Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2
Dziś muszę zajrzęć do mojej Caroliny. Pogoda i u mnie się załamała. Przyszły chłodne noce(dziś 10°C) a od jutra to już nawet za dnia nie będzie słońca, bo zapowiadają mocne opady deszczu do konca tygodnia. Ogólnie z tego się cieszę, bo na działce susza straszna, a arbuz w tuneliku jest, to deszcz mu nie straszny, gorzej z brakiem słońca. Miarke już wczoraj uszykowałem. Nie pamiętam tylko jak się mierzyło arbuza, czy tak jak dynie, czy jakoś inaczej, bo ostatnio weryfikowałem pomiary fielda i kabaczka, to już mi się wszystko pokręciło.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Odpowiedź masz na 7 stronie tego wątku.
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rowerzysta - może jednak będzie te 30 kg, błąd pomiarowy zawsze trzeba brać pod uwagę (ja swoją Georgię mierzyłam nierozciągliwym sznurkiem, a i tak najbardziej dokładny pomiar wyszedł mi dopiero wtedy, gdy świnka była już na stole, bo wygibasy wśród pędów dawały jednak błędy), no i może teraz Karolina opije się dodatkowo wody w te deszczowe dni... Tak czy owak - to wciąż najpiękniejsza i największa krowa na tym naszym wątkowym targu
Błażej - no, pogoda zrobiła niezłego fikołka, ale może jeszcze lato wróci - mam fotki termometru z ub. roku, gdy w październiku było 25 stopni w cieniu. Nadzieja umiera ostatnia
Błażej - no, pogoda zrobiła niezłego fikołka, ale może jeszcze lato wróci - mam fotki termometru z ub. roku, gdy w październiku było 25 stopni w cieniu. Nadzieja umiera ostatnia
- BobejGS
- Kontakt:
Wczoraj wieczorem zmierzyłem arbuza. Przybiera kiepski kształt, widać że nawożenie swoje, a możliwości rośliny swoje.
Pomiary
91/44/49
Jak go podniosłem, to w życiu nie dałbym mu tyle ile wskazuje tabela.
Od dziś już typowa jesień. Zobaczymy czy będzie przyrastać.
Pomiary
91/44/49
Jak go podniosłem, to w życiu nie dałbym mu tyle ile wskazuje tabela.
Od dziś już typowa jesień. Zobaczymy czy będzie przyrastać.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Jest lżejszy niż powinien być według tabeli bo jeszcze rośnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Jednak nie. źle spisalem z notatnika.
Prawidłowe pomiary to:
69/49/44
Prawidłowe pomiary to:
69/49/44
- Rowerzysta
Carolina Cross - 343 OTT - 32 kg
Na arbuzowisku prawie wszystko suche. W rogu leży sobie Carolina. To co widać to jej ostatnie liście. Liście na jej pędzie te najbliżej arbuza również zaczęły obumierać. Chyba zbliża się koniec. Dzisiaj mamy 61 dzień. W zeszłym tygodniu mimo ochłodzenia i opadów przytyła 3 kg. Przez ostanie kilka dni doszło jeszcze kilka set gram.
Dwa tygodnie temu tempo wzrostu spadło mimo ładnej pogody - pisałem o tym. Później przypomniało mi się, że wodę ograniczyłem o połowę. Ograniczyłem bo wszystkie Złota Wolicy pękają przy krojeniu, a Asahi pękały jeszcze przez zbiorem. Przestraszyłem się trochę i ograniczyłem, może niepotrzebnie.
Na arbuzowisku prawie wszystko suche. W rogu leży sobie Carolina. To co widać to jej ostatnie liście. Liście na jej pędzie te najbliżej arbuza również zaczęły obumierać. Chyba zbliża się koniec. Dzisiaj mamy 61 dzień. W zeszłym tygodniu mimo ochłodzenia i opadów przytyła 3 kg. Przez ostanie kilka dni doszło jeszcze kilka set gram.
Dwa tygodnie temu tempo wzrostu spadło mimo ładnej pogody - pisałem o tym. Później przypomniało mi się, że wodę ograniczyłem o połowę. Ograniczyłem bo wszystkie Złota Wolicy pękają przy krojeniu, a Asahi pękały jeszcze przez zbiorem. Przestraszyłem się trochę i ograniczyłem, może niepotrzebnie.
-
Fajny wynik
- BobejGS
- Kontakt:
No i mój zakończył żywot.. nawet nie ważyłem tylko ciachłem na pół i rzucilem kurom.
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurczę, skoro jeszcze niedawno przyrastała, to ciekawe, jak będzie z dojrzałością, zwłaszcza że krzak już mizerny. Ale sam wynik - bombaRowerzysta pisze: ↑19 wrz 2024, o 20:29Liście na jej pędzie te najbliżej arbuza również zaczęły obumierać. Chyba zbliża się koniec. Dzisiaj mamy 61 dzień. W zeszłym tygodniu mimo ochłodzenia i opadów przytyła 3 kg. Przez ostanie kilka dni doszło jeszcze kilka set gram
-
Jak mój był nawet "zjadliwy" a wybredny troszkę jestem to ten na bank będzie dojrzały
- Rowerzysta
Ostatnio zerwałem młodszą Caroline bo krzak już padł. Przed wyrzuceniem przekroiłem ją na pół. Była już częściowo wybarwiona, ale nie smaczna.
Tak się zastanawiam co miałeś na myśli z tym trzymaniem aż do samego konkursu. Wydawało mi się, że arbuz najpierw rośnie, a na koniec już tylko dojrzewa. Po co więc trzymać go dłużej ? Czy jak arbuz przejrzewa to tej wody/wagi nie traci ?
- BobejGS
- Kontakt:
Chodzi o to, że osoby uprawiające giganty starają się tak robić, by arbuz rósł do samego konkursu, a mierzenie i spisywanie ich z DAPami ma tylko i wyłącznie być informacją czy rośnie za wolno czy za szybko. Nasiona są kwestia jakby bonusową, bo głównie liczy się to by urósł jak najwiekszy i dotrwał cały do konkursu.
To tutaj jest takie liczenie DAPów w kwestii dojrzewania i pozyskania nasion. A to już nie jest czysta Carolina cross od wielu lat. Tak samo Atlantic giant już nie jest tą odmianą i liczenie DAPów wg czystej odmiany jak dla mnie nie ma większego sensu.
To tutaj jest takie liczenie DAPów w kwestii dojrzewania i pozyskania nasion. A to już nie jest czysta Carolina cross od wielu lat. Tak samo Atlantic giant już nie jest tą odmianą i liczenie DAPów wg czystej odmiany jak dla mnie nie ma większego sensu.