Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej,przeznaczenie

Drzewa owocowe
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej

Post »

Ja dosadziłem Boreal Blizzard i Aurorę obie mają smak wybitny ale nieco inny a owoce są duże i jest ich dużo a poziom zapylenia wysoki. Blizzard zaczyna się wybarwiać na początku czerwca, można zacząć skubać około 10 czerwca, 15 można rwać 20 czerwca koniec. Z Aurorą jest podobnie choć jest kilka dni dłużej do 25 czerwca. Aurora ma nieco inny posmak owoców ja ją uwielbiam. Blue banana nie jest kwaśna, dość smaczna, słodka ale chyba nie tak jak Blizzard? Wybarwia się w 3 dekadzie maja i 5-10 czerwca jest po owocach.
Aurora ładnie rośnie w górę w kształcie V. Blizzard też ładnie rośnie. Po 4 latach nie wymagają prawie żadnego cięcia. Dobry wzrost, dużo owoców i grubych, takie są te dwie odmiany i po szukać innych?
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przekonaliście mnie. Dosadzam Boreal Blizzard, ale będę szukał gdzieś miejsca na jeszcze jeden, jakiś wcześniejszy krzew :wink:
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Mam dwie teoretycznie najwcześniejsze odmiany: trzyletnie Karinę i Morenę. W stosunku do pozostałych około 10 odmian wybarwiają się tylko kilka dni wcześniej od większości pozostałych. Tak że super wczesne nie istnieją.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

U mnie najwcześniej owocuje Dlinnopłodna, jakieś dwa, trzy tygodnie wcześniej niż inne odmiany, ale to jest stara odmiana, o bardzo małych owocach i smakowo też pozostawia wiele do życzenia.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie na jednej wybarwienia pojawiają się już po 15-20 maja zależnie od pogody i sezonu. Prawdopodobnie jest to Czelabinka. Ma małe owoce i nawet smaczne ale trzeba poczekać do końca maja. Ale podskubywać można wcześniej. U mnie sezon jagodowy trwa góra 4 tygodnie owoce zbieram od przełomu maja i czerwca do 20 czerwca czasami trochę dłużej.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Re: Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej,przeznaczenie

Post »

Mam Wojtka i Zojkę. Nie są to najwcześniejsze odmiany, ale w tym roku owoce pojawiły się już w maju. Wojtek mi smakuje, Zojka mniej, jest kwaśniejsza. Owoce nie są zbyt duże. No i nie zdążyłam wielu zjeść, bo zbyt długo czekalam aż dobrze dojrzeją i kosy mnie wyprzedziły.
Kiedyś kupowałam w sklepie przepyszne jagody - ogromne, słodkie, pachnące lasem i bardzo chciałabym wiedzieć, jaka to odmiana, żeby kupić krzew. Niestety, nie przejechałam się wiosną do szkółki, żeby posmakować na miejscu co tam mają, więc nadal nie wiem.
Dawno temu większość dostępnych jagód miała gorzko-kwaśny posmak i zniechęcała do jedzenia na surowo. Teraz już rzadko takie można spotkać.
Pozdrawiam, Ilona
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Starsze odmiany mają najwyraźniej problem z ociepleniem klimatu. Zawsze przy drodze podziwiałem ładne krzewy z dużą ilością dużych owoców. Właściciel tych krzewów czekał ze zbiorem długo i rwał wszystkie naraz. Od 3 lat nie widziałem już tych dużych owoców. A ostatnio jadę powoli i widzę ,że tych jagód już nie ma a na ich miejscu trawka ozdobna i Hortensje. U mnie to samo te stare typu a właściwie odmiany Sinogłaska i podobne, parę owoców na krzyż wartość użytkowa zerowa, nawet tego nie rwałem. Świetnie radzą sobie odmiany kanadyjskie Aurora, Honeybee, Bestia i Blizzard, Piękna jest trochę gorsza sypie się a i smak nieco kwaskowy ale jeden polecam posadzić jako uzupełnienie zapylaczy. Ja jagody uwielbiam i uważam ich smak za ciekawszy od borówek a kwaśne akcenty to zaleta dający lepszy bukiet smakowy. Kucharze też czasem dają sok z cytryny by podkreślić lub przełamać smak. U mnie sprawdza się taki zestaw i jeszcze kilka innych odmian jak np. Lawina. Reszta dostanie ostatnią szansę jak za rok nie zaowocują to je wymienię.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zeszłym tygodniu byłem na działce i trzy krzewy jagody zrobiły mi niespodziankę ;:145

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Yogibeer, czy Blizzard i Aurora są dla siebie zapylaczami?
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Blizzard to Beast a Aurora to Honey Bee lub seria Indigo i tutaj Gem jest dobra.
Wpisz w google : jagoda kamczacka zapylacze tabelka i tryb grafika to pierwsza grafika masz najlepsze zapylacze dla tych odmian.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Mam Aurorę przy Honebbee i myślaam prosadzić jej z drugiej strony właśnie blizzarda. Jednak za duża rosbieżność w kwienieniu.
Zamówiłam wszystkie 3 boreale. Czy zadołować je do wiosny, czy posadzić na miejsce stałe. Będą za 3 dni.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aurora jest dobrym zapylaczem, chyba? Ale mam też inne jak Bestia(też fajna odmiana, warto mieć choć 1 krzew) Mam też tą Piękną i Honeybee. Z takim zestawem Blizzardy są zapylone dobrze i obsypane grubymi jagodami. Ja tak mam na działce nie wiem jak by było tylko z samą Aurorą. Honeybee też jest dobra owoce ma duże i smaczne i właśnie ta odmiana została wprowadzona jako zapylacz do Aurory. Piękna ma duże owalne owoce , które opadają a smak bardziej kwaskowy ale jest dobrym zapylaczem dla Bestii i Blizzarda też.
Jak bym miał posadzić teraz 10 szt. to bym posadził 4 Blizzardy, 2 Aurory, 2 Bestie, Honeybee, Piękną. Dobry zestaw kanadyjski na polskie warunki ocieplenia klimatu. Mam też inne odmiany jak Lawina też obiecująca, która spodobała mi się i mam kilka. Śmiało można sadzić na miejsce stałe.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Dla mnie ,,namber łon'' pozostaje Indigo Gem. Zasilane obornikiem daje po 3 litry z krzewu grubych ciemnych baryłek o wadze do 2 gram. U mnie jest najsłodsza, a z powodu jędrności daje się dłużej przechowywać.
W tym roku dla lepszego zapylania Wojtków, których uzbierało się już dziesięć krzewów ( w sumie z jagodami zbliżam się do czterdziestki) dosadziłem dwie Zojki . Posadzone tydzień temu (po rozluźnieniu poskręcanych korzeni) nie straciły liści. Aktualnie panują dobre warunki do nasadzeń (mają być 2 tygodnie bezmroźne, a temperatura gruntu wynosi jeszcze około 10 stopni).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”