Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Wyszłam tylko na chwilę do ogrodu wyrwać trochę chwastów, a skończyłam przeróbką rabaty. ;:14 Zniknęła róża Alba Meiflopan, ostnice, seslerie, naparstnice, została goła ziemia. Muszę przesadzić First Lady i Cubanę, a co tam jeszcze będzie, to się okaże. :wink:

Maryniu w głowie się nie mieści, że całe miasta zniszczone. :shock: Dobrze, że ludzie się mobilizują i śpieszą z pomocą.
Trzcinniki mają też obie synowe i bardzo je lubią.
Pachnąca, kłosowa roślina to ambrozja meksykańska. Już mam pełno siewek, ale zimy nie przetrzymają.
Białe zawilce sztywne, a Monte Rose chyba dostał więcej nawozu od dalii i leży na Red Baronie.
Pewnie już posadziłaś część nowości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu młode hortensje w większości przypalone, starsze jakoś jeszcze wyglądają.
Trawy prześwietlone mocno słońcem, to proso, jest czerwono - zielone. Posadziłam wiosną pod świerkami, więc jeszcze niewysokie.
Bordowy rozchodnik, to Purple Emperor. Zrobiłam zdjęcie żeby pokazać, jak jest mało atrakcyjny. ;:222 Co roku ma gołe pędy, chyba zagrzybione resztki liści i niewiele przyrasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko miło, że zajrzałaś. ;:196 Chyba wszyscy byliśmy zmęczeni upałami i tylko podlewanie wieczorne było uskuteczniane.
Kwitnie pięć białych irysów. Przez sześć lat nie wiedziałam, że mogą kwitnąć jesienią. ;:131
Dziękuję ;:180 w imieniu Igi, zatrwian w słoiku, a boki oklejone płatkami kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Florianie rdest kwitnie od lipca i jeszcze z miesiąc pocieszy, choć już zaczyna osypywać płatki.
Białe zawilce ususzyłam, muszę je przypilnować za rok. :oops:
Życzę Ci, żeby tak wzszedł wiosną żeniszek. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przycięte cisy ładnie przyrosły.

Obrazek

Inne się czerwienią.

Obrazek

Zostawiłam tylko dwie hortensje Bobo, bo nie kwitły pod wielkim klonem. Synowa się ucieszyła, ma słoneczny ogród. ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Soniu jak zwykle piękne miejsca prezentujesz nam ze swojego ogrodu. ;:138
U Ciebie nie widać roślin umęczonych letnim upałem. Rosną i kwitną pięknie.
Czym skończyla się ta przeróbka rabaty? :shock: Zniknęły rośliny a została goła ziemia?
Usunęłaś ale chyba nie wyrzuciłaś ich zupełnie? To niemożliwe chyba... :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karo róża w innym ogrodzie, a ostnic i seslerii mam po pięćdziesiąt, więc kilka sztuk zawsze ląduje w kompostowniku. Naparstnice przesadzam, będzie wiosną tyle co orlai. ;:306
Zastanawiam się nad przesadzeniem tam róż, ale jeszcze kwitną. ;:173
Dziękuję, ;:196 teraz nawet trawnik pięknie zielony, byliny też odżyły, mają dość wilgoci.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zawsze podziwiam Twoje hurtowe ilości roślin. :roll: U mnie się tak nie sieją ale moja gleba nie taka żyzna po ponad 40 latach intensywnych upraw. ;:173
Takiego zawilca straciłam po podlewaniu deszczówką...liście i kwiaty zbrązowiały jakby oparzone. ;:oj
U Ciebie już chryzantema kwitnie, ;:333 ja straciłam po tej zimie wszystkie...złocienie też.Ale rosną już następne,,,
Dobrego tygodnia Soniu! ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po wakacyjnej nieobecności trochę potrwa nadrabianie zaległości na FO. Piękny jesienny ogród. :) Oszałamiająca ilość owoców na cisie. Jaka to odmiana? U mnie kilka tylko, ale to młodziak jeszcze.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pan mający hurtownię kory, był miły i sam mi przywiózł 15 worków. Już rozsypałam pod borówki i na rabaty.

W piątek jednak przesadziłam kwitnące róże, ;:173 kwiaty powędrowały do wazonu. Dosadziłam szałwie, orlaje, naparstnice i pewnie jeszcze jednoroczne wiosną dołożę.
Odmłodziłam też kilka roślin i posadziłam w wolne miejsca.
Zlitowałam się nad ośmioletnią kępką szczypiorku i kilkanaście cebulek posadziłam do drugiej podwyższonej grządki. :roll:

Obrazek

Maryniu chryzantema to Starlet, kwitnie od 20 lipca. Moje wszystkie przeżyły, choć w różnej kondycji.
Białe zawilce odżyły po deszczu i mają sporo kwiatów.
Dziękuję, ;:196 weekendy tradycyjnie z wnukami i ogrodzie nawet trochę popracowałam.
Siewek mam milion, ;:223 ale cynie i żeniszki mróz zniszczy nawet ich nie pielę. Tylko orlaję i ostnice potraktowałam motyczką.

