Dąb Turnera (Quercus x Turneri) pseudo turneri
Re: Dąb Turnera (Quercus x Turneri) pseudo turneri
Hej martin79
Jestem finansistą a mylą mi się waluty, miało być 800 PLN za 2 drzewka, czyli koło 90 EUR za 1szt. A możesz podesłać namiar na szkółkę w Czechach?
Pozdrawiam
Jestem finansistą a mylą mi się waluty, miało być 800 PLN za 2 drzewka, czyli koło 90 EUR za 1szt. A możesz podesłać namiar na szkółkę w Czechach?
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2019, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na ebay nawet taniej, są też polskie szkółki ale wymagają cierpliwości ...
Co do nigra on jest pół zimozielony. Powoli zaczyna u nas rosnąć jak chwast. Ciekawe czy zmieniający się klimat spowoduje, że inwazyjny rubra przestanie nim być (będzie dla niego za ciepło).
Strona echhh nie mam na nią czasu a warto by odnowić (bo się technologie za szybko zmieniają).
Co do nigra on jest pół zimozielony. Powoli zaczyna u nas rosnąć jak chwast. Ciekawe czy zmieniający się klimat spowoduje, że inwazyjny rubra przestanie nim być (będzie dla niego za ciepło).
Strona echhh nie mam na nią czasu a warto by odnowić (bo się technologie za szybko zmieniają).
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
https://www.rajflory.cz/dub-spanelsky-a ... hispanica/
Tu masz link do strony czeskiej szkółki
Tu masz link do strony czeskiej szkółki
To i owo opuncjowo Marcina
-
- 20p - Rozkręcam się...
Jeszcze ostatnio dostałem info o https://eshop.tropik.cz
Ebay scholl tu Maya, konieczko w polsce
Jest generalnie smutne że te rośliny pochodzą w zasadzie od dwóch może trzech dostawców nasion z USA i nie stety nie zawsze jest pewność co do gatunku. Natomiast meksykańskie to głównie z francuskich/brytyjskich arboretów I najczęściej to mieszance. A wśród właśnie meksykańskich widzę największy potencjał. Jest jeden człowiek, który skutecznie szczepi i czasami można dostać te rośliny w innych szkółkach (widać to po asortymencie). Chiny che che ... Jeszcze czasami inne rejony Azji.
Ebay scholl tu Maya, konieczko w polsce
Jest generalnie smutne że te rośliny pochodzą w zasadzie od dwóch może trzech dostawców nasion z USA i nie stety nie zawsze jest pewność co do gatunku. Natomiast meksykańskie to głównie z francuskich/brytyjskich arboretów I najczęściej to mieszance. A wśród właśnie meksykańskich widzę największy potencjał. Jest jeden człowiek, który skutecznie szczepi i czasami można dostać te rośliny w innych szkółkach (widać to po asortymencie). Chiny che che ... Jeszcze czasami inne rejony Azji.
Z tych u mnie, dwa ostrolistne niestety nie przeżyły. Jeden nawet zakwitł, ale nie zauważylem, że w wyniku spękania szyjki korzeniowej nie było połączenia miedzy korzeniem, a częścią zieloną- w rezultacie korzenie z braku substancji odżywczych obumarły i całość rośliny również. Można było ściąć go wiosną przy ziemi jak radził Reichel, wtedy byłaby szansa na jakies odbicie. Drugi (odmiana Matteini) był scięty do żywego drewna i odbijal, ale potem zamarł, być może z powodu suszy. Został po nim odrost z korzenia/ z podkładki, ale to już jakiś inny zwykły ostrolistny, i wspominane wyżej siewki.
Dąb Turnera także nie przeżył, podkładka odbiła, podkładką okazał się dąb szypulkowy. Zmarznięty dąb Maya, odbił przy ziemi.
Dąb rotundifolia rośnie, ale słabo rośnie, mimo, że już trzyletni.
Dąb korkowy rósł do września, potem usechł, być może został zadeptany, albo psy lub dziki go wykończyły moczem. Dęby nigra rosną dobrze, ale jeden częściowo się przebarwił na jesień i część liści może zrzucić (być może wina suszy). Na zdjęciu poniżej forma o wąskich liściach, która przy pierwszym przyroście ma liście całobrzegie, drugi letni przyrost jest klapowany lub cześciowo klapowany. W tym roku zrobiłem eksperyment i mocno przyspieszyłem wegetację i roślina wydała cztery przyrosty w ciągu sezonu, ale poza wiosennym, każde kolejne liście były częściowo klapowane. Tu duża prośba do kolegów, jeśli ktoś widział lub znajdzie taki nigra o liściach wąskich nieklapowanych, o przyroscie letnim również nie klapowanym, bardzo proszę o informacje.
Liście przyrost wiosenny:
liście przyrost letni
Dąb Turnera także nie przeżył, podkładka odbiła, podkładką okazał się dąb szypulkowy. Zmarznięty dąb Maya, odbił przy ziemi.
Dąb rotundifolia rośnie, ale słabo rośnie, mimo, że już trzyletni.
