Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus ??
To jest Figowiec bengalski (Ficus benghalensis), wątek mamy tutaj:
viewtopic.php?f=19&t=15336&hilit=Fikus+bengalski
Na pewno posadziłaś do nieprawidłowego podłoża, pewnie samej ziemi uniwersalnej, a powinnaś do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1. Doniczka z odpływem stawiasz na podstawce. Stanowisko przy oknie, a nie w ciemnym kącie.
Do tego podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Przesadź jeszcze raz. Po przesadzeniu odetnij wszystkie liście z plamami i zrób oprysk preparatem grzybobójczym, Saprol albo Scorpion 325sc. Powtórz po tygodniu.
viewtopic.php?f=19&t=15336&hilit=Fikus+bengalski
Na pewno posadziłaś do nieprawidłowego podłoża, pewnie samej ziemi uniwersalnej, a powinnaś do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1. Doniczka z odpływem stawiasz na podstawce. Stanowisko przy oknie, a nie w ciemnym kącie.
Do tego podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Przesadź jeszcze raz. Po przesadzeniu odetnij wszystkie liście z plamami i zrób oprysk preparatem grzybobójczym, Saprol albo Scorpion 325sc. Powtórz po tygodniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Witam, ponad dwa tygodnie temu kupiłam fiskusa bengalskiego. Wszystko było ok ale na kilku liściach wyskoczyły małe brązowe plamki. Co robić? Pomocy, nie mam doświadczenia. Fikus stoi blisko okna, podlałam go od kupna raz.
- norbert76
Nie masz doświadczenia, a w takim razie czytałaś o tym uprawie tej rośliny czy w ogóle jak należy postępować z roślinami, zwłaszcza bezpośrednio po zakupie?
Przede wszystkim po zakupie zawsze niezwłocznie przesadzamy do właściwego przepuszczalnego podłoża, czyli w przypadku Fikusa do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1. Doniczka z odpływem ma stać na podstawce, nie wkładamy do osłonki.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Jak będą chore odcinasz.
Po przesadzeniu zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
W okresie jesienno-zimowym podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Stanowisko oczywiście przy samym oknie najlepiej parapet.
Przede wszystkim po zakupie zawsze niezwłocznie przesadzamy do właściwego przepuszczalnego podłoża, czyli w przypadku Fikusa do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1. Doniczka z odpływem ma stać na podstawce, nie wkładamy do osłonki.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Jak będą chore odcinasz.
Po przesadzeniu zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
W okresie jesienno-zimowym podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Stanowisko oczywiście przy samym oknie najlepiej parapet.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dołączam zdjęcia do powyższego postu. Tylko na tych dwóch liściach coś się zaczęło dziać.
Dziękuje za informacje. Oczywiście czytam o uprawie tej rośliny. Podlalam dopiero gdy górna warstwa ziemi przeschła. Nie ma jak stać na parapecie bo ma 60-70cm, ale stoi koło okna. Jak najszybciej kupię żwirek/perlit i przesadzę.
Co do preparatu grzybobójczego- czytałam o olejku neem albo miksturze wody z czosnkiem. Można czegoś takiego użyć czy lepiej kupić typowy preparat?
Dziękuje za informacje. Oczywiście czytam o uprawie tej rośliny. Podlalam dopiero gdy górna warstwa ziemi przeschła. Nie ma jak stać na parapecie bo ma 60-70cm, ale stoi koło okna. Jak najszybciej kupię żwirek/perlit i przesadzę.
Co do preparatu grzybobójczego- czytałam o olejku neem albo miksturze wody z czosnkiem. Można czegoś takiego użyć czy lepiej kupić typowy preparat?
- norbert76
...
Użyj normalnego preparatu przeciwgrzybicznego dedykowanego do roślin, np. Saprol, Scorpion 325sc, itp.
Od czegoś musi się zacząć. Podłoże produkcyjne, jak sama nazwa wskazuje służy jedynie do produkcji roślin, nie uprawy. Bardzo łatwo przelać w tym podłożu.
Użyj normalnego preparatu przeciwgrzybicznego dedykowanego do roślin, np. Saprol, Scorpion 325sc, itp.
Od czegoś musi się zacząć. Podłoże produkcyjne, jak sama nazwa wskazuje służy jedynie do produkcji roślin, nie uprawy. Bardzo łatwo przelać w tym podłożu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Fikus bengalski problem z liściami.
Czesc,
posiadam Fikusa Bengalskiego, od jakiegos czasu mam z nim problem, a mianowicie jego liscie czarnieja. Po zakupie okazalo sie ze mial szkodniki, ktore zostaly prawdopodobnie wyleczone, przędziorek i wełnowiec. Zostal przesadzony oraz opryskiwany.
Zalaczam zdjecia. Okna w pomieszczeniu sa od poludniowego-zachodu.
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
posiadam Fikusa Bengalskiego, od jakiegos czasu mam z nim problem, a mianowicie jego liscie czarnieja. Po zakupie okazalo sie ze mial szkodniki, ktore zostaly prawdopodobnie wyleczone, przędziorek i wełnowiec. Zostal przesadzony oraz opryskiwany.
Zalaczam zdjecia. Okna w pomieszczeniu sa od poludniowego-zachodu.
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
- norbert76
Zmiany są od przelania.
Przede wszystkim w takiej odległości od okna, gdzie jeszcze masz firanki, to najwyżej możesz postawić sztuczne kwiatki...
Żywa roślina potrzebuje określonej ilości światła do przeprowadzenia procesu fotosyntezy.
Fikus musi stać tuż przy oknie i to jeszcze bez firanek.
