Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3

Drzewa owocowe
Bruce Lee
50p
50p
Od: 6 mar 2022, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3

Post »

Jaka to może być odmiana o pomarańczowym,paskowanym kolorze?Początkowo sądziłem ,że kuna zrzuciła niedojrzałe owoce,ale się osypały,są miękkie,dość słodkie ,jednym słowem dojrzałe.Mało kwaśne.Pestka standardowa.
Obrazek
P.S.Przepraszam ,iż piszę post pod swoimi postami,ale jestem zszokowany i zaskoczony-tym pomarańczowym"mutantem"..
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jest podobnie. Część krzewów ma jasne owoce, tez słodkie i sporej wielkości. Mam szpaler z ponad setki krzewów i różnice w kolorze i wielkości są spore. Nawet pora dojrzewania jest różna. Pierwsze są dobre z ziemi pod koniec lipca a ostatnie wita śnieg. Mam zamiar na jesieni trochę przerzedzić tę miniplantację. Pod piłę pójdą w pierwszym rzędzie te o drobnych owocach. Te o jasnych też nie mają większego zastosowania, chyba że na oliwki. Czeka mnie spore ognisko zimą. I tu ponawiam pytanie, jak ograniczyć owocowanie tej rośliny?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ankun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2024, o 17:54

Dereń

Post »

Witam
Potrzebuję porady odnośnie derenia. Czy po wycięciu derenia i wykopaniu pniaka dereń odrasta od pozostawionych korzeni ?
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Re: Dereń

Post »

Nie spotkałem się z czymś takim. Odrasta jedynie jak się pozostawi pieniek. Z drobnych korzeni nigdy mi się nie przytrafiło.
Dereń jadalny(cornus mas)
Ankun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2024, o 17:54

Re: Dereń

Post »

Dziękuję , pozdrawiam serdecznie .
Bruce Lee
50p
50p

Post »

Przypuszczam,że może być w handlu jakaś chemia ,do oprysku-przerzedzająca zawiązki/kwiaty...Mam odwrotny problem ,śliwki,czereśnie ,grusze ,orzechy włoskie-kwitły na potęgę,jednak z powodu zbyt wczesnej wegetacji -kwiaty skosił mróz-z białych stały się ceglaste,czyli martwe.Obawiam się ,iż będzie się to powtarzało-bo być może klimatolodzy-ekolodzy ,mają rację,i klimat się ociepla nieodwracalnie a nie okresowo ,jak to miało miejsce w przeszłości.Chętnie bym zakupił środek opóźniający kwitnienie. Z innej beczki:Dereniówka w tym roku zapowiada się na zacny trunek.(Dodałem trochę suszonych owoców czarnej jagody-z pewnością ma to wpływ na burgundowy odcień oraz subtelnie współgra z nutą przewodnią ''Królowej nalewek"). ;:333
krtek
50p
50p
Od: 19 maja 2023, o 08:38

Post »

seedkris pisze: 28 wrz 2023, o 13:29 Mam kilkuletni żywopłot z derenia, wyścielony matą.
Czy jest szansa na fotkę? Zastanawiam się nad stworzeniem części żywopłotu z derenia.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszperam w albumach i coś odnajdę. lub jutro cyknę fotkę. Sezon się kończy i bardzo dobrze.
Bruce Lee
50p
50p

Post »

Dotąd sądziłem ,że klęska urodzaju to czysto abstrakcyjne pojęcie...Widać-,muszę zrewidować swój pogląd.Jeśli czegoś nie zebrałem/nie zdołałem przetworzyć -to po prostu zostawiałem to pod drzewem -te owoce. Jak w naturze. Przyznam jednak ,iż mój ogród nie jest zbyt reprezentacyjny. Jedank lubię go-dobrze się w nim czuję ,mimo naturalistycznego charakteru.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Takie znalazłem. Mam posadzony po dwóch stronach drogi wewnętrznej.
krtek
50p
50p

Post »

Super wygląda, dziękuję!
Patrząc na swoje sadzonki nie sądziłam, że może wyjść aż tak gęsty, i to od samego dołu.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dołem podczyściłem tak ca na 40cm wys. Mam psa i on biega swobodnie pod spodem. To jest dobra zasłona od sąsiadów ale tylko na czas z listowiem. Zimą sypiemy śnieg do środka żywopłotu, tylko taka opcja była. Jadąc odśnieżarką mogę ustawić wylot śniegu prosto do środka żywopłotu. Dawniej był z żywotnika i brakowało miejsca na śnieg.
krtek
50p
50p

Post »

Wiem że nie jest zimozielony. Wymyśliłam sobie go tylko na kawałek, część "sadu". Tam zimą nie będzie to miało znaczenia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”