze warto. Nie zgodzę się tylko z tym, że w Polsce najlepiej sprawdzają się "odmiany cylindryczne", ale też biorę pod uwagę, że producent masowy musi wybierać odmiany zdolne znieść transport (Złota Wolicy pewnie dojechałyby na miejsce w postaci surowego dżemu :D) i takie, które mogą trochę poleżeć na półce w oczekiwaniu na klienta :)
wokan pisze: 1 wrz 2024, o 23:34a Dumara w tym roku postanowiła przybrać kształt kuli zamiast cygara.
No, ale jak na razie to są najsłodsze kule w mojej uprawie ;:215
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bioy również gratuluję samozaparcia i pobudzenia do życia zmaltretowanych roślin z taką skutecznoscią. ;:215 Nie wiem co bym zrobiła pewnie to samo co Kabomba. :lol:
Asia nie zrażaj się i próbuj , może własna rozsada będzie lepsza niż rynkowa. Nie wiadomo z jakich nasion zrobiona.
Moje arbuzy nadal rosną.
Dwa pasiaki na jednym krzaczku idą łeb w łeb, po 6 kilo z małym hakiem.

Obrazek

I 4 sztuk Rosario. Najmłodszy jest największy. ;:173
Prawie 4 kg, pozostałe 3kg i bliźniaki po 2kg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to mój arbuz ;:306

Obrazek
Asia
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

No widzisz, Pelasia - ogromnego byś na wakacje zabrać nie mogła, a taki to się do torebki zmieści i do serca przytulić można ;:167
(Z małych, a plennych i smacznych odmian lubię i polecam Mini Blue, tylko nasiona nie zawsze są dostępne, no i stosunkowo drogo wychodzą; może ktoś jeszcze podrzuci inne propozycje).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arbuzik został w domu, dla wnuczki.
Ona oceni czy dobry, bo uwielbia je.
Dzięki za propozycję Kabomba ;:173
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Kabomba pisze: 2 wrz 2024, o 10:13
Szacun ;:180 To co pokazywałeś po tym katastrofalnym gradobiciu i ogrom pracy, jaki włożyłeś żeby postawić nie tylko tę uprawę na nogi (ja bym rzuciła motyką i poszła się rozpłakać) i fakt, że teraz zbierasz piękne arbuzy - "szacun" to za mało, ale lepszych słów nie znajduję.
Bardzo dziękuję, ale to bardziej zasługa sprzyjającej pogody, niż moja. :oops:
Najważniejsze, że codziennie świeży arbuz ląduje w lodówce, na miejscu poprzednika, oczywiście. :D
Pozdrawiam, Jacek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ocena mojego arbuza , „ale pyszny , wyjątkowy „
Ale chyba trochę przejrzały ;:170

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

U mnie w tym roku klęska, miało nie być wcale arbuza ale coś tam posadzone było.
A dziś takiego "Bieszczadnika" jadłem.
Waga niewielka jak na te okazy na forum , ale za to bardzo smaczny.
Nikt takiego nie ma, tylko ja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To taki malutki akcent arbuzowy z moje strony. ;:215 ;:215 ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Czy się zdziwiłam - Niuniuś Kundel podszywający się pod Charlestona, z najgorszego miejsca pod winoroślą - obłędny...

Obrazek

Światło w mojej kuchni jakością konkuruje tylko z takim w kostnicy, ale mniejsza z tym, bo smaku i tak nie widać - jaki fuks, że nie zlikwidowałam tego krzaka, jak planowałam, i jaka szkoda, że ma tylko trzy owoce, a nasion z niego zbierać nie ma sensu (no MUSZĘ ponarzekać).

Z miksów-niespodzianek - CRIMARA :D (wokan - nie wiem z czym pszczółki ożeniły Twoją Dumarę w 2020 roku, a taki rocznik mam na woreczku z nasionami, ale zrobiły dobrą robotę, bo te miksy są przesłodkie):

Obrazek

Jedna z tych małych Georgii skasowanych i rzuconych gęsiom okazała się prawie dojrzała, a aromat miąższu mogę określić tylko jako owocowo-kwietno-landrynkowy, zaś koza nie chiała powiedzieć, jak smakował:

Obrazek

Na dziś już 250 kg, a do zebrania pozostało około 25 sztuk - część już rozdałam, zaczyna mi brakować miejsca do składowania i zachodzę w głowę, gdzie swoje zbiory przechowuje przodownik tego wątku, wokan trzysta procent normy :shock:
Pelasia pisze: 3 wrz 2024, o 20:41Ocena mojego arbuza , „ale pyszny , wyjątkowy „
Ale chyba trochę przejrzały ;:170
Może i trochę przejrzały, ale... Pamiętam jak mi wszystko z ogródka mojej babci smakowało i się po tych Twoich zdjęciach pozytywnie rozkleiłam ;:167
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Kabomba pisze: 4 wrz 2024, o 21:22 Czy się zdziwiłam - Niuniuś Kundel podszywający się pod Charlestona, z najgorszego miejsca pod winoroślą - obłędny...
Już nawet ze zdjęcia widać, że musi być super. Kolor miąższu jak z wzornika RAL, regulaminowa grubość skórki ;:oj ;:oj ;:oj
Kabomba pisze: 4 wrz 2024, o 21:22 Z miksów-niespodzianek - CRIMARA :D (wokan - nie wiem z czym pszczółki ożeniły Twoją Dumarę w 2020 roku, a taki rocznik mam na woreczku z nasionami, ale zrobiły dobrą robotę, bo te miksy są przesłodkie):
A może DUMSON? ;:306 ;:306 ;:306
Nasionka pochodzą z owocu przytachanego z Carrefura (był tak dobry, że wyjąłem nasiona) i tylko z nich co roku sieje od 4 lat. Więc nie mam pojęcia dlaczego akurat w tym roku postanowiły się zaokrąglić :roll: :roll: :roll:
Kabomba pisze: 4 wrz 2024, o 21:22 Na dziś już 250 kg, a do zebrania pozostało około 25 sztuk - część już rozdałam, zaczyna mi brakować miejsca do składowania i zachodzę w głowę, gdzie swoje zbiory przechowuje przodownik tego wątku, wokan trzysta procent normy :shock:
W altanie - stos po sufit. Nie mam jak wejść po szpadel nie mówiąc o wyciągnięciu kosiarki ;:306 ;:306 ;:306
Co jakiś czas jak kończą się zapasy to pakuje bagażnik i wiozę do domu partię :idea: :idea: :idea:
Po oficjalnym podsumowaniu wyników wyszło mi 1128 kg ;:170 Średnia waga 7,9 kg. Średnio z krzaka 38 kg. Rekord. ;:170

I wreszcie przyszła kolej konsumpcyjna na tak zachwalanego Niuniusia z nasion od kabomby
Zerwany 19 sierpnia. 10.3 kg ---> Obrazek
Smak klasyczny, bardzo dobry, słodki i chrupiący ;:333 ;:333 ;:333

A po arbuzach została kupka sieczki i zamieciona agro. Stan agroszmaty tak dobry, że w zasadzie można zostawić do przyszłego roku i posadzić na niej nowe sadzonki ---> Obrazek ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”