Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
No te pomidory były super wyeksponowane na słońce z racji zachodniej strony. Ale tylko one się przypaliły... swoją drogą to odmiany, które przywiozłem z Hiszpanii. A wszystkie papryki spokojnie dały rade (też takie egzotyczne). Nic się nie przypaliło... super plony. Poniżej przykład. Ogólnie amatorska uprawa na balkonie dała pewnie z tysiąc owoców wszelakich odmian super-ostrych papryk. Ale pomidory mnie zamrtwiły
https://i.postimg.cc/2y44Dk4j/20240916-145810.jpg
:arrow:viewtopic.php?p=6446132#p6446132
https://i.postimg.cc/2y44Dk4j/20240916-145810.jpg
:arrow:viewtopic.php?p=6446132#p6446132
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Przez dłuższy czas nie będę mogła wykonywać żadnych prac w ogrodzie. Zostały mi tylko 2 dni. W foli krzaki pomidorów obsypane zdrowymi narastajacymi i wybarwiającymi się pomidorami. Żal coś takiego likwidować ale czas ucieka. Wyrywajac krzaki pierwszy raz spotkałam się z czym takim. Bryła korzeniowa krzaków pomidorów obsypana niby popiołem, z pewnością jest to grzyb. Co z tym zrobić jak temu zaradzić? Chyba jestem porządnie przerażona. Bo pomidory dla mnie to nie tylko pomidor jako owoc ale dużą radość i zadowolenie daje sama praca przy nich. Jeśli mam zainfekowane podłoże to mam bardzo duży problem. Podpowiecie. Proszę.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czemu zakładasz, że to grzyb patogeniczny? Może to grzybek pożyteczny?
Zwłaszcza, że:
Zwłaszcza, że:
Pozdrawiam, Jacek
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku dziękuję. Tylko jak poznać czy to grzybek pożyteczny? Co należało by zrobić w tym temacie? Pozdrawiam.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nie wiem co to za grzyb, ale wg mnie pomidor był zarażony i po przyniesieniu do ciepłego
miejsca grzyb się rozwinął. No tak jak grzyby się właśnie zachowują.
U mnie też takie coś się pojawia, nie tylko na pomidorach i bardziej mi się to kojarzy z jakąś dobrą mikoryzą.
miejsca grzyb się rozwinął. No tak jak grzyby się właśnie zachowują.
Jeśli pomidory masz zdrowe, to nie może to być grzyb szkodliwy.
U mnie też takie coś się pojawia, nie tylko na pomidorach i bardziej mi się to kojarzy z jakąś dobrą mikoryzą.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To może być antraknoza pomidora i pewnie jeszcze inna infekcja .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
To jest na 100 % antraknoza, Ania ma rację. Prawdopodobnie dojrzałe pomidory były zbyt długo przetrzymane na roślinie.
Pozdrawiam! Gienia.
Miałem antraknoze w październiku także na łodygach. Zebrałem zielone i na niektórych w czasie wybarwiania pojawiają się takie plamki. Wykrajam.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie, też zebrałam ostatnie zielone pomidory przed falą mrozów. Teraz stopniowo dojrzewają w chłodnym pomieszczeniu i takie coś wyłazi po przyniesieniu do ciepła. W poprzednich latach nie miałam tego problemu. Z tego co widzę to ma problem prawie parę odmian: Malachitowa, Ananas noire, Olmeca, i Nn czerwony.
Też miałem taki problem jaki opisujecie. Czym i kiedy należ zwalczać antraknozę ?.
Jerzy
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Na owocach jagodowych zwalczamy antraknoze środkami Switch, signum i Scorpion. Do pomidorów stosujemy Cabrio Duo zapobiegawczo lub interwencyjnie wtedy gdy pojawia się pierwsze objawy. Naprzemiennie z innymi środkami, 2-3 razy w sezonie, i jak już są w pełni rozwinięte liście na głównym pędzie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przed zbiorami robiłam oprysk paenibacillus polymyxa i obserwuję , że pomidory dobrze się przechowują .
Oprysk robiłam w okresie jesieni gdy warunki uprawy się pogorszyły , wzrosła wilgoć i spadły temperatury
nocą .
Oprysk robiłam w okresie jesieni gdy warunki uprawy się pogorszyły , wzrosła wilgoć i spadły temperatury
nocą .