Pomidory uprawiane w gruncie - cz.9
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane w gruncie - cz.9
U mnie gruncie również sporo odmian ciągle owocuje. Niestety przez chłodne noce zaczynają pękać.
Z chętnymi na pomidory nie ma problemu.
Z chętnymi na pomidory nie ma problemu.
Pozdrawiam, Jacek
Na stronie https://www.dionp.pl/jak-ukorzenic-wilk ... -odrostow/
podają, że sadzonki wegetatywne powtarzają cechy rośliny matecznej.
U mnie z sadzonek pozyskanych z wilków prawdopodobnie czerwonego Jutrosza otrzymałem czarne pomidory. Jeden krzew samokończący pokrojem i kształtem przypomina Jutrosza, ale kolor ma podobny do Black Prince.
Drugi z ciemnymi owocami jest wyższy, a ciemne owoce mają wielkość i kształt wydłużonego o połowę kurzego jaja.
Owoce obydwu mutantów smakują jak BP, którego miałem na oddalonej o 100m działce. Black Prince w tym roku wypadł już na początku sierpnia. Liście czerniały w lipcu od silnego promieniowania. Pomidorki miał jak zawsze spłaszczone, ale tylko do 100 gram.
Ciekawostką jest to, że obydwa pomidory nadal są zielone i mają jeszcze po kilka dużych pomidorów, które pomału się wybarwiają.
Czy możliwe jest skrzyżowanie się pomidorów przez trzymanie różnych odmian kwitnących wilków w jednym słoiku z wodą ?
podają, że sadzonki wegetatywne powtarzają cechy rośliny matecznej.
U mnie z sadzonek pozyskanych z wilków prawdopodobnie czerwonego Jutrosza otrzymałem czarne pomidory. Jeden krzew samokończący pokrojem i kształtem przypomina Jutrosza, ale kolor ma podobny do Black Prince.
Drugi z ciemnymi owocami jest wyższy, a ciemne owoce mają wielkość i kształt wydłużonego o połowę kurzego jaja.
Owoce obydwu mutantów smakują jak BP, którego miałem na oddalonej o 100m działce. Black Prince w tym roku wypadł już na początku sierpnia. Liście czerniały w lipcu od silnego promieniowania. Pomidorki miał jak zawsze spłaszczone, ale tylko do 100 gram.
Ciekawostką jest to, że obydwa pomidory nadal są zielone i mają jeszcze po kilka dużych pomidorów, które pomału się wybarwiają.
Czy możliwe jest skrzyżowanie się pomidorów przez trzymanie różnych odmian kwitnących wilków w jednym słoiku z wodą ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To chyba niemożliwe . Sadzonka z wilka to nadal ta sama roślina .
Robię takich sadzonek całkiem dużo i nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło .
Robię takich sadzonek całkiem dużo i nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło .
Ten z owocami jajowatymi mógłby powstać ze skrzyżowania Black Prince z Promykiem, Żółtym Ożarowskim lub NN (krzew o niekończącym się wzroście, z owocami w kształcie żółtej gruszki, najbardziej przypominający Yellow Pearshaped, od którego różni się mniejszą plennością i dwukrotnie większymi owocami).
Zrobię zdjęcia mutantom.
Zrobię zdjęcia mutantom.
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku wysadziłem kilkanaście sadzonek z wilków, część ze zwykłych, część z f1 i wszystkie sadzonki powtórzyły owoce z rośliny pierwotnej.
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie owoce miała roślinna mateczna?
Musiało zajść '' skrzyżowanie'' odmian.
Musiało zajść '' skrzyżowanie'' odmian.
Wroniarz, raczej pomyliłeś sadzonki. Sadzonki wegetatywne zawsze będą identyczne jak roślina mateczna, bo są jej częścią. Do krzyżowania odmian dochodzi wyłącznie poprzez nasiona, u pomidora dość trudno na dodatek.
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Jedyna opcja, że z wilków będą "różne" odmiany to szczepienie na podkładce różnych odmian - ale raczej wątpię że @Wroniarz w to poszedł
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Ukorzenialiście wilki kwitnące ?
Zdjęcia hybryd z przed kilku godzin.
1. Czarny Jutrosz z wilka sadzonego w na początku sierpnia. Zjedzono 3-5 równych owoców 300-400gr koloru jak u Black Prince.
2. Czarne Jajo. Nigdy nie miałem podobnych. Miąższ jak u Black Prince.
NN Domniemany rodzic (obok BP) czarnego jaja. Krzew o niekończącym się wzroście, owoce: złote śliwki 2x3cm. Mam go trzeci sezon z domieszki do torebki polskich nasion.
Zdjęcia hybryd z przed kilku godzin.
1. Czarny Jutrosz z wilka sadzonego w na początku sierpnia. Zjedzono 3-5 równych owoców 300-400gr koloru jak u Black Prince.
2. Czarne Jajo. Nigdy nie miałem podobnych. Miąższ jak u Black Prince.
NN Domniemany rodzic (obok BP) czarnego jaja. Krzew o niekończącym się wzroście, owoce: złote śliwki 2x3cm. Mam go trzeci sezon z domieszki do torebki polskich nasion.
Wroniarz, masz szczęście, gotowa nowa odmiana , jak dobra, zbierz nasiona. Ciekawe, jakie okazy będą w następnych pokoleniach.
Anna
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Nigdy nie miałam tak długo pomidorów jak w tym roku.
Najlepiej w tej chwili owocują samosiejki i te odmiany które siałam najpóźniej.
Dzisiejszy zbiór.
Bosque Blue Plum, Alicante, Flanders Contrast i K133.
Najlepiej w tej chwili owocują samosiejki i te odmiany które siałam najpóźniej.
Dzisiejszy zbiór.
Bosque Blue Plum, Alicante, Flanders Contrast i K133.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kasia , jak smakuje Alicante i k/133 ?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Alicante jest kwaśny, K133 dość dobry, w zeszłym roku był moim nr.1.
Obecnie Bosque Blue Plum jest najlepszy w smaku, bardzo słodki i śliczny, do tego dość plenny.
Obecnie Bosque Blue Plum jest najlepszy w smaku, bardzo słodki i śliczny, do tego dość plenny.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo