Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Mary P
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2024, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Dziękuję za wszystkie wasze przydatne informacje, bardzo mi pomogły przy podjęciu decyzji. Zdecydowałam się na zakup szyny Verticana, by oświetlić roślinki w mieszkaniu :) Jak już będzie zamontowana to pokaże jak to będzie wyglądać :)
trzyjbule
100p
100p
Od: 26 cze 2022, o 13:18

Post »

Jaka jest minimalna odległość verticany od roślin?
jeśli mam np rośliny 3 metry dalej, ale na trasie też chcę doświetlić rośłiny, które są np metr od lampy, to mogę kupić opcję, która dociera do 3m czy to zaszkodzi tym, które są metr od lampy?
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p
Od: 28 mar 2020, o 20:41

Post »

MaryP czekamy na zdjęcia ;:173

trzyjbule to trochę wróżenie z fusów nie wiedząc co tam uprawiasz. Pobaw się photone (apka do pomiaru natężenia światła) sprawdź jak to wygląda na tych najbliższych roślinach i porównaj z zaleceniami dla danych gatunków roślin (na stronie dedykowanej photone jest chyba lista). Apka nie jest idealna, nie zastąpi profesjonalnego miernika (różne smartfony dadzą inne wartości) ale da Ci znać na czym stoisz
trzyjbule
100p
100p
Od: 26 cze 2022, o 13:18

Post »

ale to sprawdzę jak już kupię żarówkę i będę musiał ją rozpakowac i używać, więc nie zwrócę gdyby mi coś nie pasowało, a tanie nie są żeby sobie testować tak.
MichalSz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 14:13

Post »

Tutaj sprawdzić ile światła potrzebuje Twoja roślina
https://www.houseplantjournal.com/brigh ... -by-plant/
A ile daje żarówka to sprawdzisz w specyfikacji
Stefunk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lis 2024, o 08:58

Post »

Możesz polecić konkretny system? Szynę + oprawę pod żarówkę taką jak np. Sansi? Ew. Coś droższego

Mam do doświetlenia pixel garden, chce dać szynę około 50cm przed nim i doświetlac rośliny które są od prawie samego sufitu, ściana ma 2x0.9m

Zastanawiam się też nad super budżetowym rozwiązaniem, czyli najtańszy szynoprzewód z allegro i oprawki pod E27 do tego 3x osram 19W.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-
https://allegro.pl/oferta/zarowka
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z Allegro, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych" /Karo

Ściana jest na parterze domu, z lewej strony ma ciemny korytarz, ale prawie naprzeciw ma wielkie okno balkonowe od południowej strony w odległości 5m, niestety aktualnie przy tej szarówie pokazuje 50 lux na środku ściany. Zastanawiam się czy latem samo okno nie wystarczy
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W takiej odległości od okna daj porządne żarówki, czyli Verticana.
To co jest najtańsze nie sprawdzi się wszędzie.

Bez doświetlania w odległości 5 metrów, możesz uprawiać sztuczne kwiatki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Stefunk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Możesz rozwinąć myśl, że nie sprawdzi się wszędzie? W sensie, że storczyki potrzebują lepszych warunków niż uprawy ziela, które są przeprowadzane we wszystkich fazach na tanich Philipsach lub Osramach z allegro? Mam nieodparte wrażenie, że dostałeś te Verticany w prezencie od producenta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

W handlu masz albo dedykowane lampy, albo ich substytuty. Jedne i drugie różnią się parametrami. Lampy dedykowane mają je, a zwłaszcza widmo zbliżone do światła dziennego.
Nie ma tutaj znaczenie gatunek danej rośliny, tylko ilość dziennego światła. W bliskiej odległości od okna, można pokusić się o substytuty, bo masz światło mieszane. Ale 5 metrów od okna nie dociera w ogóle światło dzienne o natężeniu wystarczającym żeby dla roślin było efektywne.
W takiej sytuacji sprawdzą się światła dedykowane.
Verticana do nich się zalicza, wystarczy poczytać o parametrach... Może być też Secret Jardin, Mars Hydro, ale tutaj musiałbyś zmienić koncepcję samej zielonej ściany i inaczej zamontować oświetlenie.
Polecam to co sam używam i to co pasuje do Twojej koncepcji uwzględniając warunki uprawy...

