Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 7

ODPOWIEDZ
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 7

Post »

Mój kaktus "nagle" wypuścił coś takiego :) Ponieważ moje zdolności w utrzymaniu kaktusów przy życiu są niepokojąco niskie, więc mam pytanie: to na kwiat, czy na nową odnogę? Może się dowiem jak poczekam, a może coś się temu stanie zanim się sprawa wyklaruje, więc na wszelki wypadek pytam póki mogę :) Nie mam pojęcia co to za kaktus, więc nie mogę poszukać na sieci czy i jak kwitnie, a już wyszukanie kwiatu nieznanego kaktusa na jego wczesnym stadium to w ogóle przerasta moje zdolności. Przyrośli nigdy nie miał, w tym roku dorobił się jednej na dole, ale ją też zauważyłam dopiero jak miała jakiś centymetr średnicy, więc nie wiem od czego się zaczęło. Tak, wiem że jestem beznadziejna i powinno mi się odebrać prawa do posiadania kaktusów, ale to sztuka odziedziczona po dziecku, które bardzo chciało po czym z tej chęci wyrosło i naturalną koleją rzeczy jak wszystko co żywe kaktus stał się moim obowiązkiem.

*"nagle" to znaczy w czasie kiedy mnie nie było w domu i wróciłam po dwóch miesiącach. Przed wyjazdem nic nie widziałam, ale też się mocno nie przyglądałam (zazwyczaj stoi tą strona w kierunku na zewnątrz), a po przyjeździe przenosiłam z barierki balkonu na stół i nagle odkryłam zmianę w wyglądzie.

Obrazek
Tofka19
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2019, o 19:47

Post »

Na moje oko to Echinopsis, prawdopodobnie Subdenudata. Trochę wyciągnięty i doświadczony przez los :wink:
To włochate to pąk. Jedne zasychają, inne po jakimś czasie wydłużają się i rozkwitają. Od czego zależy zrzucanie niektórych pąków - nie wiem. Ostatnio miałam na swoim ok. 5 centymetrowej średnicy E. Subdenudata 2 pąki - jeden zasechł i po lekkim trąceniu palcem odpadł. Drugi natomiast wydłużył się i zakwitł, ale trochę to potrwało.
Pozdrawiam
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55

Post »

Dziękuję :)
On od wielu lat tak wygląda, ja go chyba nigdy nie widziałam w formie kulistej (jeżeli taką ma mieć niewyciągnięty). Nowa narośl na dole też jest taka wydłużona, obecnie jest ponad dwa razy dłuższa niż szeroka i lekko szersza na końcu niż w miejscu skąd wyrasta. Wczoraj poczytałam o nawożeniu i okazuje się, że przez przypadek został on nawieziony całkiem właściwym nawozem: na początku lata dostało mu się trochę nawozu do pomidorów. Może to go zachęciło do kwitnienia? Z drugiej strony, to biorąc pod uwagę że on taki "doświadczony przez los" wysilił się na zarówno potomka jak i kwitnienie, to może on się do grobu szykuje? Kaktusy spędzają prawie trzy-czwarte roku na zachodnim oknie w dość ciepłym pokoju, a w okolicach maja/czerwca są wysyłane na wakacje letnie na balkon, gdzie stoją i mokną na deszczu aż do września/października.
Zdjęcie ma już z tydzień lub więcej, tylko trochę czasu mi zajęło jego wklejenie. Ten owłosiony pypeć nieco urósł w międzyczasie i może faktycznie zakwitnie. Ciekawe czy drugi kaktus też kiedyś zakwitnie, ten którego "czuprynka" załapała się w dole zdjęcia
Tofka19
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2019, o 19:47

Post »

Trzymam kciuki za kwitnienie :D
To na pewno nie jest jego ostatni sezon. Natomiast formę kulistą mają wszystkie na początku, a z wiekiem się wydłużają, nie zawsze wzorcowo w równą kolumnę. Polecam zajrzeć na wątek p. Henryka - tam to dopiero jest "pole" Echinopsisów na balkonie.

