Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Przecież to napisałem...
Skutkiem ubocznym tylko będzie to, że dobroczynki tego nie przeżyją.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2018, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wracam dziś do domu z nową alokazją azlanii (?) kupioną w biedrze jako mix. Staram się coś wyszukać odnośnie odmian ale chyba słabo mi idzie - czy "azlani" też ma różne wersje?
Mój egzemplarz ma ok 15 cm wysokości, z sześć liści i chyba pęd kwiatowy. Czy one raczej są takie mniejsze czy rozrasta się do większych rozmiarów?

Zdjęcie na razie bardzo na szybko, prosto ze sklepu. Generalnie chciałam przenosić do hydroponiki ale nie wiem czy o tej porze roku to bezpieczne? Myślę, że dam radę zapewnić jej nawilżacz, ew. doświetlanie i ciepło.
W domu obejrzę kompleksowo. Rozumiem, że pęd kwiatowy wycina się przy samej nasadzie?

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest azlani.

Pędu kwiatowego się nie wycina.

Przełożyć można do hydro o każdej porze roku.
Kwestia czy masz pojęcie o tej metodzie uprawy? Bo to nie wystarczy ot tak przełożyć do keramzytu czy lechuzy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak, hydroponike ogarniam tylko to moja pierwsza alokazja i przez to mam stresa :)
A wydaje mi się, że o odcinaniu pędu kwiatowego pisano tu często. Myślałam że skoro nowa roślina, przenoszona do hydroponiki to jeszcze obciążenie kwitnieniem jej nie jest potrzebne...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale jak kwiat ma obciążyć roślinę, skoro zdążyła już go wypuścić? W obecnej sytuacji lepiej i tak zostawić, bo po wycięciu może wypuścić kolejnego.

Co do reakcji po drastycznej zmianie warunków uprawy, Alokazje mogą odrzucić część liści dopóki nie wypuszczą tzw korzeni hydroponicznych. Niestety, jak zareaguje dana Alokazja to loteria,bo może odrzucić również tylko jednego liścia, a czasami zdarza się że w ogóle. Liście po przesadzeniu do hydro mogą u niektórych zwiednąć na parę dni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ok, może ja coś inaczej zrozumiałam.
Na starcie chyba wygląda całkiem dobrze, co będzie dalej zobaczymy. Z jakimiś stratami w liściach się liczę, grunt żeby za bardzo nie odchorowała
Obrazek
Natalia92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2024, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomocy!! Co się dzieje z moją Jacklyn..

Post »

Witam was serdecznie, otóż kupiłam dwa tygodnie temu Alokazje Jacklyn na festiwalu roślin.. i ostatnio zauważyłam że zaczyna jej żółknąć dolny liść..
Zaznaczam że jej jeszcze nie podlewalam bo ma wilgotną ziemię..
Stoi przy wschodnim oknie..
Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiedź masz w tym co napisałaś.
Jeśli podłoże jest wilgotne przez taki okres, to po prostu standardowo posadziłaś do samej ziemi uniwersalnej, czego się nie robi...

To nie są rośliny ogrodowe, rośliny doniczkowe sadzimy do mieszanki ziemi i rozluźniacza/-y.

W przypadku Alokazji, sadzisz albo do np. mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach, albo ziemi z dużą ilością perlitu.
Doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce.

Alokazja ma stać na parapecie.

Przesadź i sprawdź stan korzeni, odetnij pogniłe jak będą. Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej zachowując około 1 - 2 cm luzu.

Przy okazji ten sam w kwestii podłoża widzę u stojącego obok Zamiokulkasa... tego sadzisz do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Natalia92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze jej nie przesadziłam.. ale bardzo dziękuję za informację.. ;:167
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jeszcze gorzej..., rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie do właściwego podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Natalia92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzisiaj będę ją przesadzać. Jestem amatorką co do kwiatów, nie znam się na wszystkich, a bardzo mi się podobają roślinki a ta mnie oczarowała swoimi liśćmi.

Tak wyglądają korzenie, od spodu liści były szkodniki takie białe przecinki - zrobiłam oprysk specjalnym preparatem i teraz pozostaje mi czekać..
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bycie amatorem powinno skłaniać do pogłębienia wiedzy o uprawie danych gatunków roślin. Różne mogą mieć różne wymagania, inne stanowisko, podłoże, podlewanie, etc.

Co do szkodników czego użyłaś, Mospilanu? To on jest najlepszym do ich zwalczenia. Trzeba powtórzyć po tygodniu. Oprysk trzeba zrobić wszystkim roślinom.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Natalia92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam inny preparat, który też mi pomógł z innymi roślinami, to nie jest Mospilan.

Tak tak to wiem że po tygodniu trzeba powtórzyć. Bardzo dziękuję za rady.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”