Borówki są bardzo wrażliwe na przenawożenie i uszkodzenie korzeni zbyt dużą dawką. W donicach bardzo łatwo o to, dlatego daje małą dawkę mikrogranulatu, nie ważę tego ale jest to mała do średniej szczypta na doniczkę w zależności od pojemności w 3 dawkach. Dodatkowo nawożę nawozem rozpuszczalnym, który jest bezpieczny bo jest w małym stężeniu i nie szkodzi korzeniom. Widziałem jednego ,,artystę" na działce jak sypał sporą garść pod samą karpę a potem się dziwił, że mu nie rosną. To było kilka lat temu i do dziś mu nie rosną tak to szkodzi.
Oglądałem wczoraj film gdzie jeden szkółkarz co ma dobrej jakości sadzonki mówi ,że borówek się nie nawozi tylko dokarmia. Najszybciej działa nawożenie dolistne i na słabe krzewy warto podobno je zastosować a efekt jest niemal natychmiastowy?
Można dokarmiać naturalnie różną materią organiczną lub gnojówkami na jej bazie albo kupić korę iglastą lub podkładową(drobna) albo kupić Carbomat i rozsypać pod krzewami. Ja kupiłem na wiosnę 2 worki po 20 l i jestem bardzo zadowolony. Na wiosnę znowu kupię 2 worki a może nawet 4 bo mam tych krzaczków sporo.
Moim zdaniem dobrym sposobem jest łączenie wszystkich metod dokarmiania trochę kory, trochę igliwia, zrębek, Carbomatu, szczypta nawozu z mikroelementami i co jakiś czas zakwaszona woda specyfikiem rozpuszczalnym. We wrześniu dałem nawóz jesienny z siarką i borówki już się żółcą i czerwienią a na pędach pojawiają się pączki kwiatowe. Tylko na niektórych krzewach są za długo rosnące przyrosty ale tym się nie należy przejmować jak przemarzną to się wytnie przy cięciu wczesnowiosennym.
Borówka amerykańska - uprawa w donicy na balkonie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - uprawa w donicy na balkonie
Dwie przenawożone w ubiegłym sezonie borówki nie ruszyły ze wzrostem. Po wykopaniu okazało się że bryły korzeniowe były wielkości pięści i nie miały cienkich korzonków. Spróbuję od wiosny nawozić je dolistnie.
Jestem natomiast zadowolony z tego, że na pozostałych borówkach liście są jeszcze zielone i pędy nadal przyrastają. W wątku Borówka amerykańska-choroby jest wykres zależności tempa wzrostu pędów od temperatury gruntu na głębokości 15cm. Wynika z niego, że pędy ruszają przy 3 st. C. Wzrost ustaje przy temperaturze gleby równej 0 st. C.
Jestem natomiast zadowolony z tego, że na pozostałych borówkach liście są jeszcze zielone i pędy nadal przyrastają. W wątku Borówka amerykańska-choroby jest wykres zależności tempa wzrostu pędów od temperatury gruntu na głębokości 15cm. Wynika z niego, że pędy ruszają przy 3 st. C. Wzrost ustaje przy temperaturze gleby równej 0 st. C.