Dąb korkowy rósł do września, potem usechł, być może został zadeptany, albo psy lub dziki go wykończyły moczem. Dęby nigra rosną dobrze, ale jeden częściowo się przebarwił na jesień i część liści może zrzucić (być może wina suszy). Na zdjęciu poniżej forma o wąskich liściach, która przy pierwszym przyroście ma liście całobrzegie, drugi letni przyrost jest klapowany lub cześciowo klapowany. W tym roku zrobiłem eksperyment i mocno przyspieszyłem wegetację i roślina wydała cztery przyrosty w ciągu sezonu, ale poza wiosennym, każde kolejne liście były częściowo klapowane. Tu duża prośba do kolegów, jeśli ktoś widział lub znajdzie taki nigra o liściach wąskich nieklapowanych, o przyroscie letnim również nie klapowanym, bardzo proszę o informacje.
Liście przyrost wiosenny:
liście przyrost letni
Roman
Nowe nabytki:
Quercus douglasii z Gogolina na razie słabo rośnie
Quercus phillyreoides z Gogolina
Dąb meksykański z nasion niemieckich (nasiona niemieckie z ebay bardzo słabe, nie polecam zakupu)
Szczepienia dębów mi nie wyszły, być może za słabo podpędzone podkladki, ale inna metoda przyniosła wyniki, udało sie rozmnożyć wegetatywnie dęby nigra i dąb Maya
Quercus douglasii z Gogolina na razie słabo rośnie
Quercus phillyreoides z Gogolina
Dąb meksykański z nasion niemieckich (nasiona niemieckie z ebay bardzo słabe, nie polecam zakupu)
Szczepienia dębów mi nie wyszły, być może za słabo podpędzone podkladki, ale inna metoda przyniosła wyniki, udało sie rozmnożyć wegetatywnie dęby nigra i dąb Maya
Roman
-
- 20p - Rozkręcam się...
Quercus douglasii i ta sekcja ogólnie ma specyficzne warunki siedliskowe. Ja na razie próbuje przygotować dla nich stanowisko. Niestety u mnie zbyt piaszczysto. On się może udawać na ciepłych siedliskach jak dla winorośli. Podobnie z gleba nie koniecznie kwaśna.
Nigra ... każdy inny ale uwaga on typowych liści dostaje po 10-20 latach. Niestety zmienność duża a i miesza się dobrze. Ja mam jakieś mieszance z tej sekcji właśnie o liściach w stylu phellos ale polzimozielone. Pytanie na czym bardziej zależy (bo phellos u mnie rośnie jak rubra w ostatnich latach).
Spodziewam się że ten sprzedawca to 'guru' no cóż niestety nie ma lepszej drogi chyba z Meksyku łatwiej narkotyki ściągnąć niż żołędzie (teoretycznie starczyło by znaleźć kogoś kto wystawi certyfikat ale jak widać po Europie wszystko leci podziemiem, durne przepisy - one realnie niewiele wnoszą a infrastruktura do obsługi słaba - poczta polska, duży plus dla wiorin za pomoc, bo na Islandię nie trzeba ich mieć ...)
Nigra ... każdy inny ale uwaga on typowych liści dostaje po 10-20 latach. Niestety zmienność duża a i miesza się dobrze. Ja mam jakieś mieszance z tej sekcji właśnie o liściach w stylu phellos ale polzimozielone. Pytanie na czym bardziej zależy (bo phellos u mnie rośnie jak rubra w ostatnich latach).
Spodziewam się że ten sprzedawca to 'guru' no cóż niestety nie ma lepszej drogi chyba z Meksyku łatwiej narkotyki ściągnąć niż żołędzie (teoretycznie starczyło by znaleźć kogoś kto wystawi certyfikat ale jak widać po Europie wszystko leci podziemiem, durne przepisy - one realnie niewiele wnoszą a infrastruktura do obsługi słaba - poczta polska, duży plus dla wiorin za pomoc, bo na Islandię nie trzeba ich mieć ...)
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mniej wcięte liście
bardziej wcięte (ale specyficznie)
oba co roku mają inny trochę kształt !! jeszcze nie sa w pełni, najbliżej ten z pierwszych zdjęć całkiem inne niż za młodu
https://i.postimg.cc/d08GkdbS/20231112- ... -nigra.jpg
bardziej wcięte (ale specyficznie)
oba co roku mają inny trochę kształt !! jeszcze nie sa w pełni, najbliżej ten z pierwszych zdjęć całkiem inne niż za młodu
https://i.postimg.cc/d08GkdbS/20231112- ... -nigra.jpg
-
- 20p - Rozkręcam się...
Swoją drogę phellos też warto propagować !
https://i.postimg.cc/Dw7SjDH5/DSC-5706.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
On potrafi do późnej zimy (przymrozki poniżej -5) trzymać się na zielono
https://i.postimg.cc/Dw7SjDH5/DSC-5706.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
On potrafi do późnej zimy (przymrozki poniżej -5) trzymać się na zielono
Heh, to trochę niedobra wiadomość, że liście dorosłe u nigry, są inne niż młodociane, trudniej i wolniej będzie coś fajnego wyselekcjonować. Chciałbym, aby ten klapowany, podobny do rubra zachował takie liście jak ma. Dęby czerwone bardzo lubię, może dlatego, że w rodzinnej miejscowości dużo ich rosło i kojarzą mi się z dzieciństwem. O wierzbolistnym zapomniałem, tu też można by poszukać selekcji o bardzo wąskich listkach, fajnie by to wyglądało. Z nigry można gdzieniegdzie znaleźć odmianę 'Beethoven', ale to nie mój gust.
Roman