Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Post »

Karo, ale to nie tak. Nie dźwigałam jakoś specjalnie. Wystarczyło rozsiewaczem podjechać pod próg mojej szopy ogrodowej i worek przechylić. Od razu połowa wsypywała się do zbiornika, potem drugą połówkę wsypać i gotowe do ciągania po polu :) Raczej nabiegałam się, a nie nadźwigałam :D
Nadźwigał się wcześniej M, bo on to do auta ładował, a potem z auta do szopy.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już widzę oczami wyobraźni tę Twoją skarpę. :)
Pracy ogrom wkładasz w tę swoją działeczkę.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu :wit Jak ja lubię twoje zdjęcia pokazujące Wasze prace . :D
Dzielni jesteście ;:196 Ale co ja czytam o tonach rozsypanych ;:oj tu i tam .
Małgosiu jeśli będziesz dżwigać to nie chcę być przepowiadaczką złą ,może to bardzo zaszkodzić. .
Szczegóły o konsekwencjach u mnie ,właśnie z tego powodu mogę na PW. :wink:
Dziwgnęłam dużo za dużo ,(30 kg po 10 tylko )dodatkowo podniosłam 15 l wiaderko wody ,niby nic ,ale zaraz SOR i tylko cud ,że nie skończyło się zle.
Bardzo musisz uważać ,ponieważ przy tworzeniu od podstaw ogrodu ,jest tego dużo bardzo.
Szopka świetna ;:138 doczytam na stronach co tam jeszcze kombinujesz.
Ps sąsiadem też się nie przejmuj ,ale bądż stanowcza :wink:
Temat rzeka ;:oj
Pozdrawiam cieplutko .
;:167
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Czy Ty na pewno niewiastą jesteś :?:
Mi się kiedyś też chciało biegać po polu i siać facelię :;230
Ale siedliska nie mieliśmy wtedy. ;:oj
Sałatka mega apetyczna ,u nas też się rozsiała , ale 30 cm śniegu zwaliło się na ep ;:223
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, czekaj, lecę do lustra w łazience, żeby sprawdzić.
Tak, nadal jestem niewiastą - nic się nie zmieniło :;230
Ty to wiesz, jak mnie rozbawić ;:306

Śnieg, to fajna sprawa... ale jak na dwór nie musi człowiek wychodzić, auta odkopywać, czy drogi odśnieżać, żeby po podstawowe sprawunki wyjechać. U mnie niewiele śniegu, ale auto już musiałam wczoraj oczyszczać, a dzisiaj szyby skrobałam.

Bogusiu, miło Cię widzieć. :wit
Ten wątek, to taka kronika się zrobiła Sama lubię przypomnieć sobie co nieco. :) Cieszę się, że jeszcze komuś to frajdę sprawia :)
Co do dźwigania, to rozumiem, o czym piszesz. Będę uważała ;:196
Sąsiadem, nie zamierzam się przejmować. Będzie ogrodzenie i tyle.

Moniko, ja to nie mogę się doczekać, jak mi ta skarpa krzakami zarośnie. :)

Mam dla Was niusa :)

Znalazłam inną pracę. Ciut mniej roboty, ciut większe pieniądze i dojazd 5 minut rowerkiem przez park, no i tak jak chciałam - na 1/2 etatu ;:138 :heja :tan

A jeszcze powiem Wam, że w obecnej firmie to się worek rozwiązał z wypowiedzeniami. W środę koleżanka, wczoraj ja, a dzisiaj kolega. Oj, będzie się działo ;:oj Ale nic nie dzieje się bez przyczyny. To już 6 wypowiedzeń na 30 pracowników biurowych w tym roku. Wśród produkcyjnych jest tego znaaaacznie więcej. Ciekawe, czy Prezio ocknie się wreszcie? Nowym pracownikom będzie musiał dać i tak więcej kasy, bo nikogo sensownego nie znajdzie na już. Mam wątpliwości, czy ten człowiek kiedykolwiek zmądrzeje...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moje wielkie gratulacje ;:333 ;:167
Niech się szczęści w nowej pracy a działeczka będzie rozkwitać bo będziesz mniej dla niej więcej czasu. ;:65 ;:196
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Oj, to dobrze, że udało Ci się znaleźć nową pracę i to jeszcze na dobrych warunkach. ;:215
Ja tkwię od czerwca w pracowym stresie. Zwolnić mnie nie mogą, ale to co wyprawia nowy zarząd to jakiś horror. Mam ten luz, że mogę im walić prosto w nos, co myślę, tyle, że z nimi w ogóle nie warto rozmawiać, bo nie rozumieją. I tacy ludzie rządzą... Byłam już u dwóch prawników, na wszelki wypadek. Po niedzieli kolejne wędrówki w kwestiach prawnych będę uskuteczniać. A to miało być kilka spokojnych lat do emerytury... :;230
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Hmm… A ja właśnie czytałem, że najlepszy moment do pobierania sadzonek zdrewniałych to jesień i zima - https://mrowka.com.pl/porady/artykul/sa ... ierac.html

