Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Witajcie, już wrzesień, a u mnie rozkwitły kolejne dalie zakupione u Pana Stanisława. Mam kilka zagadek, a zeszłoroczne zakupy w tym roku rozwinęły skrzydła i zniewalają uroda. Szczególnie ta żółta dalia, zidentyfikowana jako Emil Dokoupil:
Hapet Mona Lisa
Sweet Nathalie
Summer Sunset
Przepiękna Ceramic Beauty
I zagadki z tego roku:
Prawie czarna pomponowa
Nn
Hapet Perlmutt
Nn
Nn
Hapet Mona Lisa
Sweet Nathalie
Summer Sunset
Przepiękna Ceramic Beauty
I zagadki z tego roku:
Prawie czarna pomponowa
Nn
Hapet Perlmutt
Nn
Nn
Pozdrawiam,
Katarzyna.
Katarzyna.
Ooo! wystawa w Dolni Roveň koło Pardubic, widzę że niezwykle udana. Kwiaty piękne, puchary są! Warto było jechać, wystawić swoje piękności i nacieszyć oko pięknymi daliami innych wystawców. Gratuluję pucharu i zazdroszczę doznań estetycznych!
Katarzyno: w kolejności w/g mojego "widzimisię"
Wb's MC
Lady Darlene
Banshu-no-mori
Kazusa Bijin
Katarzyno: w kolejności w/g mojego "widzimisię"
Wb's MC
Lady Darlene
Banshu-no-mori
Kazusa Bijin
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
W sobotę i niedzielę (31.08 - 1.09.) odbyła się też coroczna wystawa dalii i mieczyków w Rybniku. W tym roku troche mniej kwiatów zostało zaprezentowane na wystawie, zwłaszcza mniej mieczyków, bo sezon na mieczyki się skończył. Najwięcej nagród zdobyli dwaj panowie - Grzegorz Sztymala i Łukasz Wojtas.
Dalie oceniano w trzech kategoriach: kaktusowe, dekoracyjne, ball+ pomponowe Najwyższą nagrodę - Grand Prix - zdobyła odmiana Wanda's Capella wystawiona przez Grzegorza Sztymalę.
Nagrodę Publiczności zgarnął Łukasz Wojtas za odmianę Black Jack.
W kategorii dalie dekoracyjne kolejne miejsca zajęły:
1. Nick SR
2. Penhill Watermelon
3. Maxime
W kategorii kaktusowe:
1. Hollyhill Finlandia
2. Black Jack
3. Mingus Ida
W kategorii balli pomponowe:
1.Boom Boom White
2. Embassy
3. Caitlin's Joy
Poniżej kilkanaście zdjęć z wystawy autorstwa Łukasza Wojtasa. Niestety nie zaprezentuję zdjęć dalii nagrodzonych, bo nie mam - jednak myślę, że wszyscy miłośnicy dalii znają nagrodzone odmiany, a kto nie zna łatwo znajdzie zdjęcia choćby w Katalogu Odmian Naszych dalii
viewtopic.php?t=59345
Dalie oceniano w trzech kategoriach: kaktusowe, dekoracyjne, ball+ pomponowe Najwyższą nagrodę - Grand Prix - zdobyła odmiana Wanda's Capella wystawiona przez Grzegorza Sztymalę.
Nagrodę Publiczności zgarnął Łukasz Wojtas za odmianę Black Jack.
W kategorii dalie dekoracyjne kolejne miejsca zajęły:
1. Nick SR
2. Penhill Watermelon
3. Maxime
W kategorii kaktusowe:
1. Hollyhill Finlandia
2. Black Jack
3. Mingus Ida
W kategorii balli pomponowe:
1.Boom Boom White
2. Embassy
3. Caitlin's Joy
Poniżej kilkanaście zdjęć z wystawy autorstwa Łukasza Wojtasa. Niestety nie zaprezentuję zdjęć dalii nagrodzonych, bo nie mam - jednak myślę, że wszyscy miłośnicy dalii znają nagrodzone odmiany, a kto nie zna łatwo znajdzie zdjęcia choćby w Katalogu Odmian Naszych dalii
viewtopic.php?t=59345
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
W tym sezonie u mnie słabo - źle zaorane, brak nawozu no i PESEL wysoki.
