Grzyby identyfikacja
-
- 50p
- Od: 23 cze 2020, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grzyby identyfikacja
Wygląda na grzyba z rodziny kustrzebkowatych.
Jest ich podobno kilkadziesiąt różnych gatunków.
Można pokusić się o poszukanie opisów i grafiki dla hasła "Kustrzebka ( Peziza)"
ale stanowczo odradzam jedzenie nieznanego grzyba.
Jeżeli nawet z opisów wynikałoby, że jest jadalny to nigdy nie ma pewności
czy rozpoznanie jest prawidłowe.
A wiadomo, że możliwe jest nawet śmiertelne zatrucie grzybami.
Jest ich podobno kilkadziesiąt różnych gatunków.
Można pokusić się o poszukanie opisów i grafiki dla hasła "Kustrzebka ( Peziza)"
ale stanowczo odradzam jedzenie nieznanego grzyba.
Jeżeli nawet z opisów wynikałoby, że jest jadalny to nigdy nie ma pewności
czy rozpoznanie jest prawidłowe.
A wiadomo, że możliwe jest nawet śmiertelne zatrucie grzybami.
Pozdrawiam Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Wygląda na podróżkę. Jeśli masz wątpliwości to powąchaj. Ma bardzo przyjemny zapach. I oczywiście ten beżowy kolor. Są grzybki bardzo podobne do podróżek ale są białawe i bez zapachu - do wyrzucenia. Z podróżek nadają się tylko kapelusze; ogonki mają konsystencję papierowego sznurka i tak samo smakują. Same grzybki wspaniały dodatek do zup jarzynowych.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Rodzina kruchaweczkowate, czernidłak. Na zdjęciach dokładnie nie widać, ale jeżeli wierzchołek jest czerwonobrązowy, a średnica kapelusza od 1,5 do 4cm, stawiam na czernidłaka szaroblaszkowego. Jego kolor zmienia się w zależności czy jest sucho czy wilgotno. Niejadalny!
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Rozpoznanie grzybów
Nie są jadalne! Nie znam ich nazwy ale są to jakieś blaszkowce więc wg.mojego rozeznania niejadalne.
Re: Rozpoznanie grzybów
Przypomina Olszówkę - Krowiaka. Dawniej jadalny a dziś uchodzą za szkodliwe. Ja tego nie zbieram, więc to gdybanie.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Gwarantuję że to nie olszówka!
Z grzybów sitkowych trujących jest tylko 3 czy cztery gatunki. No może pięć! Z blaszkowych 50 % gatunków gwarantowanie trujących. Tak że trzeba je dobrze znać aby zbierać. Co do olszówek...Zjadłem ich ze 30 kg i żyję! Ale nie jest to grzyb wiele wart. Po obgotowaniu ( bez tego różnie może być !!! )i wylaniu brunatnej wody smakuje jak drewno. Małe egzemplarze szły do octu, dużych nikt nie brał. Na Białostocczyźnie kisi się jak ogórki, i jest zagrycha do wiadomego płynu.
Z grzybów sitkowych trujących jest tylko 3 czy cztery gatunki. No może pięć! Z blaszkowych 50 % gatunków gwarantowanie trujących. Tak że trzeba je dobrze znać aby zbierać. Co do olszówek...Zjadłem ich ze 30 kg i żyję! Ale nie jest to grzyb wiele wart. Po obgotowaniu ( bez tego różnie może być !!! )i wylaniu brunatnej wody smakuje jak drewno. Małe egzemplarze szły do octu, dużych nikt nie brał. Na Białostocczyźnie kisi się jak ogórki, i jest zagrycha do wiadomego płynu.
Dziękuje za wskazówki co do gatunku grzybów, żeby się nie zmarnowały dałam na kompost