Orius zawiera substancję czynną "tebukonazol". Tutaj masz program ochrony czosnku, opracowany przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach i jako jeden ze środków wymienia się tam "luna experience", który ma w składzie 50/50 fluopyram i właśnie tebukonazol.
Czosnek zimowy cz.6
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za objaśnienie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jak oceniacie Harnasia i Arkusa?
Dwa sezony nie sadziłam czosnku, spróbuję teraz znowu posadzić, może się uda.
Dwa sezony nie sadziłam czosnku, spróbuję teraz znowu posadzić, może się uda.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Czy cebulki czosnku zimowego sadzi się na jesieni czy na wiosnę ?.(chodzi mi o te co są na pędach kwiatostanu)
Jerzy
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Posadziłam troszkę czosnku NN i cebuli zimowe ,raz że za wcześnie a drugie że nie zaprawione pewnie czeka mnie porażka,ale na szczęście niewiele tego.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Jak długo można przetrzymywać podzielone ząbki czosnku ozimego przed sadzeniem? Czym zaprawiacie je?
Jakie macie doświadczenia w tej sprawie.
Jakie macie doświadczenia w tej sprawie.
Pozdrawiam Andrzej.
U mnie czosnek Harnaś rośnie jako chwast po obrzeżach działek. Cebulki kwiatowe wysiałem przed pięciu laty w celu ograniczenia presji nornic. Od tego czasu, dojrzały wykopuję tylko na bieżące potrzeby. Większość przechowuje się i zimuje w gruncie.
Po ostatnich deszczach pojawił się zagęszczony szczypior, który w wolnej chwili rozsadzam.
Zaletą takiej uprawy jest dostępność zielonego szczypioru w ciągu późnej jesieni, na przedwiośniu, a nawet w zimą w okresów z dodatnią temperaturą.
Porównanie odmian czosnku z Agro Polska
Po ostatnich deszczach pojawił się zagęszczony szczypior, który w wolnej chwili rozsadzam.
Zaletą takiej uprawy jest dostępność zielonego szczypioru w ciągu późnej jesieni, na przedwiośniu, a nawet w zimą w okresów z dodatnią temperaturą.
Porównanie odmian czosnku z Agro Polska
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja trzymam się zasady by główki dzielić na ząbki tuż przed samym sadzeniem. Widzę, że w internecie pojawia się coraz więcej ofert sprzedaży samych ząbków i podejrzewam, że część z nich może pochodzić z porażonych główek. Ząbki rozdzielone z główki źle się przechowują i mogą przesychać. Co do zaprawiania nie będę się wypowiadał.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Harnaś jest niewątpliwie najbardziej popularną odmianą, jest też o parę dni wcześniejszy od Arkusa. Harnaś wytwarza 8-13 ząbków a Arkus 4-7 ząbków więc materiał nasadzeniowy jest zdecydowanie tańszy w przypadku Harnasia. Warto zwrócić uwagę jeszcze na odmianę Ornak. Jest to odmiana jeszcze późniejsza, wytwarzająca 4-8 ząbków. Teoretycznie główki powinny być większe od 2 pozostałych odmian. Podobno Arkus dobrze się przechowuje ale ponieważ mam tę odmianę po raz pierwszy w tym sezonie więc trudno o wiarygodną opinię.
Czekają na wysadzenie w listopadzie.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mikar, cebulki powietrzne czosnku zimowego wysiewa się jesienią , tak jak wszystkie czosnki zimowe. Miła forumka
z bratniego forum, uprawiająca czosnek w ten sposób, podpowiedziała mi żeby wysiać na głębokość ok. 5-6 cm. Oczywiście zależy od rodzaju gleby. U mnie jest lekka, przepuszczalna więc dam raczej te 6 cm. Jak gęsto? Tu musi zadziałać wyobraźnia. Z tego siewu urosną przecież pojedyncze ząbki, trochę większe niż te w główce.
z bratniego forum, uprawiająca czosnek w ten sposób, podpowiedziała mi żeby wysiać na głębokość ok. 5-6 cm. Oczywiście zależy od rodzaju gleby. U mnie jest lekka, przepuszczalna więc dam raczej te 6 cm. Jak gęsto? Tu musi zadziałać wyobraźnia. Z tego siewu urosną przecież pojedyncze ząbki, trochę większe niż te w główce.
U mnie czosnek kiełkował z cebulek kwiatowych także samoistnie. Sam wysiewałem w rowki o głębokości 1-2cm, a wykopywałem z głębokości 3- 5cm.
Obecnie mam wszędzie kępki zielonego szczypioru czosnku, które częściowo rozsadzam ale większość jest konsumowana na bieżąco. Przy coraz cieplejszych zimach, na żyznej glebie można dać czosnkowi rosnąć przez cały rok. Mam tylko Harnasia. Arkus nie wytrzymywał susz i zanikał.
Obecnie mam wszędzie kępki zielonego szczypioru czosnku, które częściowo rozsadzam ale większość jest konsumowana na bieżąco. Przy coraz cieplejszych zimach, na żyznej glebie można dać czosnkowi rosnąć przez cały rok. Mam tylko Harnasia. Arkus nie wytrzymywał susz i zanikał.
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Przy rozdzielaniu główek Harnasia na ząbki część mi się uszkodziła po stronie styku ząbków, po prostu się oderwała łuska w niektórych całkowicie w innych częściowo, czy takie ząbki nadają się do sadzenia ?
Nadają się. Można sadzić nawet ząbki gołe, bez suchej łuski. Ważne, żeby nie było uszkodzeń piętki, tego miejsca, gdzie wyrastają korzenie.