Adenium obesum(róża pustyni) cz.10 uprawa, pielęgnacja, choroby
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.10 uprawa, pielęgnacja, choroby
Choroby roślin nie biorą się z niczego tylko z błędów uprawowych.
Warto wpierw wyeliminować przyczynę jej pojawienia, od stanowiska, podłoża, podlewania, a dopiero wtedy brać się za oprysk.
1. Stanowisko
2. Odpowiednio przepuszczalne podłoże, co w przypadku sukulentów a zwłaszcza Adenium ma fundamentalne znaczenie.
3. Podlewanie.
W wątku wiele razy były omawiane te trzy kwestie.
Warto wpierw wyeliminować przyczynę jej pojawienia, od stanowiska, podłoża, podlewania, a dopiero wtedy brać się za oprysk.
1. Stanowisko
2. Odpowiednio przepuszczalne podłoże, co w przypadku sukulentów a zwłaszcza Adenium ma fundamentalne znaczenie.
3. Podlewanie.
W wątku wiele razy były omawiane te trzy kwestie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Również i ja przychodzę z tym problemem co poprzednik, przelałem jedną roślinę a grzyb rozniósł mi się na połowę kolekcji i rośliny tracą liście z dnia na dzień, oberwało nawet adenium z którym od 4 lat nie miałem żadnych problemów. Wykluczmy więc podłoże, podlewanie, oświetlenie i tym podobne. Mam pytanie co to za grzyb i jakim preparatem go zwalczyć? Switch lub proplant zabije tego grzyba czy trzeba użyć czegoś innego?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zrozumiałeś co napisałem wcześniej. Infekcje grzybowe pomijając kupienie nowej rośliny już zainfekowanej nie biorą się z niczego. Nawet jeśli przez jakiś czas było ok, to musisz uwzględnić że zawsze mogą pojawić czynniki, które sprzyjają chorób grzybowych.
Coś musiało się wydarzyć w tym sezonie, co było inicjujące.
No, ale ok.
Jeśli chcesz zwalczyć infekcję to sam oprysk może nie wystarczyć, zacznij od sprawdzenia stanu korzeni wszystkich roślin. Może problem zaczął się od gnicia korzeni którejś albo więcej egzemplarzy.
Dobrze byłoby wymienić im podłoże, a dopiero na koniec robić oprysk.
Może być Switch, ale ja bym spróbował ze Scorpionem 325sc, to taki zamiennik wycofanego Topsinu mającego szerokie spektrum działania.
Coś musiało się wydarzyć w tym sezonie, co było inicjujące.
No, ale ok.
Jeśli chcesz zwalczyć infekcję to sam oprysk może nie wystarczyć, zacznij od sprawdzenia stanu korzeni wszystkich roślin. Może problem zaczął się od gnicia korzeni którejś albo więcej egzemplarzy.
Dobrze byłoby wymienić im podłoże, a dopiero na koniec robić oprysk.
Może być Switch, ale ja bym spróbował ze Scorpionem 325sc, to taki zamiennik wycofanego Topsinu mającego szerokie spektrum działania.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaczęło się od przelania jednej rośliny, nie zareagowałem i pozwoliłem jej chorować wśród innych roślin i nagle z dnia na dzień zaczęły mi gnić rośliny (nawet w semihydro, gdzie wcześniej rosły idealnie). Część wyciągnąłem z podłoża, pousuwałem zgnite korzenie i umieściłem w wodzie. Ale choroba roznosi mi się na inne zdrowe rośłiny np. takie adenium które było zawsze dość pancerne. Bardzo ładnie zaczęło przyrastać, podłoże jest suche a tu z dnia na dzień straciłem kilka liści, stąd nie uważam żeby na nim problem wziął się ze złych warunków i dlatego chcę zastosować oprysk.
Dzięki, będę próbował scorpionem i switchem.
Dzięki, będę próbował scorpionem i switchem.