Zmoderowalam wpis/Karo
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Stefunk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zadałem pytanie MichalSz bo widzę, że on ma wiedzę sięgającą poza marketingowy bełkot producentów, którzy wsadzając jedną diodę UV twierdzą, że tylko z pełnym spektrum roślina Ci nie umrze. Podobnie jak on nie uważam Verticany za nic złego, to po prostu przeciętna żarówka za kosmiczne pieniądze.

Co do bliskiej odległości od okna - żarówki o których wspominałem są używane w namiotach które nie mają w ogóle dostępu światła dziennego.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Wszystkie moje rozsady, od pewnie dziesięciu lat robię bez dostępu do światła słonecznego.
Do oświetlania używam różnych źródeł światła i każde się sprawdza.
Mam lampki robione z power ledów chińskich czerwono-niebieskich i takie z samych białych.
Mam lampe zrobioną z markowych diod Cree i z COBów, mam świetlówkę i w końcu mam też zwykłe żarówki ledowe.
Pod każdym z tych źródeł rozsady rosną dobrze.
Jest spora szansa, że rośliny nie wiedzą, czy led nad ich głową kosztował 5 zł, czy 500 zł... :wink:
Pozdrawiam, Jacek
vYVYv
50p
50p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Światło które się wydaje białe może być mieszaniną jedynie kilku "kolorów" albo mieć "pełną" tęczę.
Rośliny dobrze działają jeżeli dostają w miarę naturalne światło (https://pl.wikipedia.org/wiki/Promienio ... ntetycznie)
Można sprawdzić z jakich barw i w jakiej ich intensywności składa się światło – czyli zobaczyć widmo światła.
Stare energooszczędne źródła światła (np. świetlówki kompaktowe, jarzeniówki) tak naprawdę świecą tylko w kilku kolorach których pomieszanie wydaje się być białe. Człowieka to oszukuje, ale roślinom to niespecjalnie odpowiada.
Większość mocnych "białych" LEDów ma dość przyzwoite widmo, jedynie czasami ze słabszą "zielenią". Także w widzialnym dla człowieka spektrum te nowe energooszczędne "żarówki" zwykle pasują roślinom.
Natomiast artykuły oświetleniowe dla człowieka minimalizują to co jest poza światłem widzialnym dla człowieka, w tym UV. Rośliny z kolei wolą dostać trochę UV, w podobnych proporcjach do innych barw jak w świetle ze słońca. Choć rośliny i bez tego UV dają radę.

Zakładam że komercyjne produkty oświetleniowe dla roślin są dobierane widmem światła pod potrzeby roślin, tak jak te do oświetlenia pomieszczeń są dostosowane do człowieka. Jeżeli producent nie nabija klientów w butelkę, to różnice w produkowanym świetle są i choć można używać wymiennie źródła światła, to lepiej roślinom będzie z tymi dobrze dopasowanymi.

Mogę polecić dwa proste "eksperymenty" do porównania źródeł światła:

1) Zróbcie sobie spektroskop - urządzenie którym można zobaczyć widmo światła.
Potrzebne materiały każdy ma w domu – niepotrzebną płytę CD, papier, taśmę klejącą.
Przykładowe gotowe, ładnie ilustrowane instrukcje z internetu:
https://www.as.up.krakow.pl/edu/warszta ... roskop.pdf
https://fizykaokiempraktyka.com/2023/01 ... ektroskop/
Pod pierwszym linkiem są przykłady widm i widać dlaczego stare energooszczędne lampy nie nadają się dla roślin.

2) Zobaczcie czy widać żółty zakreślacz na żółtej karteczce samoprzylepnej.
Brzmi głupio, ale pokazuje czy w świetle jest trochę UV-A.
Żółty zakreślacz jest fluorescencyjny – jak dostanie ultrafioletem, to świeci na żółto.
Na słońcu widać gdzie żółta karteczka była pomazana zakreślaczem, a w sztucznym oświetleniu bez UV nie widać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”