MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

Hej
Szczurobobik , dzięki za podsumowanie , bardzo przydatne informacje ;:215
Co do rurek papierowych mam pytanie , czy nie zwilgotniały ? Czymś je zabezpieczałaś ? Co to za papier , którym zasklepiałaś ?
Ja co roku kupuje rurki trzcinowe , to są też nie małe koszty , myślę ,że papierowe wyjdą taniej :D
Asia
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tamtym sezonie pierwszy raz zastosowałem rurki papierowe , na końcu tylko je zszyłem zszywaczem i tyle...za 200 sztuk 10 mm płaciłem jakieś 30 zł , są w kolorze czarnym , widziałem że są zamurowane , ale nie wiem czy to rogata dla której były kupione czy ogrodowa która zalepi wszystko.... ;:224
Coś je też podgryza jak ostatnio widziałem , ale jeszcze nie czas na ingerencję.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Mam jeszcze zapas rurek trzcinowych na 2026 i 2027 r, wykładam po 500 szt. Kupiłam wtedy gdy były względnie tanie. Ciekawi mnie jak i dokładnie z czego, jakiego papieru robi się takie papierowe rurki?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

U mnie najlepiej sprawdzają się rurki papierowe zrobione ze starych, zleżakowanych książek których nikt nie chce. Są wystarczająco przewiewne nie napakowane farbą, odpowiednio nawinięte nie zapadają się pod wzajemnym ciężarem. Najlepiej jak jeszcze sobie przez zimę poleżakują bo zauważyłam, że świeże rurki z papieru nie cieszą się zainteresowaniem.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Ja kupowałam słomki papierowe do napojów w kolorze szarym/naturalnym. Miały średnicę 8 mm, bo takie małżonek znalazł na necie :wink: Długość miały niecałe 20 cm. Papier marche do zasklepienia tyłów robiłam z paćki z papieru toaletowego z rozwodnionym wikolem. W następnym sezonie wikol zastąpię zwykłym klejem szkolnym, bo masa skleiła rurki za mocno i ciężko się odrywały. Zastanawiam się również, czy nie zostawić trochę niezasklepionych na próbę. Zauważyłam, że jak trafiła się trzcina bez kolana, pszczoły murowały z obydwu stron.

Na chwilę obecną kartony z kokonami mam w domku narzędziowym. Mają przyjść przymrozki. Jaka temperatura na minusie jest dla kokonów bezpieczna? Czy przy większych spadkach temperatury zabierać pudełka w cieplejsze miejsce?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Ja kupowałam słomki papierowe do napojów w kolorze szarym/naturalnym. Miały średnicę 8 mm, bo takie małżonek znalazł na necie :wink: Długość miały niecałe 20 cm. Papier marche do zasklepienia tyłów robiłam z paćki z papieru toaletowego z rozwodnionym wikolem. W następnym sezonie wikol zastąpię zwykłym klejem szkolnym, bo masa skleiła rurki za mocno i ciężko się odrywały. Słomki papierowe nie wilgotniały, też miałam tą obawę, ale jest ok. Zastanawiam się również, czy nie zostawić trochę niezasklepionych na próbę. Zauważyłam, że jak trafiła się trzcina bez kolana, pszczoły murowały z obydwu stron.

Na chwilę obecną kartony z kokonami mam w domku narzędziowym. Mają przyjść przymrozki. Jaka temperatura na minusie jest dla kokonów bezpieczna? Czy przy większych spadkach temperatury zabierać pudełka w cieplejsze miejsce?
Pozdrawiam Lucyna
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Moje trzymam w kartonowych pudełkach w szafce na balkonie całą zimę i wystawiam w marcu do ulików z trzciną to cała opieka.
Pozdrawiam zagiel
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, piszesz, ze są w domku narzędziowym i niech sobie tam zostaną. Moje kokony też ub. zimy były w składziku z samych desek, mróz był ponad 20 stopni i nic im się nie stało.
Dotarły rurki papierowe, właściwie to tylko jedna oferta na rurki o przekroju 8 milimetrów. Na dodatek nie ma opcji dostawy kurierem do domu, tylko paczkomat. Na dodatek ten paczkomat to nowego typu bo tam nie wklepuje się nr telefonu. A niech ich !!! Nie biorą pod uwagę, ze odbiorcami są też osoby starsze. Ale młodzież pomogła.
A teraz prośba, jak sprawnie , prostym sposobem je zasklepić?

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wbijam 1 końcówkę do ziemi :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, fakt, proste, czyli urabiasz w jakiejś misce błocko i zanurzasz końcówki. Robota na działce, w domu nie ma sensu paprać się tym.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu wbijam rurkę do wilgotnej ziemi, nie bawię się w błotko. Można zrobić błotko i całą wiązkę zanurzyć i taką zostawić do wyschnięcia. Też się sprawdza.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja końcówkę lekko zgniatałem i łapałem zszywaczem..wystarczy 1 sztuka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A nie obawiacie się , ze rurki papierowe zwilgotnieją ? Kurczaki , dobry pomysł z tymi rurkami.... ;:oj
Gienia , ile jest szt w paczce ?
Widziałam też w necie specjalne rurki papierowe do domków owadów , ale drogie , bo 50 szt kosztuje 54 zł
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”