Winorośle i winogrona część 8

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

Do prowadzenia winorośli stosuję cienki drut ogrodowy z zieloną powłoką z PVC. Tani i łatwo daje się okręcać na wkrętach w drewnianych słupkach.
Dla zablokowania przesuwania się przywiązanych do tego drutu latorośli spróbuję w przyszłym sezonie ponawlekać na na niego koszulki igielitowe (np. takie jak do spławików wędkarskich lub koszulki przewodów elektrycznych).
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Zjedzone stanie grona odmiany: Bajkonur, Wiktoria, został już tylko Timur.
Obrazek

Obrazek
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od jakichś kilku dni u mnie przymrozki, liście już suche i zwiędniałe. Postanowiłem że na jednym krzewie wytnę stare ramię na którym w tym roku nie było latorośli. Po wycięciu pojawił się płacz a tu przecież przymrozki. Zawsze ciąłem ten krzew w listopadzie żeby mi się zmieścił pod okrycie zimowe i płaczu nie było. Dobrze że wyciąłem tylko to ramię a nie wziąłem się za cięcie całego krzewu.
Boję się że mróz i ta płacząca rana może wyrządzić jakąś szkodę roślinie. Jak tej roślinie teraz pomóc?
Odmiana to Perła Zali.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Slomo, jedyne co, to należy posmarować ranę maścią ogrodniczą. Zanim zacząłem ciąć swoją uprawę od stycznia, przycinałem krzewy w grudniu, po pierwszych mrozach rzędu -5/-7 st.C. One skutecznie hamują wegetację. Z racji panoszenia się raka bakteryjnego, zamierzam wrócić do dawnych praktyk i ciąć krzewy, wg zaleceń, w grudniu. Czekam jednak na stosowny moment, czyli mróz (-5), bo dotychczasowe dwustopniowe przymrozki nie są jeszcze zdecydowanym sygnałem dla krzewów.
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak sobie z tym tematem radzą w tych częściach świata, gdzie nigdy nie ma mrozów?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Tnie się po całkowitym zatrzymaniu wegetacji, czyli wtedy gdy soki przestają krążyć. Dzieje się to, gdy temperatura ziemi w strefie korzeni spadnie poniżej 8st C.
W Warszawie jest trochę za wcześnie, to czekam. https://www.meteo.waw.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”