Yume-Yamazakura
Blue o Kangan
Sorbet
Helenka
Hien
Allens artistic Fox
W tym sezonie u mnie słabo - źle zaorane, brak nawozu no i PESEL wysoki.
Yume-Yamazakura
Blue o Kangan
Sorbet
Helenka
Hien
Allens artistic Fox
Dalie Stanisława cz.7 Dalie Stanisława - sprzedam
https://www.dalie-stanislawa.pl/
Pozdrawiam Stanisław
https://www.dalie-stanislawa.pl/
Pozdrawiam Stanisław
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stanisławie! Pesel może i wysoki, ale wszyscy Cię podziwimy za uprawę z takim rozmachem. I to niekoniecznie wina pesela, ale sezonu. Dalie u mnie pomimo nawożenia i podlewania są kiepskie, bo powietrze jak w piekarniku. Tylko te rośliny, które rosną w południe w półcieniu, wyglądają przyzwoicie.
Mam jeszcze pytanie. Czy znane jest pochodzenie dalii, którą uprawiamy pod nazwą Neon?
Mam jeszcze pytanie. Czy znane jest pochodzenie dalii, którą uprawiamy pod nazwą Neon?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Miłko,
dalia Neon w znanym mi spisie jest niedużą dalią dekoracyjną w kolorach żółty z czerwonym i białym, a więc jest inną, niż ta, którą pokazujesz na zdjęciu. Ta, którą znalazłam pochodzi z roku 1961 z Holandii, a jej twórcą był niejaki Oosten.
Istnieje natomiast dalia mała dekoracyjna w kolorze czerwonym o nazwie Florelie Neon, pochodzi z Australii i jej twórcą jest Merton (2020 r.). Może to właśnie tę odmianę posiadasz?
Stanisławie, nie narzekaj!
Jak na taką suszę, to dobrze, że w ogóle rosną... I wcale tak źle nie wyglądają. Ta ostatnia dalia wydaje mi się jakąś pomyłką, bo Allens Arctic Fox jest dalią półkaktusową w kolorze białym (15-18 cm), a ta ze zdjęcia przypomina trochę odm. Evanah. U mnie dalie przyspieszyły i teraz zaczęły intensywnie kwitnąć. Jutro sfotografuję, to coś wstawię, bo ostatnie zdjęcia zrobiłam późnym popołudniem i nie są za bardzo udane - kolory są mało wyraziste, a liście niebieskawe...
dalia Neon w znanym mi spisie jest niedużą dalią dekoracyjną w kolorach żółty z czerwonym i białym, a więc jest inną, niż ta, którą pokazujesz na zdjęciu. Ta, którą znalazłam pochodzi z roku 1961 z Holandii, a jej twórcą był niejaki Oosten.
Istnieje natomiast dalia mała dekoracyjna w kolorze czerwonym o nazwie Florelie Neon, pochodzi z Australii i jej twórcą jest Merton (2020 r.). Może to właśnie tę odmianę posiadasz?
Stanisławie, nie narzekaj!
Jak na taką suszę, to dobrze, że w ogóle rosną... I wcale tak źle nie wyglądają. Ta ostatnia dalia wydaje mi się jakąś pomyłką, bo Allens Arctic Fox jest dalią półkaktusową w kolorze białym (15-18 cm), a ta ze zdjęcia przypomina trochę odm. Evanah. U mnie dalie przyspieszyły i teraz zaczęły intensywnie kwitnąć. Jutro sfotografuję, to coś wstawię, bo ostatnie zdjęcia zrobiłam późnym popołudniem i nie są za bardzo udane - kolory są mało wyraziste, a liście niebieskawe...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Z opóźnieniem, ale kwitną!
Magic Moment
Kidd's Climax (Karolino, dziękuję!)
