Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi
Mam 6 odmian od naszych forumowiczów. W smaku są podobne, takie gazowane, słodko landrynkowe. To całkiem inne owoce. Na średnio smakują. Wygląd atrakcyjny, bardzie podobne do jabłek. Kolor brązowy, zielony, żółty. Odmiany różnią się wielkością pojedynczego owocu. Ze zbiorem nie należy się spieszyć. Takie jak się zerwie, takie pozostaną. Dobre jako dodatek do soku jabłkowego z tłoczni w kartony. Tu jedna uwaga, skracają termin przydatności soku. Zaletą jest piękne kwitnienie, może to równoważy wady.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Na zagranicznym forum wyczytałem, że grusze azjatyckie szczepione na Pyrus communis osiągają jedynie 30-40% standardowej wielkości. Wygląda na to, że może to być tania w produkcji podkładka karłowa dla grusz azjatyckich. Jednak warto się zastanowić z czego to może wynikać. Myślę, że tu chodzi o pokrewieństwo, czyli Pyrus caucasica może być bliżej spokrewniona z gruszami azjatyckimi niż grusza pospolita. Pewnie też przy takim skarłowaceniu występują różnice fizjologiczne tj. grusza pospolita może nie być w stanie dostarczyć odpowiednich składników odżywczych lub hormonów wzrostu w ilościach wymaganych przez odmiany azjatyckie.
Dodam, że to jest tylko opinia z forum, więc nie jest to reguła. Sądzę, że mogą znaleźć się takie odmiany grusz azjatyckich zaszczepione na Pyrus communis, które nie będą wykazywać efektu skarlenia.
Dodam, że to jest tylko opinia z forum, więc nie jest to reguła. Sądzę, że mogą znaleźć się takie odmiany grusz azjatyckich zaszczepione na Pyrus communis, które nie będą wykazywać efektu skarlenia.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z moich doświadczeń i to co urosło w tym roku nie wskazywało na mniejsze owoce od tych co miałem okazję spróbować z drzewka oryginalnego ze szkółki. Ale chyba faktycznie występuje niezgodność z gruszą kaukaską gdyż zraz nie chciał mi ruszyć na podkładce. Jeszcze raz zweryfikuję na wiosnę 2025.
Szczepienia na klapsie i na konferencji dały owoce i ładnie rosły.
Co do siły wzrostu to zdecydowanie ma dobry wigor oczywiście mowa o szczepionych na innych odmianach grusz. Wielkość owoców będę obserwował i porównywał ze źródłami internetowymi.
Szczepienia na klapsie i na konferencji dały owoce i ładnie rosły.
Co do siły wzrostu to zdecydowanie ma dobry wigor oczywiście mowa o szczepionych na innych odmianach grusz. Wielkość owoców będę obserwował i porównywał ze źródłami internetowymi.