MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

Skopiowałam, jest 250 szt, jakby nie liczyć o wiele taniej niż kupić rurki z trzciny:
"Słomki papierowe EKO 8x197 mm 250szt KRAFT"
Cena: 18,45 zł 22,00 zł
( 1 szt. = 0,07 zł )
zawiera 23% VAT
Cena netto: 15,00 zł 17,89 zł
( 1 szt. = 0,06 zł )
bez 23% VAT
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 18,45 zł "
Firma "Super Czyste" - to jest sklep internetowy z chemią do sprzątania dla profesjonalistów itd. Jeżeli to są rurki do picia i nie rozmokną w kubku to tym bardziej nic im nie powinno być w uliku lub na półce pod dachem.
Dla mnie niewygodne było to, że nie ma opcji dostawy kurierem do domu, tylko paczkomat
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Super Gienia , dzięki za info. Też tam patrzyłam na ten sklep.
Mi akurat paczkomat jest wygodniejszy , bo siedzę w pracy :uszy
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pelasiu, na rurki o przekroju 8 mm znalazłam tylko te jedną ofertę i cenie do zaakceptowania.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Gieniu, też kupię ;:333
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

gienia1230 pisze: 13 lis 2024, o 15:53 A teraz prośba, jak sprawnie , prostym sposobem je zasklepić?
Używam takich rurek od jakiegoś czasu. Nie jest to materiał pierwszego wyboru murarek, ale na koniec sezonu wszystkie są zajęte. ;:333
Brałem garść, pewnie koło 30 sztuk i zasklepiałem jedną stronę taśmą pakową. Czasem podkładałem krążek kartonu, mniej więcej o średnicy pęczka i przytwierdzałem go rzeczoną taśmą.
Położyłem też kiedyś na próbę pęczek nie zasklepionych i te również były zajęte.
Pomocny mógł być fakt, że u mnie jest mniej rurek niż potrzeba i murarki zapychają też wszystkie okoliczne otwory, a nawet otwarte szczeliny typu pęknięte drewno, brakująca fuga między cegłami itp. :D
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Domek narzędziowy, gdzie do tej pory przechowywałam kokony nie za bardzo mi się podobał, bo w ciepłe dni dość się nagrzewał. Wymyśliłam, że przeniosę kartony z kokonami na północną stronę domu, gdzie jest przez większość czasu cień. Zrobiłam tak: wzięłam drewnianą szafkę, postawiłam na warstwie styropianu, potem 2 cm styropian do środka i na to pudełka z kokonami. Szafka zamykana (lekko wypaczona więc nie jest zbyt szczelnie). Całość przykryłam dużym foliowym worem, żeby deszcz nie zmoczył, ale też jest zapewniona wymiana powietrza. Jak sądzicie, może być ?
Pozdrawiam Lucyna
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Stworzyłaś kokonom murarek warunki komfortowe, wręcz książkowe.
Na potwierdzenie zacytuje fragment z broszurki INHORT dostępnej na https://www.inhort.pl/files/program_wie ... motnic.pdf :
Spadki temperatury w pomieszczeniu z przechowywanymi kokonami poniżej zera nie mają negatywnego wpływu na przeżywalność owadów, bo przecież naturalne kolonie murarek tolerują spadki temperatury nawet poniżej-20 °C. W związku z powyższym, wydobyte z gniazd kokony,umieszczone w tekturowych pudełkach mogą być przechowywane np. w nieogrzewanych budynkach izolowanych styropianem.
Ja przechowuje w domku na działce w litrowych pudełkach po lodach z podziurawionymi pokrywkami. Tekturowe przegryzłyby nornice (żarły zimą mydło i książki).

W 2022r wystawiłem pierwszy ulik zawierający 100 rurek (bez kokonów). Zebrałem z pół szklanki kokonów w większości ogrodowej.
W 2023r wystawiłem dwa uliki zawierające ponad 200 rurek z kokonami z 2022r. Zebrałem cztery szklanki kokonów (1/3 rogatej).
W 2024r wystawiłem cztery uliki zawierające około 500 rurek z kokonami z 2023r. Jeszcze nie łupałem. Prawie wszystkie zasklepione.