Tartan
Almand's Joy
Holland Festival
Ferncliff Lemon Aura
Vera's Elma
Ka's Cloud
Frost Nip
Manor Jayne
Kan-U
Yume-Yama Zakura
Aisma
Penhill Autumn Shade
Penhill Watermelon
Milly
Jowey Winnie
Coriallo Bonne Etoile
Kawa - biraki
Hapet Wow
Adam
Steve O.
Caproz Pizzazz
Dick Westfall
Hollyhill Pink Cadillac
Show'n Tell
Mingus Alex
Vancouver
Umi-no-haru
Angelica
Hapet Sweetheart
Caitlin's Joy
Spoiled Rotten
Hapet Carmine Lace
Sheval Megan
Hapet Bluedream
Bodacious
Big Brother
Olga
Nijinsky
Cornel
Jowey Chris
Yukimukae
Hapet Daydream
Megan Dean
Wyn's Bewitched
Big Terry
Nas Emil Dokoupil
Hapet Nightdream
Magic Moment
Kidd's Climax (Karolino, dziękuję!)
Tartan
Almand's Joy
Holland Festival
Ferncliff Lemon Aura
Vera's Elma
Ka's Cloud
Frost Nip
Manor Jayne
Kan-U
Yume-Yama Zakura
Aisma
Penhill Autumn Shade
Penhill Watermelon
Milly
Jowey Winnie
Coriallo Bonne Etoile
Kawa - biraki
Hapet Wow
Adam
Steve O.
Caproz Pizzazz
Dick Westfall
Hollyhill Pink Cadillac
Show'n Tell
Mingus Alex
Vancouver
Umi-no-haru
Angelica
Hapet Sweetheart
Caitlin's Joy
Spoiled Rotten
Hapet Carmine Lace
Sheval Megan
Hapet Bluedream
Bodacious
Big Brother
Olga
Nijinsky
Cornel
Jowey Chris
Yukimukae
Hapet Daydream
Megan Dean
Wyn's Bewitched
Big Terry
Nas Emil Dokoupil
Hapet Nightdream
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- takasobie
Piękne kwiaty Basiu! U mnie mdleją z upału.
Alva's Regalia?
Umieściłam tu tą dalię, ponieważ kilka lat temu otrzymałam ją od Stanisława z tą nazwą, stąd pytanie o twórcę. A może nazwa jest inna? Dalia jest dość wysoka, od 120cm.BarbaraR pisze: ↑7 wrz 2024, o 00:29 Miłko,
Alva's Regalia?
Miłka
Może, ale jeśli od Stanisława, to nie przypominam sobie, żeby miał kiedykolwiek tę odmianę... Alva's Regalia ma wielkość kwiatu B czyli ok. 18 cm. Jest dużo zdjęć w internecie, musisz porównać - opisywana jest jako purpurowa, dekoracyjna. Stanisław też otrzymuje pomyłki i trudno jest wyrokować, co jest co.
Alva's Regalia
https://www.jardindupicvert.com/bulbes- ... galia.html
Alva's Regalia
https://www.jardindupicvert.com/bulbes- ... galia.html
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Miłko, mam tę dalię od Ciebie, a od Mistrza 'Suffolk Punch'. Są identyczne.
- takasobie
Dziękuję Florku za identyfikację - to będzie ona.
Basiu! Dziękuję też za Twój trud w poszukiwaniach. Możliwe, że jednak nie mam jej od Stanisława, jest u mnie od wielu lat i już nie jestem pewna. To jedna z tych "żelaznych" odmian, dobrze zimuje i przyrasta. Nie zdziwiłam się, jak sprawdziłam, że to dość leciwa odmiana.
Basiu! Dziękuję też za Twój trud w poszukiwaniach. Możliwe, że jednak nie mam jej od Stanisława, jest u mnie od wielu lat i już nie jestem pewna. To jedna z tych "żelaznych" odmian, dobrze zimuje i przyrasta. Nie zdziwiłam się, jak sprawdziłam, że to dość leciwa odmiana.
Miłka