Borówka amerykańska - 14 cz.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 14 cz.
jode22: Jaką szerokość i głębokość ma ten rządek?
Moje krzewy mają w zasięgu korzeni po 0,6 metra sześciennego podłoża.
Próchniczego, o zawartości kilkunastu procent próchnicy.
Podłoże sięga w głąb na 60 cm.
To co napada nie przelatuje na wylot tylko jest zatrzymywane przez włożone tam w 2017 roku iglaste pnie, konary, gałęzie, gałązki, igliwie, torf kwaśny o pH 3,5.
Na mojej działce na 8 krzewów nie usechł żaden.
U sąsiada na sąsiedniej alejce z podobnej ilości krzewów upały i urlop przeżyły tylko dwa.
Sąsiad uzupełnił te który wypadły, ale nie pogłębił i nie poszerzył kwatery bo zaburzyło by to przepiękną perspektywę ogrodu ozdobnego ściśle okalającego kwaterę borówczaną konkurującego o wodę z borówkami wysokimi.
Jego przegroda pomiędzy borówkami, a ogrodem ozdobnym zagłębiona jest w ziemi na 20 cm i nie wystaje ani jeden centymetr ponad grunt.
Nie dał się namówić na zrobienie szczelnej przegrody zagłębionej w ziemi na 60 cm i wystające 20 cm ponad ziemię, bo zaburzyło by to wygląd tej części jego działki w ROD.
Moje krzewy mają w zasięgu korzeni po 0,6 metra sześciennego podłoża.
Próchniczego, o zawartości kilkunastu procent próchnicy.
Podłoże sięga w głąb na 60 cm.
To co napada nie przelatuje na wylot tylko jest zatrzymywane przez włożone tam w 2017 roku iglaste pnie, konary, gałęzie, gałązki, igliwie, torf kwaśny o pH 3,5.
Na mojej działce na 8 krzewów nie usechł żaden.
U sąsiada na sąsiedniej alejce z podobnej ilości krzewów upały i urlop przeżyły tylko dwa.
Sąsiad uzupełnił te który wypadły, ale nie pogłębił i nie poszerzył kwatery bo zaburzyło by to przepiękną perspektywę ogrodu ozdobnego ściśle okalającego kwaterę borówczaną konkurującego o wodę z borówkami wysokimi.
Jego przegroda pomiędzy borówkami, a ogrodem ozdobnym zagłębiona jest w ziemi na 20 cm i nie wystaje ani jeden centymetr ponad grunt.
Nie dał się namówić na zrobienie szczelnej przegrody zagłębionej w ziemi na 60 cm i wystające 20 cm ponad ziemię, bo zaburzyło by to wygląd tej części jego działki w ROD.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Głębokość około 40 cm, szerokość 80cm. Obrzeżone krawężnikiem i chodnikiem z płytek. Kwatera przysypana najpierw drobną korą a na to grubą. Niestety przez 3 lata tej kory nie było. Po bokach działki mam budynki sąsiadów, więc po 3 skrajne krzewy mają trochę mniej godzin słońca. Kwatera jest usytuowana wschód-zachód. No i niestety uschły te na pełnym słońcu
-
- 200p
Jakie jest pH podłoża?
Jakie jest pH ziemi otaczającej kwaterę borówki wysokiej?
Jaki jest procent próchnicy podłoża?
Czy przed zakładaniem kwatery borówki wysokiej podłoże było dawane do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej?
Jakie jest pH ziemi otaczającej kwaterę borówki wysokiej?
Jaki jest procent próchnicy podłoża?
Czy przed zakładaniem kwatery borówki wysokiej podłoże było dawane do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej?
- jode22
Badałam podłoże wiosną zeszłego roku. pH podłoża 4,8 , okolice 7,4. Podłoże to torf z dodatkiem trocin. W przyszłym roku wczesną wiosną zbadam ponownie.