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karo, dzięki :)

Moniko, głowa do góry. Wszystko kiedyś mija. Dobrze, że nie musisz dusić w sobie złych emocji i możesz mówić, co myślisz. Przynajmniej możesz odreagować. ;:168

Z moim szefem też nie było sensu rozmawiać, bo zbywał mnie za każdym razem. Do tego straszny skąpiec - nawet na narzędzia do pracy skąpił. Pomyślałam, że jak nie chce dać mi kasy i narzędzi, to będzie musiał dać nowej osobie, i dokładnie tak się stało. Nowa dostała większe pieniądze, narzędzia też będą. Ja też będę mieć podwyżkę i narzędzia, tylko w innej firmie. :lol: Tak się nagradza długoletnich i lojalnych pracowników ;:306 Wychodzi na to, że byłam persona non grata. Nie, to nie! Nie będę się narzucała. Trzeba się szanować! :;230

Loki, zobaczymy, co wyjdzie z zimowego sadzonkowania trzmieliny fortunea i barwinka większego. Skoro one kosztują "grosze", to może ukorzeniają się jak chwasty? :D

Dziś byliśmy na wsi, jak co sobotę. Wykopałam wreszcie ostatnie warzywa, czyli pory, skosiłam poplon i przejechałam całość glebogryzarką. Wreszcie. :lol: W następną sobotę mogę sadzić cebulę zimową. To nic, że 2 miesiące po terminie :;230 Czosnek też posadzę. Ostatnio sadziłam czosnek w Sylwestra przecież i piękny wyrósł ;:306

Zarobiłam przy okazji ok. 300 zł. Pieniądze niewydane, to pieniądze zarobione :lol:
Zrobiłam sobie 30 sadzonek porzeczki czarnej i dzisiaj je rozsadzałam. :D Przerzedzałam stare krzewy na przedwiośniu i wrzuciłam stare pędy do wiaderka z wodą. Do wiosny większość wypuściła korzenie, więc posadziłam najpierw w doniczki, a potem do gruntu na wsi wiosną. Teraz mam 30 dorodnych krzewów, które w przyszłym roku będą już owocowały. Porzeczka ukorzenia się, jak chwast i to nawet ze starych pędów, i to nawet w zimie w wiaderku z wodą. :)

Tutaj pełen pojemnik sadzonek. Normalnie miałam problem, żeby je wytargać z ziemi, tyle korzeni miały. W tle widać dywan samosiejek sałaty przed zmieleniem glebogryzarką.
Obrazek

Tutaj sadzonka po skróceniu - jedna z ładniejszych. Trochę słabsze też są, ale dogonią te najładniejsze. :)
Obrazek

A tu już całe pole przejechane glebogryzarką na gotowo i na pierwszym planie rządek porzeczek. Mam takie 3 rządki po 10 krzaczków. Jak będzie za gęsto, to co drugi wywalę pod płot. Będzie żywopłot porzeczkowy :D
Obrazek

Dzisiaj najbardziej zmęczyła mnie porzeczka, ale też najbardziej usatysfakcjonowała :D

Pozdrawiam Was ciepło w ten chłodny wieczór ;:167
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Cieszę się razem z Tobą z nowej pracy :tan
Też się czuję ''persona non grata'' ,ale jako pracownik w gospodarstwie w którym zdrowie zostawiłam...
Teraz trudno o pracę /zwłaszcza w poważnym wieku/
Tym bardziej super masz , i jeszcze rowerkiem przez park... ;:167
Szalejesz na polu ,zazdraszczam ... u nas najpierw pług do odśnieżania ;:223
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

W taką czarną ziemię to aż przyjemnie sadzić. Wygląda na bardzo bogatą i apetyczną.
Skorzystałam przy okazji z linka, który podał Loki. Fajna sprawa. Tylko że w moim przypadku to już za późno, bo piszą, żeby nie pobierać sadzonek, gdy jest mróz, a to już niestety nastąpiło. Ale za rok ta wiedza na pewno mi się przyda. Tymczasem pobrałam sadzonki żurawek i posadziłam w domu na parapecie. Będę sobie obserwować jak rosną. Do wiosny już będą fajnymi sadzonkami. Metoda mi się już sprawdziła we wcześniejszych latach. Tak więc polecam. :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ładny szpaler z porzeczki :) U mnie mrozów jeszcze nie było, 0 i owszem. Ale jest zimno, a do tego ostatnio miałam zatrucie pokarmowe więc z ogrodu nici i malinki poczekają na przycięcie.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Super ukorzenione porzeczki! Właśnie ostatnia z poważnych rzeczy do zrobienia na Farmie - przesadzić krzak porzeczki. Może go przy okazji przyciąć i też porobić sadzonki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”