Mój wiekowy Echinopsis po raz pierwszy po ok. 30 latach zakwitł w tym roku. Poprawiłam mu warunki bytowe, tj. 3 sezony pod chmurką na zmianę z foliakiem i chłodne zimowanie, no i się obudził :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nizios
50p
50p
Od: 14 cze 2021, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej, dostałem taki zestaw ostatnio, mógłby ktoś pomóc z identyfikacją i odpowiedzieć na pytanie, czy przesadzać do odpowiedniego podłoża, czy poczekać z tym do wiosny?

Obrazek
PassioViridi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2024, o 12:47

Post »

Piszę pierwszego posta na tym Forum, więc po pierwsze Witam serdecznie wszystkich Użytkowników. Szczęść Wam Boże!
Po drugie umieszczam swojego posta w dziale identyfikacji, bo nie wiem zaiste, co za kaktusa Wam przedstawiam, ale głównie chodzi mi o pomoc. Przywiozłam taką zdobycz z jakichś odwiedzin w jakiejś palmiarni, ok. trzy lata temu. Wygrzebałam tę bidulę z jakiegoś ciemnego kąta. Był bardzo zabiedzony, ale podobał mi się z powodu tych pięknych smug, które tworzy na korpusie. Myślałam, że w domu podreperuję jego wątłe zdrowie. Mój kaktusik rzeczywiście nabiera tężyzny, ale tylko górą, co tylko pogarsza sytuację, bo nie może się utrzymać na swojej wątłej nóżce. Bez podpórek nie trzyma pionu. Czy jest jakiś sposób na wzmocnienie jego podstawy?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Według aplikacji do rozpoznawania roślin
Czapka biskupa (Astrophytum myriostigma)
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
PassioViridi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2024, o 12:47

Post »

@Nizios

Patrząc od lewej:
druga roślina to crassula muscosa, a następne – gasteria, kalanchoe tomentosa, aeonium, echeveria.
Pierwsza roślina ma liście jak crassula ovata, ale nie widzę pędów, więc nie wiem: albo to taka młodziutka crassula owata, która jeszcze nie wytworzyła pędów, albo coś innego.

Właściwych porad udzielajmy we właściwych wątkach,b.proszę. To jest wątek identyfikacyjny./Adm.Karo :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

PassioViridi pisze: 14 paź 2024, o 15:13 pięknych smug, które tworzy na korpusie. Myślałam, że w domu podreperuję jego wątłe zdrowie. Mój kaktusik rzeczywiście nabiera tężyzny, ale tylko górą, co tylko pogarsza sytuację, bo nie może się utrzymać na swojej wątłej nóżce. Bez podpórek nie trzyma pionu. Czy jest jakiś sposób na wzmocnienie jego podstawy?

Na forum mamy wątki poświęcone pielęgnacji kaktusów i innych sukulentów, np. ten:
viewtopic.php?t=71932

Kaktusy powinny być zimowane na sucho do wiosny w niskiej temperaturze, poniżej około 10 stopni, inaczej będą się wyciągać z powodu niedoborów słońca i samego światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
_Luna_
100p
100p
Od: 19 lip 2014, o 19:38

Post »

Obrazek
Wie ktoś co to? Przez ciepłe miesiące ładnie rosły na zewnątrz, a teraz nie wiem, gdzie je chować na zimę. Chłodne pomieszczenie? Czy mogą być w ogrzewanym pokoju?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

To jest Rojnik (Sempervivum) i musi być zimowany w niskiej temperaturze prawie na sucho, sporadycznie podlewany.
Jest to de facto roślina ogrodowa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nowy13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2025, o 16:23

Pomoc w identyfikacji. Dziękuję.

Post »

Witam. Jestem tu nowy.
Proszę o pomoc w identyfikacji rośliny. Dostałem w prezencie. Dziękuję.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Re: Pomoc w identyfikacji. Dziękuję.

Post »

Ferocactus peninsulae
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”