Moniko zimą będzie więcej czasu na spacery forumowe, bo ogrody będą w odstawce. ;:108
Dobrze, że Twoje zdrowie już się poprawiło. ;:167
Cisy Hicksii, Lescov i baccata tnę co roku, tylko słabo przycinane, co roku mają dużo owoców. Mam też Hilli, ale one nie zawiązują nasion.
W tle lawendy widać minimalnie cięty żywopłot z Hicksii obsypany owocnikami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro postanowiły kwitnąć jesienią, to przybyło pięć nowych poletek irysów niskich i wysokich.

Obrazek

Obrazek

Średnie i miniaturowe dalie kwitną, ale jedną wykopałam, robiąc miejsce dla podzielonego rozchodnika naskalnego.

Obrazek

Obrazek

Karpa malutka, dwie małe kulki ale spróbuję przechować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i moje ulubione sieweczki. :;230

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Nawet cynie zdążą się u Ciebie rozsiać? :shock: U mnie mnóstwo siewek, po liścieniach nie wiedziałem czego ale już są pierwsze listki - oczywiście orlaji :lol:
A żeniszki Twoje - wspaniałe!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie u mnie cieplejsza gleba, więc orlaja już spora.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Pomimo suszy Twój ogród wygląda pięknie i kolorowo.
Kokon modliszki widzę pierwszy raz, człowiek jednak uczy się całe życie.
Irysy fajnie, że zakwitły jesienią.
U mnie teraz zakwitła na jednej gałązce krzewuszka i dwa żółte pospolite liliowce.
Anomalie pogodowe sprawiają, że rośliny wariują.
W tym roku u mnie powojnik Miss Bateman zakwitł bardzo późno (teraz też kwitnie) bo przymrozki kwietniowe uniemożliwił mu kwitnienie w normalnym, pierwszym terminie.
Cynie chyba wysieję w przyszłym roku bo bardzo mi się podobają.
Dobrze, że u Ciebie sobie mogę pooglądać.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ty to szalejesz kobieto.
Mnie ten sezon zupełnie pozbawił weny, a Ty przerobiłaś cała rabatkę.
Ten weekend był pierwszym, który poświęciłam na prace ogrodowe.
Miałam totalnego doła . A jak tylko zmęczyłam sie w ogrodzie od razu humor wrócił.
Jakbyś chciała jeszcze wyrzucić seslerię, to lepiej wyślij ją do mnie :D
Tym iryskiem tez nie pogardzę
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada od dwu dni, mój ogród zadowolony. Niestety jesień zaczyna się u mnie wirusówkami, więc siedzę w domu. ;:145

Ewuniu miło Cię znowu powitać. ;:196 Przesadzałaś budleję i inne byliny, więc nie mogłam być gorsza, nawet dwie róże zmieniły miejsce. ;:173 Lubię kolory, a lipiec i sierpień to czas jeżówek i hortensji.
Ogród po dwu tygodniach bez deszczu dostaje trochę wody, więc wygląda przyzwoicie. Tylko nowo posadzane rośliny podlewam konewką częściej.
Siej cynie są w tak różnych kolorach, ;:215 że coś wybierzesz. Wysiewam w domu w kwietniu i po połowie maja sadzę do gruntu. Ślimaki je kochają więc trzeba chronić, bo małe siewki zjadały do korzenia.

Gosiu nie pracuję 8 godzin, a jestem na takim etapie życia, że szkoda mi każdego dnia. ;:108 Ogród mnie odstresowuje i poprawia kondycję fizyczną. Obie synowe też wspomagam. :)
Widziałam, że tworzysz rabatę leśną i trawnika ubywa. Brawo za pienne hortensje, zrobiłaś miejsce na nowe byliny. ;:138
Chyba musisz się nauczyć, żeby odmawiać darów w postaci roślin. :wink: Mnie to coraz łatwiej przychodzi.
Dziękuję za wizytę, ;:196 przypomnij wiosną o seslerii i irysach białych.

Zdjęcia z okna sypialni.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

cymciu, u Ciebie widok z okna przypomina fotki z programu do projektowania ogrodów Puzzle. Tak tutaj wszystko dopieszczone, że aż po prostu niemożliwe do pojęcia. :roll:
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widok z okna piękny. Szacun, bo wiele pracy włożyłaś w to.
Właśnie takie obsypane czerwonymi kulkami cisy mi się marzą jak pokazujesz w tle lawendy. Mam tę samą odmianę, więc szansa na przyszłość jest. :)
Właśnie coś moje zdrowie nie najlepiej. Leżę pod kołdrę i popijam imbirową herbatkę. Wszystkie sadzonki poszły do donic w związku z tym. Całe szczęście, że miałam balkonową hodowlę pomidorów, bo byłby prawdziwy kłopot.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”