Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przerabiam pomidory. Mam już przecier, pomidory w zalewie, sos pomidorowo paprykowy, jest tego około 80 słoików pojemności 0,9l.
Teraz smażę powidła, przerobiłam jak na razie 40 kg śliwek. Jutro zabieram się za marynowanie papryki.
Teraz smażę powidła, przerobiłam jak na razie 40 kg śliwek. Jutro zabieram się za marynowanie papryki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U nie też już resztki słoików ale na szczęście wyszukałam na strychu cały karton weków dokupiłam gumy i sprężyny i mogę jeszcze działać. Chcę jeszcze zrobić buraczki w całości i kapustę kwaszoną
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Marzenko masz sprawdzony przepis na kapustę kiszoną w słoikach?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam trochę młodej botwinki.Zrobiłam na zimę już kilka słoików a teraz chciałam trochę zamrozić..Czy ma ktoś doświadczenie,czy lepiej zamrozić surową czy też obgotowaną chwilę??
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9765
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Ogórek - polecane odmiany cz.2
Zaczyna się sezon przetworów ogórkowych . Szukam przepisu na korniszony , których nie
trzeba pasteryzować .
Moja dawna sąsiadka takie robiła , ale niestety nie ma już z nią kontaktu . Dobrze jakby to był
przepis z octem jabłkowym , zawsze to zdrowsza wersja niż spirytusowy .
Na jesień wysieję kilka nasion , ale chyba dopiero w lipcu . Przemyślę , którą odmianę wybrać i dobrą
miejscówkę .
trzeba pasteryzować .
Moja dawna sąsiadka takie robiła , ale niestety nie ma już z nią kontaktu . Dobrze jakby to był
przepis z octem jabłkowym , zawsze to zdrowsza wersja niż spirytusowy .
Na jesień wysieję kilka nasion , ale chyba dopiero w lipcu . Przemyślę , którą odmianę wybrać i dobrą
miejscówkę .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6338
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.5
Moja już dwa razy zerwana.
Z jednej zrobiłam cukinie w panierce z serem parmezanem. Pycha .
Cukinie, plasterki 0,5cm soli się z obu stron ,żeby puściła sok (ważne , bo wtedy mąka się przykleja do cukinii ), obtacza się w mące , potem w jajku a na koniec w panierce z 4 łyżek bułki tartej i 4 łyżek z sera parmezan.
Z jednej zrobiłam cukinie w panierce z serem parmezanem. Pycha .
Cukinie, plasterki 0,5cm soli się z obu stron ,żeby puściła sok (ważne , bo wtedy mąka się przykleja do cukinii ), obtacza się w mące , potem w jajku a na koniec w panierce z 4 łyżek bułki tartej i 4 łyżek z sera parmezan.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1026
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Słupsk
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.5
Smaka robisz.
Ja czekam na zbiór i pójdą plastry smażone w cieście naleśnikowym
Ja czekam na zbiór i pójdą plastry smażone w cieście naleśnikowym
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9765
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wczoraj zrobiłam sos śliwkowo-paprykowy . Bardzo mi posmakował to wstawię przepis . Zmodyfikowałam przepis
sosu morelowego . Dzisiaj sprawdzę jak po przegryzieniu .
Składniki - śliwki , papryka słodka i ostra , tarty imbir , czosnek , przyprawa chińska 5 smaków , dosładzałam ksylitolem ,
tarta skórka z cytryny , zakwaszałam delikatnie sokiem z cytryny i wit C .
Śliwki , paprykę i czosnek skręciłam przez maszynkę .
Przyprawa nie jest konieczna .
sosu morelowego . Dzisiaj sprawdzę jak po przegryzieniu .
Składniki - śliwki , papryka słodka i ostra , tarty imbir , czosnek , przyprawa chińska 5 smaków , dosładzałam ksylitolem ,
tarta skórka z cytryny , zakwaszałam delikatnie sokiem z cytryny i wit C .
Śliwki , paprykę i czosnek skręciłam przez maszynkę .
Przyprawa nie jest konieczna .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To jest jedyna czynność opisana.
i co dalej?
To jest sos do zjedzenia zaraz i na surowo?