W czym rośnie, w samej ziemi uniwersalnej czy wymieszałaś z rozluźniaczem?
Doniczka stoi na podstawce, czy włożona do ciasnej osłonki?
Sprawdź stan korzeni i posadź do mieszanki ziemi i perlitu/żwirku w proporcji około 3:1. Doniczka z odpływem stawiasz na podstawce. Wielkość dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, dajesz większą o około 2 cm od bryły korzeniowej.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Przede wszystkim w takiej odległości od okna, gdzie jeszcze masz firanki, to najwyżej możesz postawić sztuczne kwiatki...
Żywa roślina potrzebuje określonej ilości światła do przeprowadzenia procesu fotosyntezy.
Fikus musi stać tuż przy oknie i to jeszcze bez firanek.
W czym rośnie, w samej ziemi uniwersalnej czy wymieszałaś z rozluźniaczem?
Doniczka stoi na podstawce, czy włożona do ciasnej osłonki?
Sprawdź stan korzeni i posadź do mieszanki ziemi i perlitu/żwirku w proporcji około 3:1. Doniczka z odpływem stawiasz na podstawce. Wielkość dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, dajesz większą o około 2 cm od bryły korzeniowej.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- PanRoslinka
- 100p
- Od: 18 wrz 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro jest temat o Fikusie to i ja się dołączę.
Figowiec Bengalski. Mam go już kilka lat , urósł na jakiś metr ,i oprócz odrzucenia kiedyś dwu listków bo mu było za ciemno nie było z nim żadnego problemu aż do teraz. Otóż bez żadnej przyczyny pożółkły mu najniżej rosnące listki, tak z 6 sztuk. Większość z nich oberwałem, dwa zostawiłem, ale nie dosyć że żółte to jeszcze zbrązowiały i tak odpadły.Miał ktoś tak albo ma pojęcie czemu tak się zadziało?
PS Wnikliwa inspekcja nie wykazała obecności żadnego robactwa
https://i.postimg.cc/dtPf87SJ/20241007-104637.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Figowiec Bengalski. Mam go już kilka lat , urósł na jakiś metr ,i oprócz odrzucenia kiedyś dwu listków bo mu było za ciemno nie było z nim żadnego problemu aż do teraz. Otóż bez żadnej przyczyny pożółkły mu najniżej rosnące listki, tak z 6 sztuk. Większość z nich oberwałem, dwa zostawiłem, ale nie dosyć że żółte to jeszcze zbrązowiały i tak odpadły.Miał ktoś tak albo ma pojęcie czemu tak się zadziało?
PS Wnikliwa inspekcja nie wykazała obecności żadnego robactwa
https://i.postimg.cc/dtPf87SJ/20241007-104637.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
- norbert76
To drzewo, więc będzie gubić najstarsze liście...
Jeśli nagle zgubił w nadmiarze to coś musiało się wydarzyć, nadmiar wody w podłożu, stanowisko za daleko od okna uwzględniając obecną porę roku i niedobory światła, mało przepuszczalne podłoże, to również wychodzi w obecnym okresie.
Bez opisania dokładnych warunków uprawy, można dalej zgadywać, tylko czy ma to sens?
Przydało by się zdjęcie całej rośliny...
Jeśli nagle zgubił w nadmiarze to coś musiało się wydarzyć, nadmiar wody w podłożu, stanowisko za daleko od okna uwzględniając obecną porę roku i niedobory światła, mało przepuszczalne podłoże, to również wychodzi w obecnym okresie.
Bez opisania dokładnych warunków uprawy, można dalej zgadywać, tylko czy ma to sens?
Przydało by się zdjęcie całej rośliny...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- PanRoslinka
- 100p
No właśnie to jest zagadka, wygląda jak gdyby "odwidziało" się mu ponieważ nie nastąpiły żadne zmiany w uprawianiu - cały czas jest podlewany tak samo, stoi w tym samym mixie ziemi, przy oknie. Tutaj nic a nic nie zostało zmienione (oprócz ilości podlewania wiadomo zmniejszona ilość od jesieni) Jak kiedyś zrzucił liście bo mu było za ciemno. to po prostu opadły 2 listki i tyle, a tu pożółkły ,zbrązowiały i opadły. Teoria o zrzucaniu dolnych liści miałaby sens ,tylko czy możliwe że kilka naraz? Zdjęcie zrobię jutro za dnia żeby flesz nie oszukiwał kolorów
- norbert76
Sprawdź czy bryła korzeniowa nie jest przerośnięta. Fikusy mają dość silny system korzeniowy i jak przerosną doniczkę, to też mogą zrzucić najstarsze liście albo wstrzymać wzrost.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- PanRoslinka
- 100p
Normalnie nie ciągnąłbym tematu dalej, po moim ostatnim wpisie obs..łem zbroję ze strachu że go jakieś licho atakuje i uciąłem onego na pół. Góra z ośmioma listkami cały czas stoi w wodzie, nic nie żółknie, wypuścił w końcu taki maleńki kikutek, zaczątek korzonka - myślę że będzie dobrze. Natomiast dół został w doni, chwilę był spokój ,ale teraz znów najniższy listek zaczął żółknąć. Chęć do życia ma, jak widać na fotce wypuścił dwa nowe ramiona i już ma po dwa listki nowe. Zasugerowałem się Twoim pomysłem ,i mimo że ciasnoty w doni nie ma , wsadziłem go dziś do szerszej. Oto fotki
- norbert76
Albo podłoże jest zbyt zbite - za mało rozluźniacza, albo przerośnięta bryła korzeniowa. Przesadzałeś po zakupie, kiedy?
Czym i jak często nawozisz?
Czym i jak często nawozisz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta