Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2

Post »

Nie no serio?
Będziesz to trzymał na krzaku teraz?
Wiem, że Ty wiesz że to nie ma już najmniejszego sensu.
I zastanawiam się po co. ;:304
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dla zabawy. :)

Krzak jest lichy więc wyniku nie będzie. Ale i tak tam musze zaglądać, to podlać jak będe to mały kłopot.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rosnie ładnie. ;:172 Codziennie widzę że jest ciut większy. Dostał kolejną dawke jedzonka. Ciekawe kiedy przedobrze. ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To nie przedobrzaj, bo jeśli krzak lichy, a chyba coś w tym stylu pisałeś, to faktycznie może na razie nie podołać np. nadmiarowi azotu, ale skoro nie pytałeś, to powiem Ci co ja bym zrobiła :D - te chwaściory powyrywała! Daj mu przestrzeń życiową i niech ma ;:3 ile wlezie. Niechaj Wam obojgu pogoda dopisuje, a bóg otyłości sprzyja Karolinie. Szału nie będzie, rozumiem zastrzeżenia wingrula, ale sama lubię patrzeć, jak wszystko rośnie, więc... szerokości :D (dla Karoliny, bo potrzebuje miejsca dla pędów).
[powiem Ci, choć to nie w temacie, że w tym ciepłym i słonecznym sezonie mam na krzaku dyni 5 owoców po 40-50 kilo ;:oj i oprócz tego, że obściółkowałam ją dookoła obornikiem i starym sianem na grubość 40 cm, to NIC przy niej nie robiłam, nawet nie podlewałam, bo u mnie dynia jest warzywem paszowym dla zwierząt, więc wsadzam sadzonki i o nich zapominam na 5 miesięcy - jak im nie pójdzie, to niewielka strata. Chwastom ta dynia nie dała żadnych szans, choć ściółka pewnie trochę pomogła. To jest taki rok cudów, że Twoja Karolcia ma szansę (nie na rekord, wiadomix) i ja jej oficjalnie kibicuję. Tylko chwaściory powyrywaj :D )
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie będe jakoś specjalnie się nad nią wysilał, bo ona rośnie na środku tunelu i idzie główny pęd ścieżką. Z boku rosną jakieś pomidory i tak zbytnio nie grzebałem tam, także jakieś pojedyncze chwasty wychodzą.

Wiem, że jakiegoś sensownego wyniku z tego nie będzie ale da mi to jakiś pogląd, jak arbuzy giganty rosną, w sensie tempa i w kolejnych latach, będzie to jakąś wskazówką do planowania.

Co do nawożenia to lepiej teraz się spażyć zbyt dużą dawką, niż później w głównej uprawie. :wink:

Coraz częściej widzę, że mam zbyt luźne podejście do uprawy warzyw niż inni.. ;:224
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Nie no, spoko, ja do większości też mam (dynie, cukinie, ogórki, buraki, cebula rosną u mnie bez opieki), a na pewnym etapie to i arbuzy już same jadą i najwięcej pracy jest przy zbiorze i przenoszeniu do przechowalni, a z chwastami mam luz, bo nawet w tunelach gruba ściółka, więc tylko jakieś pojedyncze tu i ówdzie wyłażą (najgorsza jest pokrzywa, wylezie choćby spod betonu :D ).
Po prostu arbuz potrzebuje dużo miejsca i słońca, i tyle, a zbieranie doświadczeń własnych oczywiście zawsze na propsie :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krzak lichy więc to wszystkie moje spostrzeżenia, też tak z przymrużeniem oka. Wczoraj dałem troszkę pod korzeń nawozu z alg. Następne podlanie samą wodą bo obawiam się by nie przesadzić z tym. O ile już nie przesadziłem. ;:306 :wink:

Muszę coś podłożyć i go okryć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Carolina Cross - 316 OTT (26 kg)

Obrazek

Zdjęcia i pomiary z soboty. Nie miałem wcześniej czasu wrzucić. Tempo wzrostu cały czas się utrzymuje. Jakieś 4,5 kg na tydzień. Pogoda na razie ma się utrzymywać. Minęło cztery i pół tygodnia więc jeszcze dwa i pół pozostało. Ogonek i łyżeczka jest sucha. Pozostaje tylko liczenie dni.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Wejście smoka! ;:oj
Pięknie się wstrzeliliśmy z tymi nasionami w najlepszy sezon dekady, szkoda że mi nie wyszło w ogóle, a u wingrula jakaś podła choroba położyła krzak, ale przynajmniej Ty godnie reprezentujesz naszą zuchwałą trójkę :D Gratulacje, a jak już będzie zerwany i zważony, to będą kolejne :D
(Jeśli przykładasz się do tego mierzenia OTT to powiem Ci, że na podstawie pomiarów i zważenia mojej Georgii mogę już śmiało stwierdzić, że tabelki OTT są zaskakująco precyzyjne - u mnie pomiar vs. waga miały rozjazd tylko 100 gramów wg polskiej tabelki i chyba 300 g wg amerykańskiej, więc czad).
BobejGS pisze: 4 wrz 2024, o 06:41Muszę coś podłożyć i go okryć.
Ładnie rośnie ta Żywiecka ;:304 U mnie rok cudów w arbuzach, będzie 400 kg z 15 krzaków, jak dwa lata temu miałam bodaj 250 kg z krzaków chyba trzydziestu (północna Polska, w dodatku w lesie), dlatego wciąż kibicuję Twojej Karolci, niech jej się wiedzie :)
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jako tylko obserwator wątku o carolince jestem od wrażeniem, mogę tylko pogratulować, piękna sztuka, może rekordu nie pobije ale jest, i to się liczy, według mnie tu nie chodzi o to by pobić rekord ale żeby po prostu coś urosło.
Nie każdy ma odpowiednie warunki do uprawy, ale pomimo tego warto próbować, fajna odmiana, więc warto,
sam bardzo chętnie wypróbuję co u mnie urośnie jeśli uda się dostać nasiona.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Jak będzie dobra pogoda, to na bank coś dużego u Ciebie urośnie, skoro wyciągasz 20 kg ze "zwykłych" odmian ;:333
Rowerzysta pisze: 4 wrz 2024, o 13:50 Minęło cztery i pół tygodnia więc jeszcze dwa i pół pozostało. Ogonek i łyżeczka jest sucha. Pozostaje tylko liczenie dni.
Jeszcze tak mnie tknęło, że skoro ona wciąż rośnie, to do dojrzałości może jej zejść dłużej, niż te dwa i pół tygodnia (7 tygodni to by dawało tylko 49 dni), zwłaszcza że dni coraz krótsze (więc słońca mniej), ale to tylko ostrożne gdybanie.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój błąd. ;:124

Miałem napisać, że minęło sześć i pół tygodnia. Jeszcze dwa i pół pozostało. To będzie razem 9 tygodni. Ponad 60 dni. :)
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj robiłem pomiar Caroliny. Zabrakło mi miary krawieckiej żeby zmierzyć obwód. Najpierw się cieszyłem, a później było rozczarowanie. 332 OTT - 29 kg. Liczyłem na ponad trzy dyszki. Przez 9 dni przybyło tylko 3 kg. Wcześniej tyła 4,5 kg na tydzień. Upalna pogoda cały czas się utrzymywała. Czyżby zbliżała się ku końcowi ? Od wczoraj załamanie pogody. Będzie dojrzewać w deszczu. Według notatek ma 52 dni, ale dokładnej daty zapylenia nie znam. Gdy ją znalazłem uznałem, że ma tydzień.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”