Oferta tej szkółki mi się nie otwiera Jutro do nich zadzwonię. Mam nadzieję, że będzie lepiej niż w punkcie sprzedaży sadzonek w samych Wirtach, bo tam było porażająco Kilka sadzonek tui, jeden rodzaj berberysu i jakiś nędzna sosna czarna
Moderator zaraz znowu przeniesienie twój wpis do wątku o polecanych sklepach. Ktoś wspomniał pana Jerzego Oreszczuka. Ja kupowałem u niego surmię wielkokwiatową i jestem zadowolony. Proszę moda o przeniesienie tej odpowiedzi razem z pytaniem.
Wpisz w mapy google "szkółka ozdobnych" i wyskoczy tego pełno. Serio ja mam problem żeby nie trafić na szkółkę w której nie ma iglaków. W każdej są. Ale pojedz do kilku żeby mieć rozeznanie bo ceny są bardzo różne, różnice wręcz czasem kilkukrotne.
Nie doczytałem że chodzi o nasiona. Niemniej jednak je najtaniej i najszybciej będzie chyba pozyskać z rośliny. Nie wiem w jakim celu ich potrzebujesz ale wiele tego typu roślin (jak nie wszystkie przez Ciebie wymieniona a na pewno cisy) można rozmnożyć poprzez po prostu wsadzenie odciętych pędów w ziemię - myślę że będzie to dużo szybsze niż nasiona. Pan śp. Grzegorz z zielonego pogotowia miał tego typu filmik nie tak dawno.
Wracając do nasion to możesz jeszcze podpytać w najbliższej wyłuszczarni nasion albo szkółce lasów państwowych choć nie wiem czy tak sprzedadzą i czy mają tuje. Trzeba by dobrze jakoś pogadać "jak człowiek z człowiekiem" i może coś by się dało w tej materii osiągnąć.
Dzień dobry, poszukuję dwóch odmian hortensji ogrodowych:
- L.A. Dreamin Lindsey Ann
- Endless Summer (niebieska)
Endless Summer udało mi się znaleźć tylko w pojemniku C2, chętnie kupiłbym trochę większą sadzonkę. L.A. Dreamin nie znalazłem. Proszę o namiary na sklepy na polskim rynku.
My gdy jechaliśmy w nieznane to sprawdzaliśmy na maps.google wpisując miejscowość i wyszukując szkółek w pobliżu, następnie warstwa satelitarna i z góry patrzyliśmy jakie duże szkółki. bardzo dobrze się sprawdzało.
Co to znaczy dla Ciebie "roślina ozdobna"? Z okolic polecę szkółkę Niemczyk w Bądkowie, Barcikowskich w Pakości. Ta pierwsza oferuje fajne drzewa i krzewy w super cenie, powoli wchodzą w byliny i trawy. (Chociaż mają w ofercie np. mnóstwo żórawek i żóraweczek), Barcikowscy to lokalny potentat bylin.