Błędy jakie popełniłem:
1. Zostawiłem rurki w ulikach do połowy lipca, co skutkowało przegrzaniem i powysychaniem pierwszych kokonów.
2. Za późno wystawiłem kokony na zewnątrz. Po tegorocznych Świętach Wielkanocnych ponad godzinę zbierałem ze 100 pszczółek z szyb zamkniętych okien.
3.W rurkach o średnicy 4-5mm najwięcej było delikatnych, nie pokrytych oprzędem kokonów węgarnika. Niestety większość powysychała lub przemarzła.
4. Zbyt grube warstwy kokonów (5-6cm) spowodowały pleśń na kilku kokonach.
Dwa moje patenciki:
1.Ponieważ w wielu rurkach miałem segmenty z larwami wylotki (takie białe robaczki 2-3mm), do słupków ulików zamocowałem pułapki z fermentującym sokiem i trochę tych czarnych i szczupłych muszek powchodziło.
2. Na małą działkę powinien wystarczyć jeden ulik i 200 rurek, dlatego porozdaję sąsiadom uliki, kokony i trzcinę.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Wroniarz może wymienimy się kokonami rogatej i ogrodowej dla zwiększenia puli genów daj znać na priv. U mnie łupanie w pełni sezon udany.
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Wroniarz podbudowałeś mnie ;:168
Zostało mi jeszcze sześć pęczków rurek do łupania. Kupiłam też 1000 słomek papierowych na przyszły sezon. Z rdestowca chyba zrezygnuję, bo straszny śmietnik panuje w rurkach. Sypie się niewykorzystany pyłek, mnóstwo oprzędów wokół kokonów. Po łupaniu rurek jestem cała na żółto :wink: . Obsada w rurkach mieszana z przewagą ogrodowej. Zdarzało się, że w jednej komórce były dwa kokony. Ogrodowe widocznie działały w amoku, bo trafiłam również na kokony zamurowane po prostu w konstrukcji z błotka poza rurkami a nawet leżące luzem ;:oj
Nie mogę się doczekać mrozów, żeby pójść na pobliskie jeziorko po trzcinę.
Mam jeszcze pytanie o maleńkie kokony, bo i takie się zdarzają. Czy są pełnowartościowe, czy nie?
Pozdrawiam Lucyna
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Odrzucam tylko wklęśnięte.

Porównanie przydatności materiałów gniazdowych murarek z http://www.opisik.pulawy.pl/pdf/materia ... errata.pdf
Wnioski zawarte w pracy zbiorowej powstałej w Pracowni Pszczelnictwa SGGW w Warszawie.

Murarki najchętniej gniazdowały w trzcinie oraz plastiku (odpowiednio 90,0% i 76,8% zabudowanych otworów gniazdowych). Gniazda z MDF, papieru i drewna
zajęte były w ok. 50-60%. W gniazdach ze styropianu murarki zajęły jedynie 1% otworów.

Najwyższe przyrosty populacji (PP) stwierdzono w trzcinie i plastiku odpowiednio 4,2 i 2,5.

Straty hodowlane zanotowano w styropianie (PP=0) i drewnie (PP=0,6).
Najmniej zamarłych larw i poczwarek stwierdzono w gniazdach z MDF (średnio zamierała 1 larwa na 2 otwory gniazdowe). Najwięcej larw zamierało w gniazdach papierowych i plastikowych (dwie larwy, w każdym otworze gniazdowym).

Najwięcej szkód spowodowanych przez pasożytniczą faunę stwierdzono w gniazdach z drewna, MDF i papieru (odpowiednio 31,5%, 25,5% oraz 21,3% komór lęgowych).

Najbardziej higieniczne okazały się trzcina i plastik, w których starty spowodowane przez szkodniki nie przekraczały 5% komór lęgowych.

Materiałem gniazdowym, który wydaje się być najlepszym zamiennikiem trzciny, jest plastik. Gniazda plastikowe łatwo się czyści i z powodzeniem nadają się do kilkuletniego stosowania.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, czytałam jednak w internecie, że w formatkach plastikowych kokony potrafią pleśnieć, czy może Ktoś się wypowiedzieć w tym temacie?
Kolejna sprawa, w rurkach zajętych przez murarki ogrodowe, komórki zajęte przez niewykorzystany pyłek są "suche:, tzn., pyłek jest w większości suchy i sypki. Pyłek zebrany przez rogate jest z kolei mokry, mazisty i chyba sfermentowany. Czy to w plastiku nie zagnije i nie wpłynie negatywnie na sąsiednie komórki?
Pozdrawiam Lucyna
Michal110
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 gru 2024, o 13:31

Post »

No tak, plastikowe formatki mogą mieć swoje wady, szczególnie jeśli chodzi o wentylację. Zgadzam się, że jeśli nie ma odpowiedniego przepływu powietrza, wilgoć może powodować pleśnienie, a to już wiadomo, że pszczołom nie sprzyja. Lepiej wybrać te z dodatkowymi otworami wentylacyjnymi, żeby nie zatrzymywała się wilgoć ;:174 .
Co do pyłku – rzeczywiście, pyłek zebrany przez murarki jest suchy i sypki, ale ten z rogatej może być bardziej wilgotny i może mieć tendencję do fermentacji. Plastik może nie sprzyjać przechowywaniu wilgotnego pyłku, więc warto to monitorować, żeby nie doszło do gnicia w komórkach.
stach56
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 gru 2021, o 18:36

Post »

Sypkie to są roztocza które skonsumowały pyłek , i wyglądają jak pyłek, wystarczy się dobrze przyjrzeć by to dostrzec .Po ogrzaniu rusza się .Pyłek się nie rusza. Oczywiście pyłek może być też sypki ale rzadko się to zdarza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”