Czy u was przynajmniej częściowo sprawdzają się te sokoły strachy lub jakieś odstraszacze dzwiękowe na szpaki czy kosy? U nas z taką ilością drzew na jednej z działek bardzo dużo pod nieobecność opędzlowały. O siatce też myslałem , ale żadnych rurek i profili nie zamierzam mocować. Rok temu był jako tako spokój. Zaobserwowałem w tym roku ,że najwięcej strat było w tych co owocowały w lipcu. W sierpniu większość zostawiły.
Mam cztery kruki z rozpiętymi skrzydłami podmalowane na krogulce i jednego sokoła, a także kilka kruków stojących na ziemi. Te pierwsze, zamocowane na starych spiningach ,,fruwają'' nawet przy małym wietrze. Stojące bywają przewracane, a nawet upstrzone na biało.
Nalotów wędrujących stad szpaków nie miałem. Natomiast tubylcze szpaki, kosy, drozdy i zięby przyzwyczajają się do sztucznych drapieżników.
Nalotów wędrujących stad szpaków nie miałem. Natomiast tubylcze szpaki, kosy, drozdy i zięby przyzwyczajają się do sztucznych drapieżników.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ptaki prędzej czy później przyzwyczajają się do wszelkich odstraszaczy, akustycznych i wizualnych.
U mnie sprawdza się tylko siatka.
U mnie sprawdza się tylko siatka.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ok , dzięki za informacje wam . Poobserwuje w przyszłym roku i jeśli będzie powtórka to kolejnym pomyślałem o takiej delikatnej siatce zielonej i od ziemi dociążona kamieniami by nie fruwała. Jest dostępna taka zielona subtelna niedroga siatka. Zależało mi żeby nie ograniczała dostępu do słońca którego i tak jest mało. Jak kilka skubną przez siatkę to nic. Oby nie było to 50% owoców z krzaka. Najgorzej to te blisko ziemi.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja stawiałem - wieszałem balony z helem. Działało ale krótko. Zawiesiłem siatkę nad całym ogrodem i mam spokój z ptakami. Czasem jakiś malutki ptaszek przeciśnie się przez oczko, typu wróbel i zje 1 czy dwie jagody.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Seedkris czy możesz pokazać, jak to wygląda?
- jode22
Mam zawieszonego plastikowego jastrzębia, ale to nie skutkuje. Najgorsze są sroki, nalotów małych ptaszków nie widzę. Sroki niekiedy siadają na gałęziach borówek i niestety złamały mi kilka gałązek
Tania chińska zielona siatka wymaga rusztowania. U mnie cięta na długie paski szerokości 20-30cm sprawdza się jako bariera dla nornic. Wzdłuż kwater mam wkopane płytki zdobycznego gresu 30x30cm, a nad nimi zielona siatka napięta na wbitych w ziemie prętach.
-
- 200p
Pracownik naukowy z lubelskiej uczelni rolniczej w pracy naukowej napisał, że korzenie borówki wysokiej Bluecrop sięgały do 60 cm w głąb ziemi.jode22 pisze: ↑20 lis 2024, o 18:46 Głębokość około 40 cm, szerokość 80cm. Obrzeżone krawężnikiem i chodnikiem z płytek. Kwatera przysypana najpierw drobną korą a na to grubą. Niestety przez 3 lata tej kory nie było. Po bokach działki mam budynki sąsiadów, więc po 3 skrajne krzewy mają trochę mniej godzin słońca. Kwatera jest usytuowana wschód-zachód. No i niestety uschły te na pełnym słońcu
W monografii "Highbush Blueberry Producion Guide", NRAES-55 na stronie 9 na rysunku Figure 1.A widać, że średnica zasięgu korzeni wynosi dwie wysokości krzaka i jest rzędu 2,5 metra.
Korzenie sięgają w głąb do połowy wysokości krzaka czy na 60 cm w głąb ziemi.
Dlatego głębokość około 40 cm i szerokość 80cm jest niewystarczająca i twoje krzaki uschły bo miały w zasięgu korzeni za mało odpowiedniego dla nich podłoża czyli za małą ilość dostępnej wody.
Aby to się nie powtórzyło w następnych latach twoją kwaterę borówki należy pogłębić i poszerzyć.