To jest sos do zjedzenia zaraz po ugotowaniu?
Czy to przepis na zimę i trzeba włożyć takie surowe do słoików i pasteryzować?
Czy to przepis na zimę i trzeba gotować, i włożyć do słoików, i pasteryzować?
Jestem na etapie poszukiwania przepisów w Internecie bo klęska urodzaju i większość przepisów pisana jest w ten sposób, że nie ma informacji dla mnie niezbędnych bo nie jestem miłośnikiem gotowania, który w mig się zorientuje.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9765
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To sos na zimę , ale można jeść od razu po zrobieniu . Wszystkie składniki razem
dusić . W zależności od rodzaju śliwek będzie to krócej lub dłużej . Moje śliwki były gęste bo w tym roku susza .
Z własnego doświadczenia wiem , że bywają wodniste i wtedy trzeba uzbroić się w cierpliwość .
Po nałożeniu w słoiki pasteryzować .
Proporcji składników nie podałam bo niczego nie ważyłam . Skórkę starłam z jednej cytryny . Czosnku dałam chyba 8 sporych
ząbków . Papryka mieszana , łagodna i ostra .
dusić . W zależności od rodzaju śliwek będzie to krócej lub dłużej . Moje śliwki były gęste bo w tym roku susza .
Z własnego doświadczenia wiem , że bywają wodniste i wtedy trzeba uzbroić się w cierpliwość .
Po nałożeniu w słoiki pasteryzować .
Proporcji składników nie podałam bo niczego nie ważyłam . Skórkę starłam z jednej cytryny . Czosnku dałam chyba 8 sporych
ząbków . Papryka mieszana , łagodna i ostra .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7462
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robicie może sok z jabłek?
Jeśli tak to macie jakąś sokowirówkę co nie robi dużej piany?
Czy ta funkcja w sokowirówce " separator piany " to się sprawdza?
Jeśli tak to macie jakąś sokowirówkę co nie robi dużej piany?
Czy ta funkcja w sokowirówce " separator piany " to się sprawdza?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1746
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław / okolice Trzebnicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Muscade de Provence i budyń z dyni:
Budyń z dyni był zrobiony „na oko”, ale mniej-więcej tak:
Dynia Muscade de Provence ważyła 8 kg. Połówkę (ok. 4 kg) oskórowałam, wyłyżeczkowałam nasiona, pokroiłam w kostkę i do 5-cio litrowego gara. Puściła dużo soku. Gotowałam ok. godziny na wolnym ogniu aż zaczęła się rozpadać. Po zblenderowaniu wyszło ok. 3 litry papki.
Dodatki: rodzynki, 6 czubatych łyżek cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie, to dać 9 łyżek), 3 duże łyżki skrobii ziemniaczanej i 4 opakowania sklepowego budyniu waniliowego.
Budyń rozprowadzony był w ok. 0,5 litra mleka.
Bardzo lubię dynię z tej odmiany. Na surowo smakuje jak niesłodki melon, a budyń jest od razu waniliowy z nutą muszkatu.
Budyń z dyni był zrobiony „na oko”, ale mniej-więcej tak:
Dynia Muscade de Provence ważyła 8 kg. Połówkę (ok. 4 kg) oskórowałam, wyłyżeczkowałam nasiona, pokroiłam w kostkę i do 5-cio litrowego gara. Puściła dużo soku. Gotowałam ok. godziny na wolnym ogniu aż zaczęła się rozpadać. Po zblenderowaniu wyszło ok. 3 litry papki.
Dodatki: rodzynki, 6 czubatych łyżek cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie, to dać 9 łyżek), 3 duże łyżki skrobii ziemniaczanej i 4 opakowania sklepowego budyniu waniliowego.
Budyń rozprowadzony był w ok. 0,5 litra mleka.
Bardzo lubię dynię z tej odmiany. Na surowo smakuje jak niesłodki melon, a budyń jest od razu waniliowy z nutą muszkatu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9765
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z mojego doświadczenia kulinarnego taki rodzaj przetworu jest nietrwały . Zastanawiam się czy 3 krotna pasteryzacja w
odstępach 24 godzin wystarczy ?
odstępach 24 godzin wystarczy ?